Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

golfista 

všechny recenze uživatele

Již zmiňované rozkrájené prsty jsem měl před očima ještě pěkně dlouho po odchodu z kina, ale toho pošahance Malcolm McDowella když si sundá kalhoty a vystrčí ten svůj "Hakenkreutz", toho vidím i teď. Moc dobrý film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Všetky kultové scény stále skvele fungujú, šokantný záver nevynímajúc. Navyše som si uvedomil, že Christoph Waltz si pred Panchartami určite pozrel tento film. A Dobyvateľov stratenej archy. Svätá trojica najlepších filmových gestapákov je jasná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jediný plus na celém filmu je bláznivě šílenej Malcom McDowell, jinak se jedná o naprosto klasický, rutinní a nezajímavý válečňák, kterých v té době vznikalo nepočítaně. Srovnávat se to s velikány každopádně vůbec nedá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,101,186Tržby Celosvetovo $-║ sucharina, ktorá akurát tak unudí, povrchné vykreslenie postáv (hodnotenie na csfd.cz 81% k 17.3.2012 je strašne klamlivé) /35%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Slizký SS plukovník Landa z Hanebných panchartů má svůj původ tady, ve fanatickém zvířeckém kapitánovi gestapa von Berkowovi. Mne však zaujal především Anthony Quinn jako baskický pasák ovcí převádějící za války přes Pyreneje z Francie do Španělska Němci pronásledovaného profesora s rodinou. Válečných scén není mnoho a jsou jaksi nadbytečné, trochu neuměle natočené a vlastně do filmu ani nezapadající. Na čem snímek stojí, to je atmosféra hor a souboje mezi Baskem a gestapákem, mezi horami a unavenými lidmi, mezi krutostí a lidskostí. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2DZBFc7tWI8 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Označit roli Malcolma McDowella, který si prakticky celý film ukradl sám pro sebe, za menší (jak zde sugeruje xander) je hodně odvážné tvrzení. Neboť je téměř jisté, že po letech vám z toho filmu nezůstane v hlavě nic jiného, než právě McDowellův choromyslný esesman. Jeden z nejsilnějších šílených záporáků v dějinách kinematografie. [Dal bych za čtyři, ale Malcolm si tu hvězdu navíc pro tenhle snímek vydupal.] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Strašlivě nevyvážený film. Obsahuje několik nesmírně silných scén (zvláště ta s matkou v horské chatě), každou však zabíjí jinou naprosto debilní, která jakoby sem propadla z úplně jiného filmu. Jde zejména o akční přechod hranice a další podobné. Mohlo to být klidně za pět, škoda. Malcolm McDowell v další variaci na maniakálního pošahance, tentokrát v uniformě SS. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Baskický pastevec ovcí převádějící cizí osoby přes Pyreneje vs. vyšinutý nácek, co si škrtá sirkou o podpaží hajlujícího kolegy, krájí prsty francouzskému odboji a na slipech má svastiku (údajně iniciativa herce pro odlehčení nude scény).. Bohužel, potenciál týmu Quinn, Mason, Gypsy Saruman a prsa Kay Lenz je trestuhodně zavražděn králem rutinní průměrnosti J. Lee Thompsonem. McDowell, teatrálně ztvárňující kapitána SS, jehož sen o tisícileté říší bude trvat o pár let míň a který se s ručním granátem a střelbou na horách vysmívá lavinovému nebezpečí, to celé zpětně vystihl poměrně přesně. Utter rubbish.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Štvanci mají dobrý námět, výborné obsazení, ale celkové zpracování mně nějak nevzalo. Občas mi děj příšel i lehce nezáživný. Malcolm McDowell je se (psychopatickými) záporáky jedna ruka, ale na rozdíl od většiny diváků, mi zrovna v této nijak extra šílený, ani maniakální nepřišel. Snímek obsahuje spoustu napínavých scén, ale jako celek mně to nedokázalo zaujmout tak, jak jsem čekala. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po dvadsiatichôsmich rokoch krásne vidno prácu starej školy a ešte mierne klasického, šablonového a priamočiareho scenára s témou honu mačky na myš. Nástrahy a nebezpečia počas prechodu Pyrenejami sú perfektne špracované, napínavé a zábery na hory sú zozačiatku úchvatné, neskôr je však cítiť ich omrzenie, ktorého príčínou bude asi zlá a únavná kamera. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Drsný dobrodružný válečný film od nestora napínavých filmů J. Lee Thompsona. Jednoduchý příběh (hodněkrát profláklý, ale nikdy se neomrzí), svižný děj (úvodní seznamování a přípravy netrvají dlouho a rovnou se jde do akce), dobře napsané postavy (žádná postava není zapomenutelná). Navíc gestapáci zde nejsou vylíčeni jako neschopní tupci, ale jako pragmaticky uvažující chladní zabijáci, v jejichž čele stojí jeden z nejkultovnějších záporáků všech dob - úchylný a sadistický kapitán Von Berkow ve vynikajícím podání Malcolma McDowella. O to víc jsem držel palce hlavním hrdinům v čele s výborným Anthonym Quinnem. Tyhle filmy, pokud mají hlavu, patu a mozek, mě nezklamou nikdy. Nebýt až příliš fádní kamery, pohraniční akce alá James Bond a zbytečně psychidelického závěru, hodnotil bych bezesporu maximálně. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než stoprocentně vyšinutý SS man v podání Malcolma McDowella je opravdu něco, co se nevidí každý den, jenže se mi zdálo, že pochází z úplně jiného filmu a ve Štvancích se spolu s dalšími zvláštními postavami a scénami sešel obrovskou náhodou. Celé je to prostě takový podivný beztvarý slepenec, který mě silně nebavil. Ani Anthony Quinn tentokrát nedostal příležitost předvést něco výjimečného. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud si to dobře pamatuji, šlo snad v televizi kolem roku 1982-3. Byla jsem na střední a film mnou dosti otřásl. Nejen mnou, probírali jsme to tehdy i ve škole. V dnešní době by to asi mnozí považovali za slabý čajíček, ale nejsem si tak zcela jistá, jestli bych se dokázala dívat znovu. Na druhou stranu mě nesmírně zajímá, jak bych film hodnotila dnes. Ale navzdory brutálním scénám jsou Štvanci především velkým dilematem, co všechno má člověk udělat proto, aby si zachránil vlastní život? Je tu matka, která ví, že je přítěží a raději odejde, aby neohrozila své děti a manžela. A je tu dcera, která se vyspí s eSeSákem, aby si zachránila kůži. Otec a syn - jeden prozradí, aby zachránil otce, druhý neprozradí a přijde o život. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo dnes večer ohlédnutí za velmi úspěšným snímkem osmdesátých let, který i přes zdánlivou jednoduchost příběhu dovede určitě nejenom zaujmout, ale i napnout. Domnívám se, že i dnes by se setkal na DVD s vlídným přijetím z řad filmových fajnšmekrů. Kladem filmu je zejména Malcolm McDowel, který dává v postavě esesáka kapitána Von Berkov svojí fyziognomií neobvyklé grády. Další lahůdkou jsou úchvatné pyrenejské velehory. Do třetice drsné scény, které na svou dobu vzniku jsou velmi odvážné v tomto žánru. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi fajn filmik, ktory taha hore uzasny zaporak. McDowell je totiz ako kombinacia Jokera a Hansa Landu neodolatelny. Velmi silnych 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Proč si myslíte, že jsme dobyli Francii? Abychom získali vaše recepty!" Neuvěřitelné, jak tenhle film funguje i po letech. Krutý a syrový. Celkovým vyzněním mi připomíná Starou pušku. Podobnou krutost nalezneme i ve snímcích Okupace ve 26 obrazech a Pád Itálie. Nestvůrnost války a zabíjení je z těhle snímků cítit mnohem více, než z klasických příběhů odehrávajících se na frontě. Nakrájené prsty či upálení působí mrazivěji, než zabíjení vojáků po tisících. Celý film opanovaly dvě osobnosti - démonický McDowell s výrazem naprostého šílence (ano, takoví Caligulové mu šli nejlépe) a tvrdý Quinn, před kterým žádná překážka neobstojí. Nejdojemnější scénou je pak loučení před svítáním. Protiválečný snímek par excellence! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Akčněji a špionážně laděné válečné filmy mám rád, ovšem k plnému počtu hvězd chybí nebo přebývá v tomto snímku následující: 1) nelíbilo se mi vylíčení Von Berkowa (mistrně zahraný McDowellem), uvítal bych ztvárnění podobné mjr. Von Happenovi z Kam orli nelétají; 2) dle mého názoru zbytečně akční konec na hraničním přechodu (napínavé to bylo i bez přestřelky, ta tomu možná paradoxně uškodila) a 3) samotný konec v chalupě Baska, resp. konfrontace s nepřítelem. Pochválit lze všechny herce, zejména Anthony Quinna, jemuž obdobné role nesmírně sedí, dále prostředí a hudební podklad, ale také samotný námět. Pěkné 4*. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Slizký Malcolm, ze kterého jde hrůza, si švihnul variaci na Orange Alexe a jako vždy - bezvadně. Anthony Quinn se mi líbí víc v jiných filmech a nejvíc jako malíř, ale vedle MmD určitě nezapadl ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

My, čo hodnotíme ten film, sme ho skoro všetci videli pred dvadsiatimi rokmi. Isteže sú niektoré scény napínavé a podopreté silným herectvom, ale je to akosi na vode - neucelené. Vlastne by sa jednalo len o priemerný a predvídateľný dobrodružný film, obsahujúci všetky klišé, ktoré sa od neho dajú očakávať, nebyť niekoľkých nezabudnuteľných scén. A všetkých spája jedno meno - Malcolm McDowell. Ten si svoju rolu ako jediný evidentne užíval. Hovoril som si, že film, kde proti sebe stoja Anthony Quinn a Malcolm McDowell, nemôže byť zlý. Avšak taká kopa vyložených hlúpostí to vyložene kazí. A mohla to byť paráda, keby si to pán režisér po sebe aspoň raz zhliadol. ()

Reklama

Reklama