Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Recenze (271)

POMO 

všechny recenze uživatele

Odlehlý skotský ostrov s dramatickými skálami a větrem ošlehanpu zelení... Atmosférou místa a vystižením sektářské mentality jeho obyvatel uníkátní film, na to, že se jedná o takřka béčkový debut reřiséra, který pak pověsil filmařství na hřebík. Mlžení všech přítomných, svůdný sexuální podtón, bezradnost hlavní postavy komisaře kterého nikdo nerespektuje, a takřka až výpravná rozpracovanost jejich ujeté víry i jejího původu dělají z filmu vtahující a dějově odsýpající biják. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ochutnávka s jemně hororových odérem, zpěvy, tanci a PROUTÍM, která má pár slabých míst - jak po stránce řemeslné, tak i po herecké, zato příběh je maximálně originální a já se trochu bojím, že nová verze s Cagem, na kterou se velmi těším, možná svými technickými možnostmi tu nedokonalou působivost pohřbí. Kéž by ne. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Malá filmová lahůdka, která v době svého vzniku zcela zapadla a byla objevena a velebena filmovými kritiky až mnohem později. Příběh policisty, který se vydá na obydlený ostrov blízko Anglie hledat zmizelou dívku a na něm je konfrontován s pohanskými zvyky místních obyvatel, pohltí diváka jedinečnou atmosférou a působivou hudbou. Ta zde hraje opravdu velikou roli a celý film je prošpikován hudebními a tanečními vsuvkami, které děj nezpomalují, ale naopak mu dodávají na působivosti. Žánrově je film řazen mezi horory (některými kritiky je dokonce nazýván Občanem Kanem hororů), ale spíše působí jako nějaká detektivka a hororové zařazení splňuje až samotný lehce šokující závěr, který co do překvapivosti staví film do stejné řady s např. Shyamalanovými filmy. Lze jen litovat, že pan režisér nebyl v budoucích letech po tvůrčí stránce příliš pilný..... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z těch filmů, který mě vždy spolehlivě přesvědčí (když jsem na pochybách), že snaha doplňovat si filmové hororové vzdělání není vůbec zbytečná. Snímkem prostupuje neskutečná atmosféra - ale ne atmosféra strašidelná a hororová (The Wicker Man je vlastně hororem jenom značně okrajově), nýbrž navýsost osobitá atmosféra venkova, polí, slunce atd. Muzikální vložky mi absolutně nevadily (i když jinde je moc nemusím), neboť snímku ve všech ohledech pomáhají, hudba je zde zkrátka velice dobrá. Film má také skvělou pointu, která už dnes asi nezapůsobí tak šokantně jako před třiceti lety, ale pořád filmu dodává další plusové body. Pro mě je tento snímek klenot, jenž musí člověka (pokud je tedy v té správné náladě, což já jsem byl) uchvátit, a to ačkoli by se mu dalo i něco vytknout. Novodobý remake s Cagem jsem neviděl a ani ho vidět nechci. Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tato velmi netradiční detektivka (mylně označována jako horor) staví hlavně na zvláštní mysteriózní atmosféře malého britského ostrova, kde místo křesťanství vládnou pohanské zvyky. Konfrontace bigotního policisty a místních domorodců, uznávajících prastaré božstva, je vystupňována do znamenitého konce, kde je pouze na každém diváku jestli se mu více bude zamlouvat lidská oběť bohyni země, či slova „Hospodin je můj pastýř“. Edward Woodward v hlavní roli silně věřícího detektiva exceluje, a stejně tak jako oproti němu stojící Christopher Lee, rozdává svůj charismat v každém záběru. Silný zážitek je navíc umocněn zvláštní lidovou hudbou a tanečními rituály, které překvapivě neruší (a přitom se nejedná o žádný muzikál), ale prostě do snímku patří jako všechno ostatní. Při tom posledním vás navíc nepříjemně zamrazí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Barvitý fiktivní folklór, trocha hipísácké poetiky pěstování jablek a nezávazného sexu, trochu mdlé detektivky nakopnuté až závěrečným twistem. Ano, atmosféru tomu nelze upírat, zvučné to umí být jako témbr Christophera Lee - hlavně v epickém závěru. Ale filmařské provedení je opravdu průměrné, plné naivity a v rozšířené verzi i dost rušivých vizuálních nadbytků. Zkrátka a dobře mě ten film ani zdaleka nechytil tak, jak by se u podobně laděných bláznivin, které pokládám za svůj srdcový kapitál, slušelo. Klidně mě upalte, skvělý nápad, lehce nadprůměrný film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proutěňák navozuje shodné pocity, které většina z nás zažívá během pročítání komentářů psaných igibštinou; ty jsou prostě nemlich to samé, jako když Howie zavítá do summerislecké krčmy. Co víc potřebujete vědět o pátrání jednoho zastydlého fanatika a jeho boje s pohanskými větrnými mlýny, u kterého si ani jedinci se sebevědomím Vašíka Klausů netroufají určit žánr(y)? Prostě neřešit a podlehnout TÉ atmosféře, hercům, písním, strýčkovi Jedličkovi u májky, Leeho sluneční kštici, falickým symbolům a... A vůbec jednomu z nejnetradičnějších (a zároveň i nejlepších!) filmových zážitků vůbec. Shirley Jackson by z toho měla radost. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si nechám líbit. Wicker Man je jednoznačně rarita, která překvapí diváka i dnes po několika letech. Policajt přijíždí na ostrov vyšetřovat zmizení malé holčičky, ovšem všichni na ostrově zapírají a nikdo není ochoten nic prozradit, postupem času se dějí na ostrově velmi zvláštní věci a tohle mi náramně sedí, podivní obyvatelé, prapodivné tradice, fajn závěrečný zvrat a hlavně nedočkavost a nepředvídatelnost doprovázející celý film drží diváka neustále v pozoru. Jeden z mála starších filmů, který nepoužívá ostudné efekty a dopad na diváka má velmi silný. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

To myslíte vážne, že remake je bizarnejší, ako originál? Mne paradoxne nová verzia s Cageom pripadala normálnejšia a vážnejšia (áno, uvedomujem si závažnosť svojho tvrdenia, ale stojím si za ním). Čakal som, že originál bude mrazivý horor, ale je to totálny wtf cirkus, ktorý na intenzite ako-tak naberie snáď len vo finále. Dovtedy tušíte, že obraz bezstarostnej ostrovnej komunity je falošný a okolo hrdinu sa uťahuje slučka, hoci sa všetci usmievajú, tancujú a sexujú. Ale nestačí to, pretože hlavný hrdina sám osebe vyzerá a správa sa ako nevydarená komická postavička. A veci, ktoré sa okolo neho dejú, sú všelijaké, ale určite sa nedajú brať vážne. Budete krútiť hlavou, nechápavo si ťukať po čele a diviť sa, aký kuriózny a absurdný film (horor ťažko) pozeráte. Zaujala ma (občas) výprava a dve tri chytľavé hudobné scény. K tomu mizerná kamera a miestami ako keby až neherecké výkony. Alibisticky dávam 60% a idem preč. Čaute. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

U nas neprilis znamy film (zamerne nepisu horror) s velice netradicni atmosferou. Ta je tvorena prostredim skotskych ostrovu, kde se dej odehrava, zajimavou kamerou a predevsim hudbou. Nevim jestli jde o lidove pisne, nebo byly psany primo pro film, ale vyrazne umocnuji prozitek z nej. Nektere sceny, jako treba tanec deti pred skolou, jsou naprosto uchvatne. Z hercu nad vsechny vycniva Edward Woodward v roli serzanta Howieho, patrajiciho po zmizele divce. Christopher Lee ma bohuzel maly prostor, ale necha aslespon vyniknot svuj zvucny hlas. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Znamenitá netradiční detektivka, mysteriózní thriller, "folk horror", v němž vzorně křesťansky smýšlející pevninský strážník objevuje tajemství zmizelé dívky a nemravnosti pohanského ostrova. Výsadní předností tohoto filmu je opravdu výtečná atmosféra, navozená jednak skotskou přímořskou krajinou, jednak lidovou hudbou a jednak všudypřítomnou pohanskou esencí. Bůh Slunce a kult Matky, falické symboly, obětní rituály, neomalená nahota, souznění s přírodou, proutěný muž… Z toho všeho při návštěvě policisty pánbíčkáře přímo sálá provokativní kontrast nevázané předkřesťanské přirozenosti a křesťanské upjatosti. V silném závěru snímku, při obětních oslavách Prvního Máje, si náš hrdina potvrdí, jak jsou na tomto místě veškeré jeho misionářské tendence marné. Ještě poznámka: WICKER MAN je pro mě opravdu hororem, jelikož k tomu nepostrádá potřebné atmosféry, děsivosti a ani nějaké té morbidnosti. Ale označit ho výhradně touto žánrovou nálepkou tak úplně nejde a docela chápu i názory, že se o horor nejedná. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Pomalá, plíživá atmosféra, která se ve vás rozleží až dlouho po shlédnutí, hodně zvláštní propojení filmu s folklórními hudebními čísly. Doporučuji. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

SPOILER Faidra k manželovi po zhlédnutí: "No, musím říct, že remake byl o něco lepší. Seber si tu čelist z podlahy, miláčku, chci tím říct, že tam upálili Nicolase Cage zaživa." ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, čekal jsem větší šílenost. Wicker Man je kombinací detektivky, dramatu a muzikálu, přičemž jednotlivé složky do sebe skvěle zapadají. Oceňuju originalitu, hodně dobře jsem se bavil, ale na zadek mě to neposadilo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Místo šílených feministek jsou tu šílení pohani. Udělal jsem chybu, že jsem prvně viděl novou verzi - ale v podstatě by to tolik nezměnilo. The Wicker Man je slušný film na jedno zkouknutí, ze kterého šlo vyždímat mnohem víc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Dlouho, předlouho jsem si dávala na čas, než jsem se podívala na tenhle film, poté, co jsem si všude možně přečetla, že by měl být úžasný. Dokonce jsem mezitím omylem shlédla americký remake s Nicolasem Cagem, který mě zaujal mysteriózní atmosférou a nečekaným koncem. To jsem ale ještě nevěděla, že originál je v tomhle o nějakých tisíc pět set osmdesát sedm procent lepší a že ještě navíc obsahuje ironii, sarkasmus, absurdno a písničku Gentle Johnny (♥). Teď už to vím a jsem ráda, že to vím. Co opravdu kvituju s povděkem je přesvědčivé zobrazení uzavřené "pohanské" komunity bez nějakého koukání se do nebe, pokud jde o jakoukoliv část života, a také věrohodné obsazení postav, čili že se to tam nehemží manekýny. Takže opět závěrem, Anglie vede, Hollywoode, styď se. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kultovní žánrový crossover, jehož příběh distribuce je snad ještě silnější než ten filmový, balancuje na hraně detektivního příběhu, hororu, thrilleru a částečně snad i muzikálu. Závěrečná pointa už dnes možná nemá tak šokující efekt jako před čtyřiceti lety, nicméně stále dokáže diváka svojí myšlenkovou hloubkou překvapit - ostatně jako celý film, který působí nesmírně kompaktním a uvolněným sedmdesátkovým dojmem (včetně hudebních intermezz). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hororové produkce často připomínají kolovrátek, když úspěšný titul bývá obvykle východiskem pro celou sérii podřadných pokračování a v žánru se vlastně recykluje několik málo úspěšných modelů. Proutěný muž se žánrovým přihrádkám vymyká a pohrává si se svými diváky, stejně jako se svým hrdinou. Policista Howie přichází na ostrov vyřešit zmizení místní dívky, od začátku ale čelí podivným reakcím místního obyvatelstva. Na tomhle místě neplatí běžné konvence, pravidla a zákony uznávané na pevnině. Neblahá předtucha se mění v jistotu, že se zde schyluje ke strašnému zločinu, a ta se mění v odhodlání stůj co stůj ohrožený život oběti zachránit. Snímek sice používá motivy hororového a thrillerového žánru, jejich tradiční rekvizity ale pomíjí a ve výsledku se blíží spíš k hodně černé komedii. Staví na hlavu tradiční křesťanskou morálku (ze které vychází gotický román coby předchůdce moderního hororu), zesměšňuje ji a postupně svého zásadového hrdinu přivádí do osudové pasti. Proutěný muž není bůhvíjak hluboký nebo komplikovaný, představuje ale překvapivě funkční a především zábavnou podívanou. Celkový dojem: 75 %. ()

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama