Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hororové produkce často připomínají kolovrátek, když úspěšný titul bývá obvykle východiskem pro celou sérii podřadných pokračování a v žánru se vlastně recykluje několik málo úspěšných modelů. Proutěný muž se žánrovým přihrádkám vymyká a pohrává si se svými diváky, stejně jako se svým hrdinou. Policista Howie přichází na ostrov vyřešit zmizení místní dívky, od začátku ale čelí podivným reakcím místního obyvatelstva. Na tomhle místě neplatí běžné konvence, pravidla a zákony uznávané na pevnině. Neblahá předtucha se mění v jistotu, že se zde schyluje ke strašnému zločinu, a ta se mění v odhodlání stůj co stůj ohrožený život oběti zachránit. Snímek sice používá motivy hororového a thrillerového žánru, jejich tradiční rekvizity ale pomíjí a ve výsledku se blíží spíš k hodně černé komedii. Staví na hlavu tradiční křesťanskou morálku (ze které vychází gotický román coby předchůdce moderního hororu), zesměšňuje ji a postupně svého zásadového hrdinu přivádí do osudové pasti. Proutěný muž není bůhvíjak hluboký nebo komplikovaný, představuje ale překvapivě funkční a především zábavnou podívanou. Celkový dojem: 75 %. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Úžasně vygradovaný příběh o střetnutí silně křesťansky založeného seržanta s lidmi zcela odlišného duchovního založení. Neil Howey pátrá po zmizelé dívce na ostrově Summerisle, jehož obyvatelé uctívají pohanské kulty. Nejvíc mi na tomto filmu učarovala právě ta totální heathen atmosféra - ty písně, hudba (hlavně pokud jste taky posluchači neofolku a podobných stylů), tance, masky, nahaté ženy skákající přes oheň, nahatá Willow (úžasná Britt Ekland) tleskající o zeď, vše zasazené do zamračené větrné skotské krajiny malého ostrova - nádhera. Excelentní je taktéž Christopher Lee jako Lord. Velkolepé konfrontační finále a poslední záběr kamerou ve mne vyvolaly nepopsatelně nepříjemný pocit. Opravdu velmi působivé dílo. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Blbost tenhle film, a to jako fakt, místní obsah bych zabalil do kůže z pupeční šňůry a vystřelil někam za Ural, takhle jednoho mystifikovat a hlavně namlsat... Christopher "Saruman" Lee samozřejmě famózní, ale to nic nemění na tom, že za á tohle není horor a za bé že to je... no prostě jakýsi bizár, bohužel ne v tom dobrým slova smyslu, tohle je bizár, kde všichni zpívají jakési folkové písničky a atmosféru to v sobě nevykřeše ani v momentu scény na hřbitově s kojící ženou- a to je bizár! :-) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Dlouho, předlouho jsem si dávala na čas, než jsem se podívala na tenhle film, poté, co jsem si všude možně přečetla, že by měl být úžasný. Dokonce jsem mezitím omylem shlédla americký remake s Nicolasem Cagem, který mě zaujal mysteriózní atmosférou a nečekaným koncem. To jsem ale ještě nevěděla, že originál je v tomhle o nějakých tisíc pět set osmdesát sedm procent lepší a že ještě navíc obsahuje ironii, sarkasmus, absurdno a písničku Gentle Johnny (♥). Teď už to vím a jsem ráda, že to vím. Co opravdu kvituju s povděkem je přesvědčivé zobrazení uzavřené "pohanské" komunity bez nějakého koukání se do nebe, pokud jde o jakoukoliv část života, a také věrohodné obsazení postav, čili že se to tam nehemží manekýny. Takže opět závěrem, Anglie vede, Hollywoode, styď se. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Copak vaše děti nikdy neslyšely o Ježíšovi?" ,,O té panně, co ji oplodnil, tuším, nějaký duch?" Uhrančivý film plný neklidu, napětí, vášní a tajemství. Dvojsmyslné chytlavé písně, nahota, erotické dusno, pohanství a rituály. Chvílemi máte pocit, že sledujete dovádění květinových dětí, a pak zase národopisný dokument o zvycích a tradicích. Napětí visí ve vzduchu a seržant bloudí ostrovem veskrze propadlým nemravnosti a kacířství. Kostel rozvrácen, hřbitov zpustošen, farář chybí. Hledání nezvěstné dívky se stává pro policistu posedlostí, aniž by tušil, do čeho se žene. Pokud zmizelá dívka nezemřela, pak je třeba ji zachránit, než bude obětována pro místní bohy. Zatímco E.Woodward předvádí velmi dobrý výkon, Ch.Lee je spíše ozdobou snímku - ale vítanou. Jedna z nejpůsobivějších scén je svádění seržanta přes zeď hostinského pokoje. Remake se ve srovnání s tímto originálem hrubě nepovedl. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Snímek má pohnutou historii. Negativy byly omylem zničeny a přestože kritika film ocenila, k publiku se skoro nedostal. Teprve v posledních letech zažívá takřka obnovenou premiéru v podobě DVD nosičů. (Petrus1)
  • Autor hudby, Paul Giovanni, si ve filmu zahrál i jednoho z muzikantů. V titulcích nebyl uveden. (KM Phoenix)
  • Přestože se film odehrává ve Skotsku a postavy mají mít skotské rysy a přízvuk, tak pět hlavních postav nebylo skotské národnosti. Christopher Lee a Edward Woodward jsou z Anglie, Diane Cilento z Austrálie, Ingrid Pitt je jihoevropanka a Britt Ekland je ze Švédska. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama