Reklama

Reklama

Velký vojevůdce maršál Žukov

  • Rusko Velikij polkovoděc Georgij Žukov (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Velkolepý historicko-biografický film o jednom z vojenských tvůrců vítězství nad fašismem v druhé světové válce. Místy až dokumentární film vypráví o jednom z nejlepších sovětských velitelů všech dob – maršálu Žukovovi. Zvítězil v bitvách u Stalingradu, před Moskvou nebo v bojích o Berlín. Byl také považován za velmi tvrdého a zcela nekompromisního velitele. To na vlastní kůži zažil také režisér a válečný veterán Jurij Ozerov, který snímek sestavil jako kombinaci sestřihů svých válečných filmů a dokumentárních vsuvek a výpovědí. V roli Žukova exceluje, podobně jako ve většině Ozerových filmech, herec Michail Uljanov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu bránit Řitku, která tentokrát odvedla na české verzi opravdu mimořádně mizernou práci. Důležitější je soustředit se na film sám. Někdejší tvůrce velkých pláten brežněvovského neostalinismu prožil závěr své i tak pozoruhodné umělecké dráhy právě v devadesátých letech, v nichž vyvrcholil hospodářský rozvrat, do kterého Rusko přivedla komunistická éra. Účtuje sám se sebou, pocítil jak se zdá, nutkavý podnět představit světu blíže muže, kterému mnoho dlužil. Georgij Žukov je skutečně onou osobností, "létajícím vojevůdcem", která zachránila zločinecký Stalinův režim před zkázou zejména pod Moskvou na podzim 1941. Byl a zůstává ruskou odpovědí na de Gaulla, Klapálka, Lišku, Janouška, Eisenhowera, Pattona, Marshalla, Mac Arthura. Užití vlastních hraných filmů bylo zjevně nutností, protože zřejmě nebyly peníze ani na výkup autorských práv, ani na pátrání v ruských filmových archivech. Nepochybně ubývaly i fyzické a umělecké síly starého umělce. I tak je ovšem vzniklé torzo úctyhodným výstupem, výňatky z OSVOBOZENÍ, OPERACE TAJFUN i STALINGRADU, šlechtěné mimořádným výkonem Michaila Uljanova v titulní úloze, propůjčují Ozerovovu odkazu mimořádnou působivost; velkolepé bitevní scény jen dále zesilují bezprostřední divákův pocit, že přihlíží životopisnému dokumentu. Snaha vymanit se z dehonestujícího oparu brežněvovského období tedy dává i za popsaných okolností Ozerovově závěti - i tak lze tento film chápat - pečeť úspěšného, průbojného původního autorského činu. (Je jen škoda, že své úsilí nemohl dotáhnout až do konce dlouhého maršálova života.) ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Hsitorickobiografický film o jednom hlavních stratégů vítězství nad fašismem, maršálu Žukovovi. Jsou zde sestřihy z válečných filmů a dokumentární vsuvky a výpovědi. Žukova hraje jako snad ve všech Ozerovových filmech Michail Uljanov, který je mu fyzicky velmi podoben. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století už režisérovi Ozerovovi došli režisérské schopnosti, a tak začal recyklovat sám sebe. Tento polodokument má stejné chyby jako Andělé smrti. Opět se režisér asi nedokázal rozhodnout, zda vytvořit dokument o velké vlastenecké válce, nebo o Žukovově postavě. Opět se snažil zmapovat obojí a opět z toho vzešla marná práce. Ze začátku nám dokument narychlo předhodí něco z Žukovova předválečného období a pak už hurá, jde se stříhat! První polovina filmu je vyplněna záběry z Boje o Moskvu. Čili z roku 1941. Už nyní jsem si kladl otázku, jak chtějí v těch zbývajcích 40 minutách odvyprávět zbytek války. Pokračujeme Stalingradem, kde je Žukov sotva zmíněn. Následuje rychlé shrutí roků 1943 a 1944 a ocitáme se přímo před útokem na Berlín. A najednou se stane něco, na co by si asi nevsadil i ten nejbláznivější sázkař. Film skončí!!!! Verze, která se nachází na DVD od Řitky má 102 minut. Chtěl jsem dát 3 hvězdy za pár nových poznatků, ale ten konec mě vážně neskutečně dopálil. PS: Celý film mě neskutečně otravoval dabing Řitky. Řitka tam nedodala originální znění, a tak ve filmu slyšíme česky hovořící němce atd. Nehledě na to, že už jsem zvyklí na starý Walló dabing, a proto mě to vyloženě bičovalo přes uši. A však úplně nejhorší je překlad: Hoth - Goth, Halder - Galder. Už jsem jen čekal, až se tam objeví Gitler, ale naštěstí překladatel ukázal, že ve škole pilně naslouchal, a tak je tam přece jen Hitler. :D ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vynikající neznámé dokumentární záběry společně s hraným dokumentem. Rusové nesli obrovské oběti. Naštěstí svou zemi dokázali po občanské válce, rychle industrializovat a jako jediní se dokázali postavit Hitlerovi. V dokumentu jsou všechny důležité mezníky a vykreslena prozíravost Žukova. Marně například radil Stalinovi pustit bez boje Kyjev, který stejně brzy padnul. V závěru dokumentu se objeví i slavné Žukovovi reflektory při posledním odporu Němců před Berlínem v dubnu 1945 na Seelowských výšinách, kde milion vojáků Rudé armády za podpory 20 tisíc děl a minometů zaútočilo na 110 tisíc vojáků 9. armády. Žukov je nevětší evropský vojevůdce. Po válce se ho nepřátelé snažili zničit, ale Stalin ho podržel. Po roce 1945 byla v Německu část obyvatelstva nahrazena tureckým a nyní je postupně původní německé obyvatelstvo nahrazováno obyvatelstvem muslimským. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Obvykle klidný a rozvážny Stalin"... Toto keď počujem, je mi jasné, že ide o propagandu jeho pohrobkov, ktorý doteraz uctievajú vraha miliónov ľudí, snád horšieho než Hitler, keďže vyvražďoval svoj vlastný národ po vzore súdruha Lenina. Aj preto sa zdá až nemožné, že by mu Žukov veľmi v debate vzdoroval, ako je to ukázané v tomto filme. Veď fúzatý psychopat neváhal zdecimoval drvivú väčšinu svojho armádneho zboru. V percentuálnych číslach za obeť padlo 60% maršálov, 87% armádnych dôstojníkov, 89% admirálov, 88% generálov a 83% divíznych generálov. Zastrelených bolo okolo 20 000 dôstojníkov. Takže je pekné, že chceme osláviť víťaza vojny Žukova, ale netreba prikrašľovať či prekrúcať realitu. Avšak musím uznať, že Stalin, Žukov aj Hitler boli zahraní perfektne. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární film o velikém ruském vojevůdci, který vyhrál 2.světovou válku svým geniálním myšlením a úžasnou strategii. Byť ruský národ oslavoval J.V.Stalina jako vítěze, myslím, že bez ŽUKOVA by měl Stalin daleko větší problémy a válku by tak fantasticky nevyhrál. Vždyť posílal maršála Žukova do míst, kde to doslova "plavalo na vodě" a Žukov vždy našel řešení. Myslím, že se jednalo o největšího a nejgeniálnějšího vojevůdce (po Alexandru Velikém )všech dob. Film je sestaven z originálních záběrů válečných zpravodajů jak z ruské tak z německé strany. Herci tam hrají pouze tři. Hitlera -Fritz Diez, Žukova - Michajl Uljanov (který mu je nevýslovně podoben) a Akhim Petri (koho představoval už nevím). Škoda, že hodnotová tabulka nemá 7 hvězdiček ! ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

sestřih s dotáčkami  je pro mne velmi silný, Uljanov skvělý a tím, že se vyházely takové ty rozpútylující a  školně dějepisné mezinárodní ukázky Eisenhowera, karikatura Churchilla, Mussoliniho, polská scénka s Olbrychskim apod, je jen ku prospěchu. Stejně tak mi nechybí milostné scénky a humorné vločky. Ano, konflikt se STalinem a jeho role je traktována velmi opatrně a bez ukázání S. slabin a zločinů, ale to v tomto soustředění na situaci na ruské frontě není nutné. Je to patetické, ano, ale ono opravdu šlo o existenci země a národa a navíc si opravdu myslím, že Žukov byl geniální voják a obrat v 2 světové je z velké části jeho osobní úspěch.  To, jak se jej Stalin opakovaně snažil zbavit a opakovaně byl i on sám nucen se k němu znovu vrátit, je myslím doloženo jinde. Tady to být mělo, chápu, proč to Ozerov neudělal a nedokázal překročit svůj vlastní stín, ale je mi to líto. Proto nedávám 5 hvězd. A mimochodem bojové scény srovnané se současnou - 2020 -  počítačovou animací podle mne vítězí na celé čáře. ()

erle 

všechny recenze uživatele

Ozerova pocta velkému maršalovi . Vynikajúco spracovane . Takýto strih my chyba u novších Ruských vojnových filmov. škoda, že spracované bolo len obdobie druhej svetovej vojny. Takáto osobnosť Ruských dejín by si zaslúžila podrobnejšie spracovanie.Snád´v budúcnosti. ()

Reklama

Reklama