Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krotitel větru vám umožní zúčastnit se jedné z nejvíce diskutabilních kauz, které se kdy v Americe odehrály. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

dobytek 

všechny recenze uživatele

MGM vysílalo během pár dnů po sobě originál i tento remake. Abych pravdu řek, tak remake se mi snad líbil o trochu víc. Ale to asi jen kvůli tomu, že byl barevnej. Jinak je to v podstatě doslovná kopie, jenom herci se změnili. Ale je celkem legrační, že třeba Petr Oliva nadaboval v obou filmech stejnou postavu (tady Jacka Lemmona a v originále Spencera Tracyho), takže když zavřete oči, tak ani nepoznáte rozdíl. Podle mě je úplně jedno, na kterou verzi se podíváte a proto moc nechápu, že oba filmy maj o tolik rozdílný hodnocení. Kdybych si měl vybrat já, tak zvolim barevnej remake. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Pôvodný "zasiaty vietor" som nevidela, takže moje nadšenie nie je nijako ovplyvnené alebo zmiernené zážitkom z čiernobielej verzie. Veľa mojich pocitov ohľadom (ne)viery v boha tu bolo výstižne pretransformovaných do slov a nebyť toho zadnovrátkovského, alibistického rozhrešenia, dala by som za päť. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Remake stejnojmenného slavného filmu Stanleyho Kramera z roku 1960. Vynikající soudní drama, v němž se střetávají základní ideje křesťanství a evoluce. Jako vždy výborný výkon tu odvádí Jack Lemmon v roli obhájce, ale minimálně stejně dobrými výkony se můžou pochlubit i George C. Scott jakožto žalobce a Lane Smith hrající kněze, popřípadě Beau Bridges (novinář). ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film o 150 let starém konfliktu dvou existencionálních verzí: kreacionismu a evolucionismu. Já věřím v Boha a proto se domnívám, že všechny vědecké teorie objasňují věci, které tvoří Bůh, nebo chtějí-li někteří - které tvoří nějaká inteligence. Nevěřím v náhodu, věřím v boží (inteligentní) plán. Z tohoto důvodu postava právníka, který zastával prakticky také můj názor, totálně selhala. Protože se tato problematika dá vysvětlit trochu jinak...dnes. Samozřejmě tento proces se odehrál na počátku minulého století, kdy ještě samozřejmě převládal fundamentalistický církevní názor, který čerpal prakticky ještě ze středověkých dogmat. Zde lze krásně vidět, jak se lidé udržovaní v nevědomosti, dají snadno ovládat a kdy jejich víru zastupující právník říká jen to, co tito prostí lidé chtějí slyšet. To z něj dělá nejdůležitější postavu tohoto procesu a filmu vůbec. Neboť stejně jako levicoví elitáři i on říkal lidem jen to, co chtějí slyšet a tak byl přesvědčen o své pravdě, kterou považoval za jedinou vhodnou a dobrou pro široké masy lidí, že na konci procesu (po své faktické porážce) skutečně zešílel. Nebylo to proto, že by jeho ego nevydrželo porážku jeho přesvědčení, nýbrž proto, že celý život příliš bažil po moci (dvakrát kandidoval na úřad prezidenta) a lidé mu nadbíhali jako nezdolné autoritě, až se nedokázal vyrovnat s faktem, že se od něj všechny jeho ovečky odvrátily a nikdo už neměl potřebu mu naslouchat. A že by byl obratným řečníkem? Tak to byl spíš ten druhý právník - ateista. A i když mě to mrzí - pro nedostatek sebereflexe a pro přehršel slepého fundamentalismu - prohrála strana, které já fandím. V tomto procesu ale nešlo o hledání pravdy, spíše šlo o to, kdo jaké argumenty předloží za účelem znemožnění druhé strany. PS: Podobně je na tom dnešní muslimský svět, kdy parta vyvolených udržuje v nevědomosti masy svých emocionálních otroků. A proto, že prorok Mohamed se objevil až asi 600 let po Kristu, znamená to, že islám se zrovna teď nachází ve středověku a bude mu trvat zhruba těch 600 let, než pochopí to, co postupně v minulém století začala chápat křesťanská církev. PPS: Dle mého pevného názoru nejde o to, že náboženství je špatné. Špatné je to, že se náboženství dá určitými skupinami lidí zneužít. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

To je snad vtip, ne? Verze se Spencerem Tracym byla naprosto dokonalá a tento remake je trapas tím, jak doslova předešlý film kopíruje, a to ve všem - věty, záběry... Proč? Proč? Proč???? ()

sigi2 

všechny recenze uživatele

Idem do štyroch kvôli obom hlavným predstaviteľom, dôležitej téme slobody myslenia a prejavu, a tiež kvôli mojej utajovanej slabosti pre súdne drámy. Škoda straty tempa po zhruba 2/3 a tiež rozbredlého záveru. Tak či onak, príjemne strávené sobotné popoludnie. Originál som nevidel. ()

Hollister 

všechny recenze uživatele

Jack Lemmon opět prokázal jak velký je herec a to i v tak pokročilém věku, od ostatních také dobře odvedená práce. ()

Reklama

Reklama