Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Recenze (272)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem s očekáváním hrubě přestřelil. Po úvodu jsem velmi rychle pochopil, že nepůjde o horor či thriller. Postupně mi však došlo, že ve skutečnosti se nedočkám ani té detektivky (celé to vyšetřování má jen člověka dovést k rádoby šokující pointě) jako spíš společenské satiry (silně ovlivněné dobou vzniku), kde se střetávají 2 pošahané víry, přičemž si můžu (tedy alespoň do určité doby, že) sám vybrat, zda se mi bude více zamlouvat ta rozpustile zvrhlá či její komicky zkostnatělý protipól. Mě ovšem štvaly obě 2, a tak jedinou věcí, díky které snad stojí film za zhlédnutí, byl hodně zvláštní černý humor, jenž měl místy cosi do sebe a dokázal docela pobavit. Na rozdíl od všech těch hudebních, ehm vložek…možná to měla být muzikálová čísla, dle mého názoru ovšem dost chabá a maximálně otravná. Mnohými omílanou „kultovnost“ filmu tedy nechápu a hodnotím pouze slabším průměrem. „Ony milují hodiny bohosloví.“ -„ Ale ony... ony jsou nahé.“ - „Přirozeně. Je příliš nebezpečné skákat přes oheň, když jste oblečený.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Come. It is time to keep your appointment with the Wicker Man.“ Devótní křesťan v konfrontaci s pohany s keltskými kořeny, rituální obětování za odříkávání žalmu a zpěvu lidových písní. Snad se ten rok urodilo na Summerisle hodně jablek.. Folková detektivka s hororovým vyústěním je svou žánrovou nezařaditelností vskutku unikum, nicméně ke klanění k starým bohům a uznání statusu kultovnosti bych potřeboval mnohem více filmařského kumštu a herecké neteatrálnosti. Přes všechny výhrady o délku několika falických májek hodnotnější než tragikomický remake s PePo Cagem.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak isto som sa k tomuto dostal cez remake s Cageom. A najprv som nechápal, prečo ho každý, kto videl originál, tak zhadzuje a teraz som pochopil. Oproti remakeu je to jednoduché, neprekomplikované a zároveň s úžasnou myšlienkou a záverom, ktorý som vďaka novšej verzii poznal, no aj tak ma držal na ihlách. Vadili mi však vsadené rituálne obradové pesničky, ktorých bolo na môj vkus až príliš. 80%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem samé kladné reference, na tohoto Občana Kanea mezi horory. On to vlastně není úplně typický hororový snímek, ale i přesto, že se děj filmu odehrává převážně za bílého dne a příběh se odvíjí od tuctového hledání pohřešované dívky - divák cítí ve vzduchu něco znepokojivého, až děsivého. To se naplno prokáže v závěrečné půlhodince, která je skutečným vrcholem tohoto mysteriózního počinu, přestože se pointa dá s trochou úsilí odhadnout. Rituál (nebo také Proutěný muž) poutá zajímavou kamerou, atmosférou a za pozornost stojí jedinečný Christopher Lee, jako potrhlý vůdce pohanských obyvatelů nevábného ostrova ve Skotsku, kam je příběh zasazen. Trošku upozaděná kvalita, ale zdejší hodnocení je odpovídající. Můžu doporučit. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Atmosférická lahůdka, kterou lze opravdu těžko okomentovat. Každopádně je Wicker Man skrznaskrz originální a zřejmě nejpodivnější a zároveň nejpoetičtější "detektivka", jakou jsem kdy viděl. S nejlepším soundtrackem. Žánrové zařazení? Čert ho vem! Christopher Lee si mě zase jednou omotal kolem prstu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého plyne řada poučení: a) Není dobré skákat přes oheň v šatech. b) Pohanské rituály mají své kouzlo. c) Ostrované jsou bodří. d) Na prvního máje třeba uctít západ slunce ohněm. e) Britové mají smysl pro humor! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Moment, kdy se film muzikálově rozezpíval, mě trošku vyvedl z míry, stejně tak absence čehokoliv hororového, ovšem ta celková ponurost, arogance či spíše tajemnost obyvatel ostrova a rozplétající se záhada pátrání po nezvěstné mladičké Rowan (i když předem rozlousknutá) mě naopak filmově naladila. Co všechno člověk neobětuje pro pár jablek a radovánky ve jménu víry. Ale kdysi, v nějakém mém předchozím bytí, jsem byl nejspíš taky pohanem a evidentně jsem si to, stejně jako dnes u Rituálu, náramně užíval .. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Anglický vyšetrovateľ, extrémne založený na kresťanskej viere, prichádza na ostrov hľadať stratené dievča. Ostrovania majú však vlastné zákony, uctievajú vlastných bohov, po večeroch sa oddávajú sexuálnym radovánkam pod holím nebom a v škole sa akurát vyučuje sexuálna výchova. A to sa ešte blížia oslavy prvého mája. Pozor, mierne muzikálové. Scénka zvádzania policajta v hoteli pospevujúcou nahou štetkou vo vedľajšej izbe za hudobného doprovodu miestnych štamgastov bola pre mňa to naj. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strasny bizar. B-ckovy horor s prvkami kriminalky, muzikalu a WTF chujoviny som fakt este nevidel. A tento ma navyse aj super pribeh a cool pointu. Pocitovo som cely cas lietal medzi facepalmom a nadsenim. Zaver to vsak vytiahol a pozitivne dojmy zvitazili. 8/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Aneb co se stane, když bigotní a panický (od slova panic, panikou tu netrpí nikdo, leda možná bezbranný zajíček poskakující v polích) policejní důstojník přijede vyšetřovat ztracení dívky, kterou vlastně nikdo nepostrádá... Neskutečně zajímavej film, který má unikátní atmosféru a fajn zápletku (byť originality se v rozuzlení nedostane moc), navíc tu fungují i takové věci, jako přítomné písničky, což je samo o sobě dost úctyhodné, když se jedná o... Thriller? Detektivku? Ne, tohle je krásně mimožánrové, je to jednoduše dobré a naštěstí tu k lacinosti nesklouzávají ani mnohé záběry na nahé dívky ("No není na mladá těla osvěžení pohledět?" slovy Christophera Lee oděného v ženský šat). Dokonalé to není, to rozhodně ne, na to je hlavní postava až příliš sešněrovaným blbem a atmosféra mohla být mnohem magičtější, pokud by se film neodehrával v sedmdesátých letech, ale někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Což by pomohlo na pár místech i filmové logice, ale na to kašle činčila. Nejoblíbenější film sira Leeho a komu se tenhle film nelíbí, měl by přestat koukat na hororová béčka, vkus pak pěkně kornatí (o; Ne, teď vážně, je to výborný, jen to na pár místech trochu zastaralo, pro někoho moc, pro někoho jen trochu. " To je můj kostým, losos vědění! " ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proutěný muž rozhodně není pecka na první dobrou, ale garantuju každému, že jej velmi těžko bude dostávat s hlavy. Film umí klamat tělem a zápletka není nakonec tak jasná jak se zdála být. Že se náš hlavní hrdina ocitl na nesprávném místě, začíná být divákovi pozvolna jasné. Ta stále se utahující klička, kdy si vyšetřovatel dlouho myslí, že má převahu nad komunitou je skvěle zachycena. Hodně se nabízí srovnání se Slunovratem. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Copak vaše děti nikdy neslyšely o Ježíšovi?" ,,O té panně, co ji oplodnil, tuším, nějaký duch?" Uhrančivý film plný neklidu, napětí, vášní a tajemství. Dvojsmyslné chytlavé písně, nahota, erotické dusno, pohanství a rituály. Chvílemi máte pocit, že sledujete dovádění květinových dětí, a pak zase národopisný dokument o zvycích a tradicích. Napětí visí ve vzduchu a seržant bloudí ostrovem veskrze propadlým nemravnosti a kacířství. Kostel rozvrácen, hřbitov zpustošen, farář chybí. Hledání nezvěstné dívky se stává pro policistu posedlostí, aniž by tušil, do čeho se žene. Pokud zmizelá dívka nezemřela, pak je třeba ji zachránit, než bude obětována pro místní bohy. Zatímco E.Woodward předvádí velmi dobrý výkon, Ch.Lee je spíše ozdobou snímku - ale vítanou. Jedna z nejpůsobivějších scén je svádění seržanta přes zeď hostinského pokoje. Remake se ve srovnání s tímto originálem hrubě nepovedl. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi kontroverzní snímek. Sledujeme střed křesťanského policejního důstojníka s pohanskými obyvately nezvyklého ostrova aby zde vyšetřil zmizení dítěte, ale je mu od počátku jasné že tady něco nehraje... Označení thriller je na místě. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zpracováním žádné velké terno - často laciné střihové postupy a matná inscenace potenciálně působivých scén, které mohly patřit ke klenotům kinematografie. Ale možná právě proto na mě Wicker Man tak zapůsobil. Ten vtíravý pocit, že sleduji něco netradičního, něco originálního a autorského, ve mně celou dobu přetrvával, a v překvapivém závěru kulminoval přesně tím oblíbeným cinefilním způsobem. Scénář je ve finále hodně chytrý a parádně zvládá udržovat v divákovi zvědavost i lehké napětí, herci předvádí přesvědčivé kreace a skotská muzika dotváří pohlcující formální kulisu. Nutí se mi myšlenka, že natočit to takový Kubrick, týden nejdu ze samého vzrušení spát. 75% ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Jako mysteriózní thriller výborné, jako kulturní konfrontace atmosféricky působivé, jako detektivka s výhradně "křesťansky" motivovaným policistou pochybné. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojivý film (podobne ako Silent Hill), hlavne v smrteľne beznádejnej záverečnej štvrťhodinke. Bohužiaľ film má asi tak o 20 minút viac ako by bolo dobré a je veľmi nudne nakrútený. Pomalé tempo a slabé budovanie atmosféry kazia dojem. Skvelý koniec už bohužiaľ dostatočne nezakryje nudnú predohru. Každopádne námet je skvelý, Christopher Lee pekelný, hudba pekná (ale nie tak dobrá ako každý hovorí!), konflikt medzi katolíkom a pohanmi zaujímavý (niet kladnej postavy vo filme - katolík je intolerantný, pohania blázniví) a film je aj dobre nekorektný. Horor? Určite nie. Kult? Tiež nie. Preceňovaný? Určite. PS: filmu neprospelo, že sa takmer celý odohráva za jasného dňa. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Setkání silně věřícího křesťana s komunitou lidí, kteří žijí podle starých pohanských rituálů a uctívají stará přírodní božstva. Některé písně a taneční čísla jsou neuvěřitelně fascinující. Nejvíce mě asi zaujala píseň, kterou zpívá a na melodii které tančí nahá Britt Ekland - vypadá jako Bohyně Dana ze Slaina. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pulzujúca mrazivá originalita 70. rokov v celej svojej kráse. Jedinečne atmosférická mysteriózna jednohubka v komornom prostredí malého škótskeho ostrova odrezaného od pevniny začína zdanlivo všedne príchodom uniformovaného príslušníka, pátrajúceho po nezvestnom dievčati. Takmer okamžite sa však ukazuje, že všetko nie je také jednoduché, ako sa zdá..._____Po stránke spoločenského efektu a zasadenia do odľahlého rurálneho prostredia vedeného patriarchálnou komunitou navracajúcou sa k pohanským zvyklostiam si artovejšia obdoba znepokojivosti miestneho vidieka takmer nezadá s tou, ktorú má na svedomí The Texas Chainsaw Massacre. Vlastne sú si v tomto ohľade obe diela celkom príbuzné - aj Hooperov film predstavuje akúsi zvrátenú formu náboženstva a fetišu, v jeho prípade smerom k predmetom a umeniu vytvorenému z častí ľudských tiel. The Wicker Man je však omnoho silnejšie ľudovo a nábožensky orientovanou snímkou, ovplyvnenou dobovými fenoménmi (hnutie hippies, návrat človeka k prírode, britský konzervativizmus, strach a znechutenie zo spoločenskej uvoľnenosti, fanatická predpojatosť)._____Kult uctievania prírody a zvyklosti pohanskej viery vidiečanov sú vydarenou zmesou keltskej mytológie, druidských obradov, kultúrneho dedičstva z čias germánskych kmeňov a rituálnych piesní s prvkami antického folklóru. Veľký priestor zastávajú bravúrne zakomponované muzikálne výstupy a nepokrytá oslava prírodných síl, ktoré vyvolávajú magické rituály. Idylickosť a harmónia ostrovnej komunity je sprevádzaná pre hlavného hrdinu odpudivými a hrozivými výjavmi - explicitnou nahotou, neviazaným sexom, zneucťovaním cintorína, uctievaním falických symbolov a kultom plodnosti, ktorý sa premieta aj do školskej výuky a všedného života ostrovanov. Negatívnosť ich vyznenia je však subjektívne daná pohľadom upnutého konzervatívneho hlavného hrdinu, pre ktorého sa pobyt na ostrove pomaly mení v nočnú moru._____Klasická obrazová štruktúra záber x protizáber je bežne nositeľom významov, avšak tu je jej dôležitosť väčšia, než je tomu zvyčajne. Zastáva totiž rolu naratívnej kontrastnosti, v ktorej sa zrážajú dva radikálne odlišné výklady. Prezentovaná scéna, či skôr výjav (ak prihliadneme k expresivite hereckých prejavov, najmä Edwarda Woodwarda a Britt Ekland) je nabitý veselosťou, energiou a krásou, samotnú hrozivosť doň vnáša až konfrontácia s optikou zdeseného seržanta Howieho, ktorý je šokovaný amorálnosťou a perverznosťou videného. Z toho je zrejmé, že bez jeho takmer fanaticky odhodlanej postavy by film mohol byť prijímaný úplne inak, teda ako óda na životný štýl nezviazaný spoločenskými konvenciami, bežnými etickými a morálnymi kódexmi._____Pohľad skrz postavu Howieho okrajovo križuje artovú detektívku ďalším žánrom, a tým je horor. Hardy pracuje s expresionistickými prvkami - výrazné farby, zvuková kulisa, bizarné figuratívne obrazy, spomalené scény, šialený, temne opojný tanec a nočná hra svetla a tieňov. Pre to posledné je príznačná scéna, v ktorej Howie vychádza z hostinca a ako prechádza po ceste smerom preč, svetlá lámp odhaľujú súložiace páry v tráve a podivné obrady na hroboch miestneho cintorínu. Hororové prvky v spojení s kontrastnými zrážkami radostných bujarých piesní pohanov (za sprievodu panovej píšťaly a ďalších hudobných nástrojov, evokujúcich starogrécke náboženské rituály) a neochvejnej kresťanskej viery vrcholia v šokujúcom závere, pre ktorý si Hardy dôkladne pripravoval pôdu počas celého filmu, a ktorý prichádza s nečakaným a dlho doznievajúcim zvratom. Inu, v 70. rokoch Briti vedeli ukončovať filmy._____Neviem si predstaviť, ako asi vyzerá predĺžený režisérsky zostrih, pretože kratšia 85-minútová verzia je takmer dokonale celistvá a vyvážená; prosto v nej nie je nič navyše, ani nič nechýba. A čo sa týka remaku, na ten sa určite nechystám. 90% () (méně) (více)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý, skoro všeštýlový film, ktorého hlavnou témou je rozpor medzi kresťanstvom a pohanstvom. A práve na pohanský škótsky ostrov prichádza silne kresťansky založený policajt vyšetriť zmiznutie dievčaťa. Pri vyšetrovaní naráža na rôzne problémy, nechápe a nestotožňuje sa s vierou miestnych. So svojím kresťanstvom je na ostrove sám, neustále je konfrontovaný a zvádzaný ich poňatím života. Nie je tu núdza o rôzne bizarné situácie, výborný ľudový tanec a spev a samozrejme ani o komplexnú kvalitnú atmosféru, ktorá núti k zamysleniu. Nezabudnuteľný film kultového štatútu. ()

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama