Reklama

Reklama

Den vládců

  • Bulharsko Denyat na vladetelite (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Historický obraz Bulharska za vlády chána Kruma ( 803 - 814 ) a jeho syna Omurtaga. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Flaxik 

všechny recenze uživatele

K budování stabilního státu musíte mít kromě koulí i žaludek, protože buď budete hodný, anebo úspěšný vládce. Možná by se dalo i říci, že pokud nebudete dostatečný hajzl, brzy v něm budete. To platilo v politice vždy a v raném středověku dvoj, troj a vlastně mnohonásob. Na rozdíl od moderní změkčilé doby, kdy si neúspěšní politici mohou vybrat, jestli chtějí být v dozorčí radě, nebo raději nějakou tu akcii, na konci prvního tisíciletí bylo na vybranou obvykle mezi šípem a mečem. Kecám, na vybranou nebylo. Kromě vysvětlení, proč tenkrát nebylo nutné řešit státní důchodovou politiku, si divák užije tradičně kvalitního popisu historických reálií a pokud nemá načtenou historii Krumovské dynastie, tak i napínavého děje. Kdybych byl nějaký nemrava, tak řeknu, že i poprsí pěkných bulharských roštěnek. Jako slušňák a mrava tuhle část filmu přetáčím (jednou rukou) a zakrývám si oči (druhou rukou). Čtyři hvězdy pro všechny uctívače Tangry, tu poslední ubírám za místy nechutnou rozvláčnost. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film,ale na film"Kozijat rog",ktorý je tiež historický a starší ako tento mu ešte hodne chýba.Ale treba dodať že "Kozijat rog" je najlepší bulharský film vôbec,ktorý sa premietal po celom svete s veľkým úspechom.Tento film ide ale obsahovo oveľa hlbšie ako "Kozijat rog",až do obdobia vlády Khana Kruma.Bulharsko bolo vtedy veľmi silné a väčšie ako je dnes.Po vojenskej stránke išlo vtedy v Európe o tretiu najväčšiu vojenskú sílu.Khan Krum bol aj za úniu spojenia Bulharov a Slovanov,vlastne bol jej iniciátor.Ale keď začne presadzovať zákony proti zlodejom,lupičom,narušiteľom a pod.,tak sa obrátia proti nemu aj vlastný a najbližší ľudia.Poriadok v ríši sa dá zabezpečiť len za veľkú cenu.Hodne bojov,hlavne lúky,oštepy a meče.Jedna sa o dosť dlhý film,mohlo to byť aspoň o pol hodiny kratšie.Ináč nechýba ani zrada,láska,poľovačka na diviaky.A našlo sa aj zopár pekných bulharských žien!!! ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Fascinující historická freska nás zavádí na počátek devátého století, kdy se z původně kočovných kmenů Bulharů konstituuje státní útvar v sousedství mocné byzantské říše. Chán Krum (802 - 814) sousednímu císařství úspěšně odolává: roku 811 zasadil drtivou porážku byzantské armádě vedené císařem Nikéforem I.; ten na bojišti padl a Krum si z jeho lebky zasazené do stříbra nechal zhotovit slavnostní pohár. Nicméně i samotný chán, věrný tradičnímu božstvu Tangra, si s nelibostí uvědomuje nevyhnutelné: i jeho lid v tomto teritoriu čeká postupná christianizace, nadto i jeho syn a nástupce Omurtag (dle některých pramenů Omorlag) skrze manželku křesťanského vyznání opouští víru předků. Film strhujícím způsobem zobrazuje "přerod" bulharského chanátu v křesťanský stát; v následujících staletích jeden z politicky i kulturně nejvlivnějších státních útvarů - v rámci území osídleného Slovany - rodící se raně středověké Evropy. ()

Reklama

Reklama