Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o chlapci Bossovi, jenž žije u svého zlého strýce a tety a doufá, že se mu jednoho dne podaří uniknout. Příležitost se skutečně naskytne a on se dostane do kouzelné země. Zjistí, že král této země je jeho otec a on sám je princ Mio. Společně s kamarádem JumJumem se vydává vysvobodit zotročené děti a porazit zlého rytíře Kato. Film je adaptací stejnojmenné knížky populární švédské autorky pro děti Astrid Lindgren. (Morien)

(více)

Recenze (20)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet SEK 55miliónov (približne $5miliónov)Tržby Celosvetovo $3,000,000║ Filmu vládne skvelá podmanivá hudba a rovnako tak aj triková stránka je nadmieru vydarená, príbeh je poňatí trošku komornejšie nemá to moc veľký rozmach, stavané to je koncepčne na jednoduchosti vyprávania príbehu ale aj tak potešilo a pripomenulo to Európsku tvorbu 80.rokov, ktorá sa dá porovnať aj z výzorom našich v tej dobe produkovaných hraných rozprávok. A poteší vidieť ako si počínal začínajúci Christian Bale. /70%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No bohuzel spis pohadka, nez fantasy, ale nastesti pohadka zajimava a temna. Ale stejne se nemuzu ubranit pocitu, ze knizni predloha musi bejt komplikovanejsi, tady to vse pusobi dost jednoduse a je to takovy znacne osekany na to, ze hlavni dvojka kluku vzdy nekam dojde, tam s nekym pokeca a jdou zas dal. Nicmene atmosfera slusna, na pres dvacet let starej film solidni triky a malej Christian Bale, kterej sice jeste nehraje tak, jako v Risi Slunce, ale je fajn ho videt. Nicmene i zaporak Leeho je docela fajnovej. Takze pokud hodnotim jako fantasy, tak spis prumer, ale jako pohadka slusnej nadprumer, takze dam 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdybych si nepřečetl, že je autorkou předlohy Astrid Lindgrenová, tipoval bych možná Roalda Dahla, ošizeného filmaři o humor. Chlapec Bosse, vychovávaný tetou s návyky nacistické bachařky a strýcem, kterého jen tušíme v hloubi bytu, by klidně mohl být soukmenovcem Matildy nebo Jamese a neutěšená severská atmosféra nemá daleko k Čarodějkám. Tak jako Dahlovy osamělé a těžce zkoušené děti, i Bosse uniká před realitou do fiktivního světa. Když je bělovousým zjevením v parku označen za ztraceného následníka trůnu jakési vybájené země a vyzván k návratu, vypadá to na začátek fantastické jízdy na způsob Nekonečného příběhu. Tento příběh je bohužel až překvapivě všední a přímočarý. Bosse například při výpravě za zlým rytířem potká několik postav a získá od nich kouzelné artefakty. Ale stane se tak bez jeho přičinění; nemusí splnit žádný úkol, dokázat svou validitu; bystrost nebo odvahu. Naopak se zdá, že je vše dávno připraveno jinými a tkadlena nebo kovář by dali kouzelný plášť nebo meč komukoli, kdo by si o ně řekl. Tolik vzpomínaná temná atmosféra (film je vizuálně opravdu pěkný a patina 80. let ho kupodivu dosud nepřetransformovala na bezděčnou komedii) může mít sotva kýžený účinek a navozovat tíseň z možného nebezpečí, když je cesta hlavního hrdiny tak úhledně vydlážděna. Nakonec mi Mio nejvíc připomíná dva filmy Václava Vorlíčka. Oba jsou mladší a nedivil bych se, kdyby šlo o přímou inspiraci. S Ptákem Ohnivákem má společný model dvou chlapců, kteří se vydávají na koni protnout kamenné srdce zlého černokněžníka a trochu i zachmuřenou výtvarnou stránku. Jak víme, Pták Ohnivák se nepovedl a Mio zůstává lepší o dvě třídy. Zato Král sokolů už měl navíc právě ty kvality, které Mio postrádá. Hlavní hrdina byl osobitější a pro dosažení cíle musel leccos podstoupit. Mám podezření, že v literární předloze měl asi fiktivní svět víc vazeb na bezútěšnou realitu a Bosse/Mio ve vysněném světě účtuje s tím skutečným. Řekněme že zlý Kato (Christopher Lee ve víceméně epizodní, ale působivé roli) symbolizuje tu nemilosrdnou tetu, Bosseho nejlepší kamarád (disciplinovaný malý Christian Bale) je i zde jeho pobočníkem a otec, dobrácký král s účesem Stanislava Hložka, mu dodává pocit rodinného zázemí, které mu v realitě chybí a zde mu umožní jednat odvážněji. V knize je pravděpodobně takových spojnic víc a scény, které zde probíhají podivně hladce nebo se zdají být přímo banální, mají v předloze zřejmě hlubší smysl. Aspoň doufám. 60% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dívala jsem se na švédskou verzi bez jakýchkoli titulků a můžu říct, že Mio, můj Mio je univerzálně srozumitelný. Jenže já jsem takový blázen, co poslouchá jazyky, kterým nerozumí, pořád. Počáteční psycho-zjevení vousatého mudrce v parku mi dost utkvělo v hlavě a skoro bych si sama přála něco takového zažít. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Svět severských pohádek - i těch umělých - je ve srovnání s těmi našimi poněkud přímočařejší a a jednobarevnější. Rozmanitost tohoto druhu je, zdá se, rozmanitostí bílých nocí a krátkých dnů, které jsou pro skandinávské země tak charakteristické. Drsné přírodě odpovídají i drsné charaktery. Zhruba tak lze popsat zdánlivě jednoduchý děj příběhu strádajícího chlapce, který posléze nachází ú těchu u svého nadpřirozeného královského otce. Jednoduchost charakterů hlavních postav je za těchto okolností nabíledni. Poetická atmosféra, zřejmě vliv ženské spisovatelské ruky Lindgrenové, však nemizí ani za těchto okolností a pohádka stále zůstává pohádkou. Chápeme-li pohádkový děj jako metaforu vývoje chlapcovy povahy a sebedůvěry, porozumíme Miovi bezpochyby ještě více. Ve spojení s dobrými triky - filmové řemeslo se bude vyvíjet i nadále a jakékoli hodnocení této části tohoto řemesla bude za těchto okolností vždy nutně na písku - tak vznikla působivá ne fantazy (fantastika), ale - opakuji - skutečná silná pohádka, srozumitelná a působivá jak pro děti, tak pro dospělé i daleko mimo svou mateřskou zemi. Netypická koprodukce, stojící v jejím pozadí, byla protentokrát mimořádně úspěšnou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pamätam si na tuto rozpravku este z roku 1990, avsak vobec som netusil, ze som sa v tom obdobi dival aj na buducu hollywoodsku hviezdu Christiana Balea, ktory si neskor zahra Nolanovho Batmana, kedze Mio bola svedskou rozpravkou a myslel som si, ze su tu len sami neznami herci a ze ten zaporak bol Christopher Lee, ktoreho som v tom obdobi este nepoznal, ma taktiez milo prekvapilo. Dnes by som dal tomu filmu mozno 3 hviezdicky, avsak z detskej nostalgie a v tom obdobi z kvalitneho zazitku pre mna davam plne hodnotenie. Temna druha polovica mi vtedy vobec nevadila. _________ Nick Pickard - (Mio / Bosse) +++ Christian Bale - (Jum-Jum / Benke) +++ Timothy Bottoms - (Král) +++ Susannah York - (Tkácka) +++ Christopher Lee - (Kato) +++ Sverre Anker Ousdal - (The Swordmaker) +++ ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Neosobní, ploché a bez nápadu. Knižní předloha, ač pro děti, je přitažlivá hlavně svojí nečekaně temnou atmosférou, kterou se Grammatikovovi vůbec nepodařilo zachytit. Mio proplouvá novým světem, aniž by se snažil jej divákovi alespoň trochu přiblížit. Historie a společný osud postav, které jsou zásadní pro pochopení podstaty příběhu, jsou zredukovány na minimum. Samotná postava Mia je uchopena značně povrchně – Mio z knihy rozhodně nebyl uvřeštěný fakan bez osobnosti, který postrádá jakoukoli vznešenost hodnou prince. Z letargie mě částečně vytrhl až Kato (Christopher Lee) s okatě nekovovým hákem na ruce. Šeď (doslova) a (pod)průměr. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Ponurá dětská fantasy s atmosférou, která se z hlavy nevytratila ani po téměř 20ti letech od posledního setkání. Děj by sice mohl být trošku komplikovanější, ale osobní kouzlo má tenhle film jako málo jiných. __ TITULKY ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dosť nudná fantasy, o ktorej je sa aj napriek veľkej snahe o komerčný svetový hit ala NEKONEČNÝ PRÍBEH ( podobne medzinárodná koprodukcia ) zbytočné rozpisovať. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Svojim spôsobom milé nízkorozpočtové detské fantasy s jednoduchými dialógmi, čarovnou hudbou, krásnou prírodou a malým Baleom. Žiaľ, v druhej (temnej) polovici filmu značne dochádza dych. ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Létání galaxií na vousech, zouvání bot na novinách a geografické názvy nejčastěji obsahující přídavná jména jako "Temný" či "Mrtvý" - to mně utkvělo v paměti z této koprodukční fantasy od slavné spisovatelky Astrid Lindgrenové. Film jako takový však moc dobře nefunguje, ale Christopher Lee jako zlý Kato aspoň trochu film zachraňuje. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Pěkná fantasy pohádka. Nebudu zmiňovat co zmínili již ostatní. Snad jen Ch. Lee trénující, s jakousi ohnivou koulí, na Sith Lorda. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ nemôžem dať viac rozprávke, ktorej chýba šmrnc a poriadne dialógy.Pekná hudba a krajinka neporazili slaboduchosť scenára a trápne triky, nuž a herecké výkony tiež nezaradím medzi výnimočné.Vytúžená zem toto pre mňa určite nebude,keby však decká boli také roztomilé ako v tomto filme, môžeme zrušiť detské domovy a berem ich všetky. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Amatérsky natočený film s podivným příběhem.. Naivní pohádka. Na každý pád hudba byla velice dobrá, škoda, že režisér neměl smysl pro detail a nepohlídal si, aby na scénkách, kdy kluci hrají na ten dechový nástroj, to vypadalo, že to jenom nepředstírají... ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu sem jako malej hltal a vidět to hrát, tak známé a dobré herce je solidní parádička. Děj se trošku časem táhne, ale hudba (od ABBA) to vynahradí. ()

kubal18 

všechny recenze uživatele

Moc si nepamatuji o čem to bylo, ale do teď si pamatuju melodii, kterou ten malý kluk hrál. Navíc jsem nedávno zjistil, že v tom hraje můj oblíbený Ch. Bale. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje nejoblíbenější adaptace díla Astrid Lindgrenové, kterou mám rád již od ranného dětství. Příběh sirotka, který závidí svému nejlepšímu příteli Bossemu jeho skvělého otce a touží, aby měl taky takového...Jeho sen se splní, když je magicky přenesen do kouzelné země, kde je jeho skuteční otec dokonce králem. I v tomto království potkává svého nejlepšího přítele, ten se ovšem nejmenuje Benke, ale Jumjum.... Je to magický příběh o věrném a obětavém přátelství dvou chlapců, svobodě a vítězství světla nad temnotou,velice dobře zpracován a nasnímán, k čemuž přispěla výbora kamera i režijní vedení sovětského režiséra Grammatikova. Nicholas Pickard i Christian Bale v ústřední dvojici předvedli dobré výkony. Dalším kladem filmu je dobrá hudba z dílny ABBY, která zpívá i závěrečnou píseň filmu. Dávám 5 hvězdiček azároveň je film již po několik letv mé TOP 10. ()

2sistem 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsme museli povinně se školou. Těšil jsem se jak budu v kině spát, ale docela mě to chytlo. ()

Reklama

Reklama