Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (271)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem samé kladné reference, na tohoto Občana Kanea mezi horory. On to vlastně není úplně typický hororový snímek, ale i přesto, že se děj filmu odehrává převážně za bílého dne a příběh se odvíjí od tuctového hledání pohřešované dívky - divák cítí ve vzduchu něco znepokojivého, až děsivého. To se naplno prokáže v závěrečné půlhodince, která je skutečným vrcholem tohoto mysteriózního počinu, přestože se pointa dá s trochou úsilí odhadnout. Rituál (nebo také Proutěný muž) poutá zajímavou kamerou, atmosférou a za pozornost stojí jedinečný Christopher Lee, jako potrhlý vůdce pohanských obyvatelů nevábného ostrova ve Skotsku, kam je příběh zasazen. Trošku upozaděná kvalita, ale zdejší hodnocení je odpovídající. Můžu doporučit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Come. It is time to keep your appointment with the Wicker Man.“ Devótní křesťan v konfrontaci s pohany s keltskými kořeny, rituální obětování za odříkávání žalmu a zpěvu lidových písní. Snad se ten rok urodilo na Summerisle hodně jablek.. Folková detektivka s hororovým vyústěním je svou žánrovou nezařaditelností vskutku unikum, nicméně ke klanění k starým bohům a uznání statusu kultovnosti bych potřeboval mnohem více filmařského kumštu a herecké neteatrálnosti. Přes všechny výhrady o délku několika falických májek hodnotnější než tragikomický remake s PePo Cagem.. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Fanatický kresťan VERSUS sfanatizovaný dav pohanov, t.j. náruživý policajt Howie proti klamárskym obyvateľom malého ostrovného mestečka-Summerisle, pomenovaného asi podľa Lorda Summerislea, ktorý je tu niečo, ako „starosta” (modla) . Prišiel sem hľadať nezvestnú školáčku-Rowan Morrison, ktorá by sa tu niekde mala nachádzať... ? Ako tak postupne spoznáva divné praktiky a návyky občanov, ktorí majú aj „okatú infraštruktúru” , tak sú všetci, mimochodom, prefíkaní, ako líšky, že to čo neskôr zisťuje, sa mu absolútne nebude páčiť, a tak sa teraz ponúka hlavná otázka, či túto situáciu zvládne pod svoju kontrolu, či skončí na „psí tridsiatok” , alebo ešte k tomu oveľa, oveľa horšie... ? Totiž, tento “anjelik” to nemá medzi týmito supmi vôbec jednoduché, že do nekonečna odolávať aj tak nemôže ? Bude mu stačiť jeho prehnaná viera k Ježišovi Kristusovi, že nakoniec vyviazne z tejto nočnej mory živý ? PS: Spoilery by tu nemali čo robiť, lebo inak sa to ani neoplatí vidieť, ale keď si ich teraz následne odmyslíte, skrátka, úplne sa od nich oprostíte, tak už nie je ťažké vydedukovať, čo znamená samotný názov (preklad) filmu v originálnom (anglickom) jazyku do ľúbozvučnej Slovenčiny, kam apropo všetky udalosti dospeli, ktorý je takou katarziou pre zúčastnené publikum. A verte mi, že je to strhujúce, ale nie extra príjemné na bežný pohľad... ()

tron 

všechny recenze uživatele

To myslíte vážne, že remake je bizarnejší, ako originál? Mne paradoxne nová verzia s Cageom pripadala normálnejšia a vážnejšia (áno, uvedomujem si závažnosť svojho tvrdenia, ale stojím si za ním). Čakal som, že originál bude mrazivý horor, ale je to totálny wtf cirkus, ktorý na intenzite ako-tak naberie snáď len vo finále. Dovtedy tušíte, že obraz bezstarostnej ostrovnej komunity je falošný a okolo hrdinu sa uťahuje slučka, hoci sa všetci usmievajú, tancujú a sexujú. Ale nestačí to, pretože hlavný hrdina sám osebe vyzerá a správa sa ako nevydarená komická postavička. A veci, ktoré sa okolo neho dejú, sú všelijaké, ale určite sa nedajú brať vážne. Budete krútiť hlavou, nechápavo si ťukať po čele a diviť sa, aký kuriózny a absurdný film (horor ťažko) pozeráte. Zaujala ma (občas) výprava a dve tri chytľavé hudobné scény. K tomu mizerná kamera a miestami ako keby až neherecké výkony. Alibisticky dávam 60% a idem preč. Čaute. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Znamenitá netradiční detektivka, mysteriózní thriller, "folk horror", v němž vzorně křesťansky smýšlející pevninský strážník objevuje tajemství zmizelé dívky a nemravnosti pohanského ostrova. Výsadní předností tohoto filmu je opravdu výtečná atmosféra, navozená jednak skotskou přímořskou krajinou, jednak lidovou hudbou a jednak všudypřítomnou pohanskou esencí. Bůh Slunce a kult Matky, falické symboly, obětní rituály, neomalená nahota, souznění s přírodou, proutěný muž… Z toho všeho při návštěvě policisty pánbíčkáře přímo sálá provokativní kontrast nevázané předkřesťanské přirozenosti a křesťanské upjatosti. V silném závěru snímku, při obětních oslavách Prvního Máje, si náš hrdina potvrdí, jak jsou na tomto místě veškeré jeho misionářské tendence marné. Ještě poznámka: WICKER MAN je pro mě opravdu hororem, jelikož k tomu nepostrádá potřebné atmosféry, děsivosti a ani nějaké té morbidnosti. Ale označit ho výhradně touto žánrovou nálepkou tak úplně nejde a docela chápu i názory, že se o horor nejedná. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Film dal název hudebnímu festivalu The Wickerman Festival, který se koná každoročně v místě natáčení. (Chatterer)
  • Rowan Morrisonová se narodila 13. listopadu 1960. (Chatterer)
  • Autor hudby, Paul Giovanni, si ve filmu zahrál i jednoho z muzikantů. V titulcích nebyl uveden. (KM Phoenix)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama