Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Recenze (272)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápaditý, atmosferický ale hodně utahaný horor, jenž se stal předlohou pro příšernost s Nicem Cageem jménem "Rituál". Pokud jste viděli novější verzi, nic vás zde nepřekvapí ale přesvědčí vás o tom, že remaky občas nedělají dobrotu. Pokud jste neviděli ani jeden doporučuji originál, který sice nesedne příznivcům klasického hororu ale zaujme neobvyklým tématem a překvapivým koncem. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Fanatický kresťan VERSUS sfanatizovaný dav pohanov, t.j. náruživý policajt Howie proti klamárskym obyvateľom malého ostrovného mestečka-Summerisle, pomenovaného asi podľa Lorda Summerislea, ktorý je tu niečo, ako „starosta” (modla) . Prišiel sem hľadať nezvestnú školáčku-Rowan Morrison, ktorá by sa tu niekde mala nachádzať... ? Ako tak postupne spoznáva divné praktiky a návyky občanov, ktorí majú aj „okatú infraštruktúru” , tak sú všetci, mimochodom, prefíkaní, ako líšky, že to čo neskôr zisťuje, sa mu absolútne nebude páčiť, a tak sa teraz ponúka hlavná otázka, či túto situáciu zvládne pod svoju kontrolu, či skončí na „psí tridsiatok” , alebo ešte k tomu oveľa, oveľa horšie... ? Totiž, tento “anjelik” to nemá medzi týmito supmi vôbec jednoduché, že do nekonečna odolávať aj tak nemôže ? Bude mu stačiť jeho prehnaná viera k Ježišovi Kristusovi, že nakoniec vyviazne z tejto nočnej mory živý ? PS: Spoilery by tu nemali čo robiť, lebo inak sa to ani neoplatí vidieť, ale keď si ich teraz následne odmyslíte, skrátka, úplne sa od nich oprostíte, tak už nie je ťažké vydedukovať, čo znamená samotný názov (preklad) filmu v originálnom (anglickom) jazyku do ľúbozvučnej Slovenčiny, kam apropo všetky udalosti dospeli, ktorý je takou katarziou pre zúčastnené publikum. A verte mi, že je to strhujúce, ale nie extra príjemné na bežný pohľad... ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím poděkovat uživateli lupuscanis, díky němuž jsem tento skvost objevila. Tajuplná a mysteriozní atmosféra ostrova Summerisle mě pohltila od prvních okamžiků. Film nezapře rok svého natočení (1973), krásně se v něm mísí pohanské rituály s dobou „květinových dětí“, včetně dobových účesů a oblečení. Naprosto úžasná hudba a zpěvně-taneční čísla, ze kterých bych vyzdvihla dvě, a to pana učitele s chlapci u májky a noční erotický tanec Britt Eklandové v hotelovém pokoji pro úplně konsternovaného policistu za zdí. Co mě šokovalo nejvíc, byl samotný závěr, ale předpokládám, že to byl i záměr tvůrců. Po jeho shlédnutí jsem také opustila svou původní myšlenku, že bych se na tento báječný ostrov chtěla odstěhovat a žít tu až do smrti. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jak bych to... hlavně slušně, že jo, vyskytnou se tu i intelichenti... Asi takhle- na kvality Rituálu budu muset zřejmě ještě duševně dospět... pravděpodobně hodně dlouho. Jedinou předností byl Christopher-Saruman-forever-Lee a ten jeho hlas (a v roce 1973 i barevný vlas, hustý!), jinak jsem z toho měla poměrně rozpačité pocity a příště asi zabrousím do jiných vod (já vím, spousta mých oblíbených to háže na 4-5*, ale... no prostě jsou filmově vyspělejší, přiznejme si to ;-). ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Černá barevnost. Snad jen na britských ostrovech může vzniknout tak barevný horor plný nádherné radostné hudby, z něhož zároveň mrazí. To, co působí zpočátku jako nepravděpodobná fraška spěje k nečekanému rozuzlení apokalyptických rozměrů. Snímek ve své době jistě šokující, působí dnes v některých svých aspektech možná úsměvněji, než by se slušelo, ale ta neobyčejná černá barvitost zůstává. Bůh všemohoucí není všemocný a spoléhat na něj tváří v tvář zlu bylo a je čiré bláznovství. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Trochu menej piesní a hlavne kresťanskej agitky, trochu viac napätia, a mohla to byť fakt pecka. Škoda no, ale za pozretie to určite stálo. Pár momentov mi prišlo až surrealistických. Výnimočne v dobrom slova zmysle. :) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tradiční skotské slavnosti, druidské rituály, new-age ... Příběh pátrání po zmizelé dívce vychází z mystiky prastarých legend a z tělo a mysl osvobozujících hnutí 60.let. Málo známý film, od začátku tísnivé vtahující hlavního hrdinu do neproniknutelné sítě událostí, které se zdají tak neodvratné, jako že ráno vyjde slunce a večer zapadne. A nikdo s tím nic nenadělá. Písničky, legrační načesaný účes Christophera Leeho, a opravdu strhující temná atmosféra - a skutečně to funguje skvěle. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Nádherná, tajuplná atmosféra, Ed Woodward je správný křesťan a dokonalý policeman, Chris Lee zase správný pohanský a volnomyšlenkářský vůdce. Britt Ekland k zulíbání, hned bych k ní na pivko zaskočil. Jediná výtka, a tou je hudební vložka, které je na můj vkus v tomto filmu až moc. Každých 5-10 minut píseň, což zavání pomalu muzikálem. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Blbost tenhle film, a to jako fakt, místní obsah bych zabalil do kůže z pupeční šňůry a vystřelil někam za Ural, takhle jednoho mystifikovat a hlavně namlsat... Christopher "Saruman" Lee samozřejmě famózní, ale to nic nemění na tom, že za á tohle není horor a za bé že to je... no prostě jakýsi bizár, bohužel ne v tom dobrým slova smyslu, tohle je bizár, kde všichni zpívají jakési folkové písničky a atmosféru to v sobě nevykřeše ani v momentu scény na hřbitově s kojící ženou- a to je bizár! :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Britové mě tentokrát opravdu překvapili. Zatímco remake mě moc nebavil, tak tady to bylo mnohem lepší po všech stránkách. Konfrontace dvou rozdílných vír, při kterých jsem se já nevěřící opravdu pobavil (zvláště při utahování si z Ježíše). Velice zajímavé vzdělávací metody ostrovanů již od dětství a jejich zvyky rovněž upoutali mou pozornost. Vůbec mi nevadili ty zpívající pasáže a erotický taneček (vábení) herečky Britt Ekland byl naprosto luxusní. Stejný pocit jsem měl i z hereckého výkonu Edwarda Woodwarda. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

No v době vzniku (1973) z toho dnešní boomeři (čti důchodci) museli být teda pěkně rozhození a chytat se za hlavu, na co že to kur*a koukají, protože takový nápad se jen tak neviděl. Sám jsem nevěděl, že něco tak bizárního bylo už tehdy natočeno, ale teď už vidím, odkud se inspiroval Midsommar. Na tehdejší dobu (50 let je neskutečně dávno) pěkně budovaná atmosféra ujetého ostrova, vykreslená bezmoc detektiva, šikovný nápad i absurdní motivy. Ačkoliv mám radši modernější filmy a za tu dobu už tvůrci umí víc přitvrdit (viz Midsommar, který u mě vede) a jak staré filmy nemusím, tady měním názor a jsem spokojen. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Ale jsou nahé!" "Přirozeně. Je nebezpečné skákat přes oheň v oblečení." To provedení je naprosto úžasné. Pro atmosféru  mrazení opravdu není třeba přehnaných konstruktů a postupů. V jednoduchosti je síla, což je patrně základ každého obřadu. Nenapadlo by mě, že mě nadchne horror, v němž se dost často zpívá. Při troše zahloubání lze ve filmu nalézt kritiku víry coby argumentu. 101 hororů, které musíte vidět, než umřete 96/101 ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Druhý po zhlédnutí Rituálu se mi před očima stále promítá bohatá vizuální stránka tohoto filmu. Překrásné záběry na ostrovní scenérie, reje masek, tančící nahá děvčátka i děvy Koho by nelákalo takový ostrov navštívit! Ovšem pozor, možná byste se už nechtěli (nebo nemohli?) vrátit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Podobne nepríjemný pocit, podobné zimomriavky a nevoľnosť pri žalúdku mám, keď na ulici míňam procesie. A je jedno, či ide o práve vysvätených kňazov alebo hare-krišna-hare-hare. Prežiť si to pri filme je ďaleko menej náročné, vlastne to pomáha zvládať tú biedu skutočných pomätencov. Rituál je skrátka v celej svoje stiesnenosti jedná vážna pecka! ()

rawen 

všechny recenze uživatele

VELICE zajímavý počin, který mě nejdříve příjemně unesl někam hodně dozadu a pak mě trochu zamrzel koncem, který jsem nečekal, a který mi nebyl zrovna po chuti. musím kvitovat NÁDHERNOU hudbu (hlavně několik skladeb zhruba uprostřed filmu) a famózní scénu, ve které je hlavní postava sváděna ke smilstvu. uvažoval jsem i o vyšším hodnocení, nakonec jsem se rozhodl pro 8/10 ... PS: po zralé úvaze nakonec zvyšuji na 9/10 - tento film není kultovní jen tak pro srandu králíkům .) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Bavil ma ten kontrast úzkoprsého seržanta Howieho a nekresťanských obyvateľov ostrova. To neustále tušenie, že nič nie je ako hovoria. Odhalené klamstvo vystrieda jeho nová verzia. A aby slušňák Howie bol ešte viac rozhodený, tak tunajšie náboženstvo vzýva falus. Teda nahota tu nie je žiadne tabu. Čo oceníte predovšetkým u Britt Ekland, ktorá by strčila do kapsy väčšinu Bond girl. Tou sa samozrejme o rok neskôr aj stala (Muž se zlatou zbraní ) a opäť ju pokúšal Christopher Lee. Kupodivu mi nevadili ani tie hudobné výstupy, ktoré k tej komunite tak nejako sedeli. Záver zasa dodal rozmer navyše. Prečo dávam len 2*? Nešlo o horor. Väčšinu času nevážne škádlenie puritána s prímesou zakázaného. Význam film naberá hlavne ako inšpirácia neskorších tvorcov. Napríklad Ari Aster a jeho Slunovrat. ()

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama