Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Sestřel amerického letounu je inspirován skutečnou událostí z 10. března 1953, kdy poručík Jaroslav Šrámek na MiG-15 zlikvidoval americkou stíhačku F-84E Thunderjet. Ve filmu pošle k zemi narušitele USAF (L-29 Delfín) pilot Janda. (Robbi)
  • Když přilétají sovětské stroje MiG-15 k leteckému útvaru, děje se tak za doprovodu slavné ruské písně „Kalinka“. V roce 1860 ji složil Ivan Petrovič Larionov, jenž byl i autorem textu. Proslavil ji vojenský soubor Alexandrovci, takže byla nakonec mylně považována za lidovou píseň. (Robbi)
  • Letoun, s nímž se pokouší ulétnout přes státní hranici Bohumil Řepa, je stroj Zlín Z-26 Trenér (imatrikulace OK-MGU). Vyráběn byl v letech 1949–1951 v počtu 163 kusů. (Robbi)
  • Ve filmu je zachyceno zřícení letadla po údajné srážce s letákovým balónem. V roce 1951, kdy se film odehrává, vypouštěla takovéto balóny sekce Svobodné Evropy zvaná Crusade for Freedom, jednalo se o první vlnu nazvanou Wind of Freedom. Jediná nehoda, kdy byla jako možná příčina uvedena srážka s balónem Svobodné Evropy, se však odehrála v roce 1954 na Slovensku u Levoče. Tam se 18. ledna zřítil dopravní letoun ČSA Douglas DC-3 - Dakota (imatrikulace OK-WDZ). (Robbi)
  • Knižní předloha Václava Podzimka se jmenovala „Osm a půl sestřelu“ a byla vydána v edici Magnet v roce 1972 (Robbi)
  • Natáčelo se v Karlových Varech. (M.B)
  • Coby narušitelské letadla USAF se objevili české cvičné letouny L-29 Delfín, jako sovětské stíhačky Lavočkin La-7 pak ve filmu vystupovali československé cvičné letouny Let C-11. (PaulxH)
  • Film bol vyhotovený a premietaný aj v 70mm verzii so šesťkanálovým zvukom. [Zdroj: Zoznam 70mm filmov premietaných v ČSSR] (BlueNeon81)

Reklama

Reklama