Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Tendenční socialistický budovatelský film o nasazení nadzvukových sovětských letadel MiG do lidové armády... Nejlepší na tom bylo, že imperialistická letadla byly přemalované stroje L-29 Delfín ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Socialistická brutka s celou řadou paradoxů. Děj filmu pojednává o našem poválečném letectvu v padesátých létech. Imperialisté v čele s USA vysílají nad naše území balony s letáky a taky provokatéry na proudových stíhačkách ze Západního Německa. Naši hoši by jim rádi natrhli prdel, ale jelikož mají pouze vrtulové stíhačky, nemají šanci Amíky dohodnit. To se ale brzy změní protože bratrský SSSR nám dá k dispozici své nejlepší proudové stihače Mig - 15. Od této chvíle maj naši sokoli v ruce mocnou zbraň a provokatérům z USAF to dají brzo vyžrat... Ve filmu se dočkáme i pár leteckých soubojů mezi našimi ochraniteli železné opony a Amíky. Celé je to dost srandovní a stojí to rozhodně za vidění. Amíky reprezentují L29 Delfíny - samozřejmě s markingem USAF :-)) Jiří Bednář si jen 5 let po skvělých Nebeských jezdcích (coby zadní střelec Hezounek Wellingtonu 311. Bomb. squdr. RAF) střihl zde pro změnu roli socialistického důstojník a to rovnou - politruka. No nějak se asi ta špína z nošení britského battledresu asi musela před soudruhy smejt.... Bednář snímek jakoby retrospektivně vypráví, vrací se ve vzpomínkách zpět a padesátá léta - ten největší humus a hnůj, naší největší hanbu - nazývá ,, krásná léta padesátá" !!!! ------- 2 hvězdy za ty bitky krásných patnáctek s amíkama (Delfínama) , to už se asi jinde neuvidí :-) a za tu srandu . Dodejme - naštěstí ** ()

Katullka odpad!

všechny recenze uživatele

"To musel být úlet nebo zakufrovali..." - "Za všechno můžou ty zpropadené letákové balóny." - "Nerad přemýšlím nad sebou. Ale teď přemýšlím.." a já u toho chtěla přemýšlet! ZLO! /// Krrr! 70mm fest Krnov 2013 ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

K téhle bezzubé, směšné agitce za statečné piloty v padesátých je škoda cokoli psát, ale přece jenom mě několik věcí zaujalo. Konfliktů se ve fimu řeší několik, ani jeden ale není doveden do konce: Hlavní hrdina-generál, hlavní hrdina-jeho holka, vyšetřování zběhů, likvidování nepřátelských balónů či letadel, podezření ze zrady, osobní linka generála. Celkem tedy šest nebo sedm podzápletek bez pointy naházených na sebe zcela náhodně. Bezpohlavní monology Jiřího Bednáře rozesmívaly publikum od první věty a nepochopil jsem, proč se zrovna tady točilo na 70 mm materiál - leteckých "soubojů" je ve fimu tak 10 minut, a to se v nich prakticky nic neděje. Za mořem točili Bitvu o Midway, tady se řešilo diema nechápajícího politruka, kterému se v letadle dělá šoufl. Bizarní. (Festival 70 mm filmů Krnov 2013) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jeden z ne moc povedených socialistických vojenských filmů. Režisér Vladimír Čech chtěl nebo mohl ukázat jen to, co mu dovolili, protože ve filmu mluvil jenom Martin RŮŽEK a jeho mladý "zapálený" politruk Jiří BEDNÁŘ. Hraje tam sice celá plejáda výborných herců, ale dělalo to na mě dojem, jako by řekli : " Hele rejžo, my ti v tom hrát budem, ale nechtěj po nás, abychom tam něco kecali s čím nesouhlasíme." Psal se rok 1973, byla normalizace po okupaci Československa Sovětskou Armádou. Z toho filmu ten strach přímo číší. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Mladý kapitán (Jiří Bednář) přichází na novou posádku jako politruk a zástupce pro věci politické poněkud svérázného, ale v jádru dobráckého generála (Martin Růžek). Píše se rok 1951. A mladý kapitán si píše deníček... Vzpomíná na tu rozpornou a krásnou dobu svého mládí, "které se dnes říká léta padesátá". Soudruzi popravili Miladu Horákovou, začali si brousit zuby na Rudolfa Slánského a desítky a stovky dalších... To se ale z filmu pochopitelně nedovíme. Přes hranice přelétávají balony se štvavými letáky Svobodné Evropy. Většinou tak vysoko, že je nemožné je s vrtulovými letouny zničit. Ale nebojte, naši letci budou mít brzy ocelové ptáky. A skutečně, za zpěvu Kalinky přilétá peruť MiGů! Piloti se chystají na přeškolení. U jednoho jména je však otazník. Major Zeman... totiž Pilař (Vladimír Brabec) chodí opravovat kostelík! A při tom na bytovkách by byli potřeba zedníci jako sůl... Major je však generálův kamarád z koncentráku, který oba přežili jako zedníci... a tak vše dobře dopadne. A jako happy-end jedna sestřelená americká stíhačka.____________ Je poněkud smutné sledovat bývalého pilota Študenta (Neběžští jezdci), kterak pobíhá mezi piloty jako politruk, kterému se v letadle dělá šoufl. Celkově film vypadá nejen jako z jiné doby, ale snad i jiné planety... ()

Derek 

všechny recenze uživatele

uvodna predtitulkova pasaz navodi dojem ze pojde o cesky TOP GUN, ale chyba lavky. co nasleduje je pre tu dobu typicka politicka agitka, kde je hlavnym hrdinom POLITRUK (!) ktory ma strach z lietania (to len dokazuje ze kto dokazal liezt do spravneho zadku, to za komancov dotiahol daleko). akcnych leteckych scen je tak do 10 minut a dejove konflikty su vyriesene za 3 minuty, alebo len naznacene a potom sa od nich uplne odpusti. i ked sa nakrucalo na 70mm tak cely film vyzera nezazivne a neepicky... ()

tigre 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten film byl kratší, tak by zábava převážila nad žlučí. Odpudivý politruk a generál s nakřáplým hlasem mají své kouzlo, ale přeci jen se stávají, při téhle metráži, nesnesitelnými. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným agitkám to aspoň nějak vypadá, 70mm prostředí sluší a letecké záběry jsou taky fajn, stejně jako některé herecké výkony. Aspoň na dvě hvězdy to je, kvalitativně je to rozhodně výš, než třeba Dvacátý devátý. Ale taky to je neskutečná nuda, kde se bez jakéhokoli řádu střídá několik dějových linií, z čehož ani jedna pořádně neskončí (dokonce ani ta s těmi šmejdy americkými, fuj na ně). Do toho se to snaží vyvolat pozitivní nostalgii ze začátku 50.let skrze postavu přiblblého, ale ideologicky správně nasměrovaného politruka, sem tam se někdo pokusí překročit/přeletět hranice, chvílemi jen lítají letadla (a těch tu teda bylo mnohem méně, než jsem čekal) a chvílemi tu máme pořádnou propagandu s leitmotivem letákových balónů, které jednou způsobí havárii letadla (a z toho je nejagitačnější scéna, jelikož balóny amerických špiónů zmasakrují jeden celý let včetně dětí, přičemž po záběru na dětskou mrtvolu následuje nájezd na onen leták pojemnovaný "Svobodná Evropa") a na konci jsou - fňuk, fňuk - politruk a generál nejlepší kamarádi a jak politruk při nástupu přišel ve špatné obuvi, tak na konci po porážce špiónů tak přijde generál. Jo, a taky je tu scéna, kdy Sověti přiletí s moderními letadly na pomoc proti špionům a do toho monumentálně hraje Kalinka - což je jediná scéna, která mě rozesmála. Ale to už trochu odbočuji, podstatné je, že se tu toho děje docela dost, ale vše v takové míře, že se jednotlivé zápletky nahodile objevují a mizí, až to vyvolává pocit, že se tu neděje nic. To a fakt, jak slabé ty zápletky jsou. Slabé 2* ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo byl na vojně, vi že politruk byl oficiální udavač,takže věnovat tomuto povolání film je panečku počin...a to ještě z 50.let... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že dobrý režisér, který natočil výborný film Úplně vyřízený chlap, několik let poté točí takovýhle shit. Asi jen proto, aby měl práci. Kecy o imperialistech číhajících za hranicí jsem poslouchal celou základku. Na to jsem už starej a opravdu šťastnej, že už je poslouchat nemusím. Na druhou stranu názorná ukázka toho, co všechno si byli soudruzi schopni vymyslet, aby nějak omluvili ten nehoráznej bordel a rozklad naší země. To byli přece imperialisti, kdo za to mohl. To je zase dobrý vidět...50% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zupácký generál Růžek přijímá do útvaru nemastného neslaného blba Bednáře, Nebeského jezdce. Je ve funkci politruka, což je u letectva to nejdůležitější. Tento idiot vedený fanatickou pitomou gumou neustále do filmu vynáší své blbé monology, což film činí ještě stupidnější než bylo plánováno. Bojuje například proti majoru Zemanovi, tedy pilotu Pilařovi, který se zabývá barokem, což je komoušům nápadné (kde vzít baroko než v kostele??). Imperialisté strojí plány a letka čeká na migy. Do toho zdrhne Krampol do Německa-ale nezdrhne, on je tak pitomý, že tam přistane a Amíci ho vrátěj! Jediný normální je v této otřesné komunistické militantní sračce Josef Beyvl jako polír a za něj 1 *. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Nádherný záběry starejch ruskejch MIG-15, který u nás v tak hojnym počtu sloužily. Jen za to dávám tři hvězdy. Bez toho - horší než odpad. Komunistická agitka mě fakt nedojímá ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vysoká modrá zeď působí jako první díl nikdy nerealizovaného seriál, protože scénář rozjel hned několik zápletek a žádná není uspokojivě uzavřena. Děj nahodile skáče od tématu k tématu a vše plyne v poklidném tempu, jak se sluší na romantickou komedii, ale ne už tak na letecké drama. Stěží průměrná režie a mizerné dialogy, pak filmu definitivně zlomily vaz. Pozitiv je jen minimum. Patří k nim herectví Martina Růžka a také dlouho očekávaný přílet slíbených MiG-15. Scéna ve které se na obzoru objeví mrak přibližujících se letadel a za zvuků Kalinky se pomalu zvětšují, se dokonce může pochlubit napětím a atmosférou. Už jenom proto, že čtyřiadvacet špičkových stíhacích letadel do vzduchu dlouho nedostaneme. A kdoví, jestli vůbec někdy. Velice slabé tři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama