Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kultovní žánrový crossover, jehož příběh distribuce je snad ještě silnější než ten filmový, balancuje na hraně detektivního příběhu, hororu, thrilleru a částečně snad i muzikálu. Závěrečná pointa už dnes možná nemá tak šokující efekt jako před čtyřiceti lety, nicméně stále dokáže diváka svojí myšlenkovou hloubkou překvapit - ostatně jako celý film, který působí nesmírně kompaktním a uvolněným sedmdesátkovým dojmem (včetně hudebních intermezz). ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Moment, kdy se film muzikálově rozezpíval, mě trošku vyvedl z míry, stejně tak absence čehokoliv hororového, ovšem ta celková ponurost, arogance či spíše tajemnost obyvatel ostrova a rozplétající se záhada pátrání po nezvěstné mladičké Rowan (i když předem rozlousknutá) mě naopak filmově naladila. Co všechno člověk neobětuje pro pár jablek a radovánky ve jménu víry. Ale kdysi, v nějakém mém předchozím bytí, jsem byl nejspíš taky pohanem a evidentně jsem si to, stejně jako dnes u Rituálu, náramně užíval .. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Aneb co se stane, když bigotní a panický (od slova panic, panikou tu netrpí nikdo, leda možná bezbranný zajíček poskakující v polích) policejní důstojník přijede vyšetřovat ztracení dívky, kterou vlastně nikdo nepostrádá... Neskutečně zajímavej film, který má unikátní atmosféru a fajn zápletku (byť originality se v rozuzlení nedostane moc), navíc tu fungují i takové věci, jako přítomné písničky, což je samo o sobě dost úctyhodné, když se jedná o... Thriller? Detektivku? Ne, tohle je krásně mimožánrové, je to jednoduše dobré a naštěstí tu k lacinosti nesklouzávají ani mnohé záběry na nahé dívky ("No není na mladá těla osvěžení pohledět?" slovy Christophera Lee oděného v ženský šat). Dokonalé to není, to rozhodně ne, na to je hlavní postava až příliš sešněrovaným blbem a atmosféra mohla být mnohem magičtější, pokud by se film neodehrával v sedmdesátých letech, ale někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Což by pomohlo na pár místech i filmové logice, ale na to kašle činčila. Nejoblíbenější film sira Leeho a komu se tenhle film nelíbí, měl by přestat koukat na hororová béčka, vkus pak pěkně kornatí (o; Ne, teď vážně, je to výborný, jen to na pár místech trochu zastaralo, pro někoho moc, pro někoho jen trochu. " To je můj kostým, losos vědění! " ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Černá barevnost. Snad jen na britských ostrovech může vzniknout tak barevný horor plný nádherné radostné hudby, z něhož zároveň mrazí. To, co působí zpočátku jako nepravděpodobná fraška spěje k nečekanému rozuzlení apokalyptických rozměrů. Snímek ve své době jistě šokující, působí dnes v některých svých aspektech možná úsměvněji, než by se slušelo, ale ta neobyčejná černá barvitost zůstává. Bůh všemohoucí není všemocný a spoléhat na něj tváří v tvář zlu bylo a je čiré bláznovství. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tradiční skotské slavnosti, druidské rituály, new-age ... Příběh pátrání po zmizelé dívce vychází z mystiky prastarých legend a z tělo a mysl osvobozujících hnutí 60.let. Málo známý film, od začátku tísnivé vtahující hlavního hrdinu do neproniknutelné sítě událostí, které se zdají tak neodvratné, jako že ráno vyjde slunce a večer zapadne. A nikdo s tím nic nenadělá. Písničky, legrační načesaný účes Christophera Leeho, a opravdu strhující temná atmosféra - a skutečně to funguje skvěle. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Původně měl hrát ostrovního lékaře Patrick Newell. (Chatterer)
  • Britt Ekland označila místo natáčení jako "nejpochmurnější místo na Zemi". Producenti byli donuceni se za ni omluvit místním obyvatelům. (Chatterer)
  • Až třicet let po svém prvním uvedení se z Rituálu (či Proutěného muže) stalo skutečné klasické dílo. Přispělo k tomu zejména vydání režisérské verze na DVD (2002). (ClintEastwood)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama