Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Robert Falcon Scott se vydá na riskantní expedici do Antarktidy, která skončí tragicky. Podle osudové výpravy na Jižní pól z roku 1912. (Netflix)

Recenze (9)

ripo

všechny recenze uživatele

Anglický barevný film „Boj o Jižní točnu" — má v sobě mnoho dobrých prvků, typických pro anglickou kinematografii. Ukazuje nám vědecké badatele, snažící se o uskutečnění svého cíle — výpravy do Antarktidy a dobytí Jižního pólu, bez heroické glorioly, jako lidi nejrůznějších zájmů, i povahových vlastností. Přestože pozornost filmu je soustředěna s téměř dokumentární popisností na samou podstatu věci, totiž organisování výpravy v Anglii a pak na těžký život a zoufalý boj v Antarktidě, přesto se podařilo režisérovi i hercům vybavit jednotlivé postavy dostatečnou životností a plastickým překreslením. Ještě větší zájem však na sebe soustředí zachycení prostředí polárních končin. Podmínky, za nichž bylo nutno film natáčet, byly samy o sobě velmi těžké. Vždyť scénář předepisoval velmi náročné obrazy ledových krajin s ustavičně zuřícími bouřemi. Je proto nutno hodnotit kladně to, jak angličtí filmaři, především kameramani filmu, dovedli zachytit nejen vnějškové rysy tohoto prostředí, ale i to, že dovedli jednotlivým záběrům i jejich sledu dát skutečný umělecký výraz. Film nastavuje v některých pasážích zrcadlo bohatým obchodníkům a průmyslníkům, kteří mají zájem o velké objevy prospěšné celému lidstvu jen potud, pokud jim to něco vynese. Na druhé straně je zachycen zájem a porozumění nejširších lidových vrstev. — Režisér filmu Charles Frend získal na VIII. MFF v Karlových Varech v r. 1954 čestné uznáni za svůj film „Kruté moře". Filmový přehled 6/1955 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem k vánocům dostal komiks o největších objevitelích a dobyvatelích od Marca Pola až po Amundsena. Scottův příběh tam samozřejmě také nechyběl. Snímek je silnou adaptací tohoto dobrodružného příběhu. I když jsem znal nevyhnutelný konec, stejně jsem si pořád říkal, že by to mohli dát. Už chybělo jen 11 mil ()

Dr. Hawkeye

všechny recenze uživatele

Podle všeho byl film mezi 16 tituly uvedenými na II. Filmovém festivalu pracujících, odehrávajícím se ve dnech 5. - 21. 8. 1949, a to v Plzeni, Mostě (Letní kino v Loučkách), Ostravě, Gottwaldově a Bratislavě... Vzhledem k technickýcm problémům však konkrétně tento film byl uveden pouze ve 3 městech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

A tom im v tej Antarktide chybalo uz len par kilometrov. Prvu tretinu sa fakt nic nedeje, potom ide uz kvalitny film o badatelskej expedicii na tom spominanom kontinente  : 86 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Škoda zdĺhavého začiatku, dobrodružstvo začína až od 2/3 filmu. Inak film chytí hlavne svojou dramatickou časťou, ako aj hudobnou stránkou. Útrapy, ktoré postihujú členov a posádku by nechcel zažiť asi nikto z nás. Koniec vyústi do krásnej melanchónie. Hodnotenie: 75% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobry britsky snimek a na dobu vzniku prekvapive svizny. Ve filmu muzeme videt nestastnou vypravu badatele Scotta, ktery prisel holt druhy... Navic, shodou vlastnich nestastnych rozhodnuti, nedopadl vubec dobre...to se stava. Je smutne pozorovat ten marny boj o zivot pri navratu z polu. Detaily najdete na wiki. ()

Reklama

Reklama