Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh začíná na ruském venkově, kde Rasputin léčí nemocnou manželku hostinského. Později je popotahován pravoslavným biskupem za sexuální nemravnosti a násilí, ale hostinský se jej zastane. Rasputin tvrdí, že je sexuálně nemorální, aby dal Bohu hříchy, které stojí za odpuštění. Také prohlásí, že jeho ruce mají léčivé účinky, i když biskup tvrdí, že jeho moc je od Satana. Jede do Moskvy, kde se prodere do domu Dr. Zargoa, odkud začne své tažení na získání vlivu nad carevnou. Zmanipuluje carevninu dvorní dámu Soňu, kterou zneužije, aby uspokojil svůj sexuální apetit a získal přístup k carevně. Sonin bratr Petr, rozzuřený Rasputinovým svodem, získá Ivana, aby mu pomohl dosáhnout mnichova pádu. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (21)

Lima 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší film o Rasputinovi, nicméně Christopher Lee JE nejlepší Rasputin. Podmanivý, charismatický, s ďábelskou jiskrou v oku. Jeho léčitelské a hypnotizující schopnosti jsou zde dost nadnesené, v druhé půli (začleňování Rasputina do carského dvora) děj plyne dost zkratkovitě, ale tomu filmu to prostě odpustíte, sotva na vás Lee začně házet ty své zábavné maniakální pohledy. K tomu si připočítejte pěknou studiovou výpravu, jak bylo u společnosti HAMMER zvykem (vyjma 2-3 minut stopáže se celý film natáčel ve studiu), přihoďte do kotlíku jednu useknutou ruku, rozleptaný obličej kyselinou a nadržené paničky, zamíchejte a máte chutný eintopf, který se díky Leeovi, jenž celý film „udělal“ svým charismatem, nepřejíte. ___ PS: Nechápu, proč je dobrých filmových adaptací Rasputinova života tak málo. Zrovna on, tak velezajímavá historická postava, si říká o výživný biják. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jeden z najposobivejších hereckých výkonov Christophera Lee, ktorých som zatiaľ mal možnosť vidieť. Príbeh je vystavaný na udalostiach, ktoré sa skutočne s touto postavou v historii spájajú. V skratke, Rasputin pomocou svojej veľkej charizmy a schopnosti hypnotizovať využíva zámožných ľudí ako rebrík na ceste za mocou. Ľudí, ktorý mu už nemajú čo ponúknuť následne doháňa k sebedeštrukcii. Neskrýva svoju slabosť pre ženy a alkohol a berie si, čo sa mu zaráći. Týmto sposobom sa dopracuje až k ruskej cárovnej. Diabolský pohľad Christophera Lee vládne celému filmu a ikeď viac ako o horor sa jedná o historický triler, z jeho postavy skutočne sála strach. Look into my eyes and obey !. (8/10) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na téhle hammerovce notně zahlodal zub času, i když ani v době vzniku to zřejmě žádný trhák nebyl. Nevím, co vede CSFD k tomu zařadit film mezi horrory (na IMDb tomu tak není). Hraje-li někde Ch.Lee, nemusí jít zákonitě o strašení. Lee je ovšem jedinou devizou utahaného snímku, který by nejraději unudil diváka k smrti. Jeho Rasputin je rozjuchaný ožrala s démonickým pohledem, co rád manipuluje svým okolím a není jednoduché ho zabít. To odpovídá legendám, jimiž je skutečný Rasputin opředen. Atmosféra až na pár scének nulová, krve poskrovnu, sex v náznacích a akce se vytratila do neznáma. Kromě hlavní postavy je ale třeba pochválit hezké ženy, údernou hudbu, zdařilou kameru a osvědčené hammerovské kulisy. Já ovšem čekal, že se Hammer na historii vykašle a udělá strašidelný film s démonem, který by směle konkuroval Draculovi....to se však nestalo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

A ejhle, Donu Sharpovi se kromě Kiss of the Vampire (1963) povedl i tenhle Rasputin! Na svou dobu dobře natočené v intencích hammerovských interiérů a kostýmů. Uhrančivý Rasputin v podání Christophera Lee, pohledné dámy, zajímavý příběh odvozený od skutečné historie - nikoliv ovšem horor, ale spíše historické drama. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok nemá ambície mapovať život Rasputina, a hoci sa drží určitých udalostí vcelku verne, ide skor o zábavný, rýchlo plynúci, mysteriózny príbeh ruského šarlatána, manipulátora a hypnotizéra. Hammerovská produkcia je na úrovni a hoci sa jednoznačne nejedná o horror, ako by si azda niekto myslel, tvorcom sa podarilo vtisnúť filmu svoju pečať a dobre pobaviť. Pochopiteľne, Christopher Lee tomu hodne dopomohol... ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Stačí sa pozrieť na arzenál postáv Hammer Filmu a pripísať si na zoznam aj Rasputina, ktorý v ich filmovom spracovaní bez kdejakých nezrovnalostí korektne zapadá pomedzi vlkodlakov, upírov a inú hororovú háveď z daného obdobia 60-tych rokov. Snímka z dielne Hammer filmu sa pri spracovaní príbehu Rasputina pevne drží svojich konvencií a zvykov, čo sa dá označiť za očakávaný jav, z toho následne vyplýva, že všetky negatíva filmu možno pokladať za maximálne predvídateľné, tým pádom sa im berie aj nárok na podráždenie diváka, alebo vyvolanie väčšieho rozčarovania ......... RASPUTIN – THE MAD MONK vytvára obraz čisto na báze senzácie. Tému a kľúčovú postavu zachytáva veľmi zjednodušene, polopatisticky a nerobí si starosti s drobnokresbou, hlbšou charakteristikou postáv alebo zložitosťou narácie, vystačí si s jednoduchým zachytením postavy Rasputina len ako ďalšej postavičky, vhodnej na postrašenie/pobavenie diváka bez hlbšieho zmyslu, významu alebo oboznámenia. Povrchným zachytením len toho „najdôležitejšieho“, čiže alkoholizmu, záletníctva, liečiteľských schopností a manipulácie s cárskou rodinou pred sebou nemáme portrét, ale len jednoduchý skreslený náčrt na jednoduché pobavenie sa v prvoplánovej rovine. Očakávane sa skresľujúco narába s dávkou mýtizovania a patetickosti – film sa správa ako cirkusová atrakcia. Myslím, že dané body tu spomenuté sa nedajú priveľmi kritizovať, skôr len sumarizovať, nakoľko ich kritika by znela len ako nedostatočné oboznámenie , alebo prvé stretnutie sa s produkciou Hammer Films. ......... Rasputin je len a len snímka obsahujúca ich typický rukopis, jasná polarizácia dobra a zla, démonická hlavná postava jasne v popredí apod., ktorý sa k spracovanej téme nehodí . ......... Táto typická práca (v tomto prípade fušerstvo) sa precízne obaľuje do rutinného HF vizuálu prepchatého rekvizitami, vytvárajúceho slabý nádych historického dojmu. Všetko sú to zas a znova len bežné atribúty HF. Nánosy povrchnej mystickosti a lacnej dramatickosti postupne gradujú v prepálenom závere. Rasputin je len ďalším jednoduchým strašiakom, sníka celkovo je umelým (a povrchovo vyumelkovaným) rozprávaním v insitnom jazyku ako z detskej rozprávkovej knihy. ......... RASPUTIN: THE MAD MONK si môže podať ruku s BONEY M. Ra-ra Rasputin... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento snímek z produkce studia Hammer rozhodně není nezajímavý. ačkoliv se v žádném případě nejedná o horor. Christopher Lee se zde objevuje možná v jedné ze svých nejlepších rolí, protože má konečně dostatek prostoru a toho Rasputina jsem mu žral. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na snímek „Rasputin: The Mad Monk“ se nesmíte dívat proto, že chcete nějaký historicky věrný epos o tom, kdo vlastně byl Rasputin a co způsobil. Na film se budete dívat proto, že je to docela dobře vygradovaný snímek o intrikách a o tom, jak je možné manipulovat s lidmi, když má člověk určité schopnosti, ať už mírně netradiční, anebo takové, které vycházejí jen z toho, že ví, co má říct a kdy to má říct, a že ví, co má udělat a kdy to má udělat. Tohle j koncert jednoho muže. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Na sledování nenáročný film, který je vcelku kvalitní, rozhodně se však nejedná o horror. Christopher Lee zde hraje mnicha, který zneužívá svých hypnotických schopností. Jeho statná postava budí respekt a falešný plnovous mu sluší. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Až na ten konec, co mi přišel zbytečně rychlý a useklý (je mi záhadnou, proč Hammer nevyužil kastrace a utopení, to je přece dobrý a vděčný motiv!) to bylo skvělé, skvělé, skvělé! A klidně bych věřila, že Christopher Lee je tady hypnotičtější, než pravý Rasputin. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Slabota...studio Hammer tímto filmem šláplo do hodně velkého kusu hovna, jehož smradu sem se nemohl zbavit po celou dobu, co jsem sledoval tento film. Doufám, že jde v rámci tvorby studia pouze o ojedinělý pokus o historické drama. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Působivý výkon Christophera Leeho, ta role mu padla jako ulitá a já jsem nadšen, že do role Rasputina dosadili právě jeho. Takže hlavní hvězda nezklamala, je krásně hypnotizující, uhrančivý a svého hlasu využívá na maximum. Kdyby tam nebyl, tak ten film nemá na čem stavět, protože jinak je to docela nuda. Když pominu to, že i když je to hammerovské, je to absolutně nehammerovské (což by nevadilo) ale ten příběh prostě nemá jediný silný moment a ostatní herci jsou prostě strašně průměrní (v lepším případě). Příběh se orientuje hlavně na Rasputinovy schopnosti a působení u carského dvora a jeho zdánlivou nezranitelnost, vlastně je to jen životopisné drama, ve kterém není nic přehnaně dramatického... A jak mě Rasputin fascinuje, tak tohle na mě prostě nijak nezapůsobilo a i ten závěr byl takový nijaký a hrozně rychlý. Nebýt "Už skoro Sarumana" Leeho, dám tomu filmu rozhodně o bod méně. Film má pár dobrých scén, některé velmi působivé, charizmatického herce a ještě charizmatičtější postavu a to je tak všechno. Uvidím, třeba časem uvidím i nějaké další Rasputiny, ale tohohle už asi ne. 50%. ()

Docflash

všechny recenze uživatele

Jako mladík, Christopher Lee skutečně potkal dva z vrahů Rasputina, bisexuála Prince FelixeYusupova(1887-1967) ,který žil po revoluci jako další Romanovci v exilu ve Francii se svou ženou Irinou, neteří cara Mikuláše a úspěšně žaloval MGM roku 1934 o 25.000 liber za film Rasputin a Císařovna a Dmitrije Pavloviče (1891-1941)vnuka Alexandra II.,bratrance Mikuláše II. a také milence manželky popraveného bratra cara Mikuláše, Michaela.Dmitriho otce Paula i nevlastního bratra Vladimira Paley popravili bolševici 1919 a 1918).Lee potkal také Rasputinovo dceru, Marii v roce 1976 .Maria zažalovala Yusupova a velkovévodu Dmitri Pavloviče u soudu v Paříži za škodu ve výši $ 800,000. Odsoudila oba muže jako vrahy a řekla,že každý slušný člověk by byl znechucený divokostí zabíjení Rasputina. Marie tvrzení byla zamítnuta. Francouzský soud rozhodl, že nemá pravomoc nad politickou vraždou, která se konala v Rusku ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Film jako takovej, je zoufalá nuda. Ovšem Kryštof Lí je super démonický Rasputin a to je jedinej důvod proč tohle vidět. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Christopher Lee jako Rasputin je nezapomenutelný.Chlastá první ligu, dostane do postele každou ženskou a kdo se mu postaví, tomu dá přes hubu.Jeden z prvních antihrdinů... ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Dodnes přemítám, kdo byl lepším Rasputinem. Byl to Christopher Lee nebo Alan Rickman? Nicméně zde mi chybělo to poselství, co u výše zmíněného filmu. Ale Christopher je ďábel. Už vím, kde čerpal Jackson u Pána prsrenů a proč si vybral Rasputina, tedy Leeho do role Sarumana. :) ()

yangzhening 

všechny recenze uživatele

Se skutečným Rasputinovým příběhem to nemělo mnoho společného, a přestože teatralita hereckých výkonů možná patřila do koloritu doby, pro dnešního diváka je sekundárně vtipná, a jinak nezajímavá. Dobrému průměrnému hodnocení filmu nerozumím. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Na tento snímek jsem se těšil, ačkoliv nejsem fanda hororů. O horor se však nakonec nejednalo, takže bod navíc. Bohužel, na celém filmu byl zajímavý pouze Christopher Lee, kterému role démonického Rasputina sedla naprosto dokonale. Dlouhá vlasy a vousy, temný pohled a hlavně temně magický hlas, to vše z něj dělá ideálního kandidáta. Zbytek hereckých výkonů byl "jen" dobrý, příběh sice celkem zajímavý, ale závěrečná vražda dosti osekaná. Ve výsledku se tedy jedná o drobné zklamání a pouhopouhé průměrné dílo. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Ch. Lee dostal od Hammer Studia příležitost skutečně hrát - a využil ji beze zbytku. Jako by pro všechny ty grimasy, které cvičil v nekonečných pokračováním horrorů, konečně našel využití. Je však škoda, že ostatek film je nepřesvědčivý a bez náboje. Skuteční protivníci chybějí a zlomených panen je taktéž pomálu k tomu, aby vykřesaly alespoň nějakou, kladnou či zápornou, emoci. ()

Reklama

Reklama