Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kontroverzní dějinná postava, zakladatel Pákistánu Muhammad Alí Džinnáh, ve své éterické podobě a za doprovodu pracovníka historického archívu, zpětně hodnotí svůj život a postoje, které zastával od dob svého působení v Celoindické muslimské lize prosazující takzvanou teorii dvou národů, podle níž jsou indičtí muslimové jiným národem než hinduisté a pro zajištění jejich bezpečí a kultury je nutné vytvořit samostatný muslimský stát. Uvidí sám sebe při politických jednáních i rozepřích s Gándhím, připomene si vztah ke své sestře Fátimně, nepříliš šťastné manželství a hlavně krvavé události, které rozdělení Britské Indie na Indii a Pákistán provázely. (Niktorius)

(více)

Recenze (5)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o klasický životopisný film, který by zachycoval formování Džinnáhovi osobnosti a jeho názorů. Tvůrcům šlo mnohem víc o to jeho život a počínání nějak interpretovat, představit (domnělé) principy jeho myšlení a zjevně ho i hájit před kritiky. Kontroverze se skutečně nedočkáte, Džinnáhův portrét je převážně lichotivý (režisér i scénárista jsou pákistánského původu) a pokud jsou na něm nějaké skvrnky, tak jde především o komplikované vztahy s jeho nejbližšími. Nečekejte taky žádnou rozmáchlou odpověď na velkolepého Attenboroughova Gándhího, film je velmi komorní a intimní, stojící především na výborném výkonu Christophera Leeho a emotivní hudbě. Můžete vytýkat jednostrannost, klišé a zjednodušování, ale několik skutečně silných momentů (především závěr) této obhajobě "Velkého vůdce" upřít nelze. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tohle jsem nečekal a pak jsem jenom zíral. Christopher Lee je zde naprosto úchvatný a jen dokazuje, jak velkým hercem je. Ale on je zajímavý i samotný film, který je natočen jako bilancování toho, co Jinnah dokázal, co prožil. Forma snímku hodně pomáhá. Škoda, že není známější. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac, veľa som o Jinnahovi pred týmto filmom nevedel, vlastne iba to, že takýto človek jestvoval. Životopisný snímok v úplnom slova zmysle na rôzdiel od iných životopisných filmov, ktoré často predostrujú iba posledné chvíle danej osobnosti, formou reminiscencie ukazuje zrod pakistanskej politickej legendy alebo aj otca-zakladateľa Pakistanu. Forma je to miestami vtipná (mrznúci software počítača v historickom inštitúte), o vtipnom príbehu či histórii (tá bola nakoniec dosť krvavá) však nemôže byť ani reči. Chýba mu však väčšia výprava a aj spracovanie vyzerá skôr televízne a svoje má na svedomí aj prílišná ukecanosť. Film sa ale môže oprieť o kvalitné herecké výkony Christophera Leeho alebo Jamesa Foxa a Džinnáhova osobnosť je natoľko zaujímavá, že sa oplatí o nej prečítať si aj niečo viac. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Film, který by v současné době mohl působit dosti kontroverze vůči osobě Muhammada Alí Džinnáha, zakladatele Pákistánu. Nicméně musí se říct, že tento film není ani tak životopisný, jako vzpomínkový, kdy Jinnah leží na smrtelné lóži, vzpomíná a se svým průvodcem se ohlíží za momenty svého života. Ať už se zamiloval do krásné indické dívky Rattanbai (Indira Varma) nebo jeho vřelý vztah k jeho sestře Fatimě (Shireen Shah). Zároveň se divák dozví něco málo o jeho dceři Dině Wadii (Vaneeza Ahmed), kterou nadevše miloval, ale přesto byl nucen jí zavrhnout, jelikož si vzala za manžela Inda. Celému filmu pak dodává šmrnc charismatický a geniální herec Christopher Lee v podání staršího Jinnaha a nebojím se tvrdit, hraje životní roli. Film má jak emotivní stránku, tak skrývá i napětí.  ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Celkom rozťahaná, televízna produkcia o menej známej osobe svetových dejín. Úvod veľmi pomalý, no v druhej polovici sa už človek celkom chytá a rozumie kontextu. Christopher Lee sa v úlohe našiel a vizuálne zapadne. Cítiť istú predpojatosť autorov k téme a zaujímal by ma názor indickej strany. Záver brilantný a podčiarkol myšlienku. Rozhodoval som sa medzi 3 a 4 hviezdičkami, ale kvôli ukončeniu dávam viac. ()

Reklama

Reklama