Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George Kellerman, který žije se svou ženou Gwen v městečku Twin Oaks v Ohiu, dostane skvělou nabídku, když je vybrán jako hlavní kandidát na prestižní místo v hlavním sídle své firmy. Všechno, co musí udělat, je projít pohovorem a pak vzít ženu a věci a přestěhovat se z Ohia do New Yorku. Když opadne první vlna nadšeného jásání, sbalí se manželé a vyrazí do New Yorku na pohovor s představou pohádkového víkendu. Jenže všechno je jinak... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největší problém vidím v herecké nevyrovnanosti - Sandy Dennis prostě nebyla Jacku Lemmonovi rovnocennou partnerkou. Některé jeho hlášky byly hodně nadprůměrné, i přes určitý dějový stereotyp. Přemýšlím nad tím novým remakem a stále si říkám, že určitě lepší, nejen s ohledem na to, že jeho vyznění je naprosto odlišné než u toho snímku. Ale jo, bavil jsem se dost - 70%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Broadwayský autor Neil Simon tu zpracoval původně divadelní hru, ve které dostal mnoho prostoru Jack Lemmon, aby předvedl skvělou postavu neurotika, jehož život je řadou náhodných událostí uvržen do chaotického víru nejhrubšího zrna. Kam se na tuto skvělou komedii hrabe remake Sama Weisemana se Stevem Martinem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo no, byl tam Lemmon a furt nadaval..a co je na tom? Pustil jsem to koukam chvily, celkem nuda, pak se mu ztratily kufry tak tam deset minut vyvadel..tak sem to prepnul..vratil jsem to zpatky asi za pul hodiny a co nevidim..Lemmon nadava, ze ztratil penezenku. Ze zacatku to je vtipny, ale kdyz tam skoro hodinu a pul jen na nekoho rve tak to zacina bejt trapny a nudny. Jasne par momentu je vtipnejch, ale to je asi tak vse. Kdyz porovnam Lemmona napriklad s Kopeckym z filmu Já už budu hodný, dědečku! , tak je tohle hodne slaby. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Je potěšující, že i slabší komedie Neila Simona je značně nadprůměrná. Tady jde vlastně jen o předvedení dvou základních Murphyho zákonů ("Co se může pokazit, se pokazí" a "Co se nemůže pokazit, se taky pokazí") v praxi. Obětními beránky těchto neprůstřelných postulátů jsou Lemmon a Dennisová a jejich úkolem není nic jiného než zmateně pobíhat z místa na místo, hysterčit nad nástrahami osudu nebo je trpně snášet. A v tom víru prekérních situací řešit neviditelnou manželskou krizi. Devět z deseti scénáristů by se chopilo druhého tématu a napsalo laciné dušezpytné drama. Jenže na Simonovi mám rád právě to, že komedie mu byla vždycky přednější a cokoli "vážného" jeho hry a scénáře obsahují (skoro vždy ano), vyplyne jen tak mimochodem, samo od sebe. Nikdy diváky nezažene do kouta stylem "tak jste se pobavili a teď si musíte za trest vyslechnout mé poselství", jako to ve slabších chvilkách dělá třeba Francis Veber. 80 % ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Bezvadná bláznivá komedie, kde ztřeštěné situace nejsou hlavním nositelem vtipu (tím jsou inteligentní dialogy) a kam se dnes obvyklé trapné nechutnosti neměly ještě šanci dostat. George a Gwen Kellermanovi jsou jako ptáčata vyhozená ze svého milovaného hnízda a musí se o sebe postarat v nepřátelském světě "mužů s deštníkem" a "mužů v pláštěnce", "mužů s taxíkem" a "stávkujících mužů", ale také s lidským nezájmem a neochotou. Svým způsobem jsou skutečně burani (i když spíše v tom naivnějším významu toho slova), až donedávna si žili v poklidu na svém milovaném maloměstečku, v neděli chodili do kostela a vždy se zdravili s každým sousedem. Přestože je Gwen tichošlápek a George uřvanec, je spíše pravidlem, že se děje podle Gwen, i když samozřejmě Georgeovi tu uzdu až tak moc zkrátka nedrží. Výtečně zahráno a neméně dobře napsáno, Simon uměl. I když Georgeovo neustálé hádání a řvaní pro zbytečnosti, pomstychtivost vůči těm nesprávným lidem, kteří nemůžou chod událostí ovlivnit a Gwenina ustrašenost a zdánlivá submisivnost můžou po nějaké chvíli pěkně štvát, nemůžete než s oběma manžely soucítit a trpět dohromady. Kolotoč smůly, která se jim nelepí pouze na paty, je mění ve stále zoufalejší lidi. Ostatně, kolikrát jste opravdu řvali po tom, kdo tu situaci opravdu mohl ovlivnit? Nenadáváme bance, že nepřevedla peníze včas, ale pošťačce, že nedonesla složenku. Policajtům, že dotírají zrovna na naši jemně nezpůsobilejší jízdu, když by měli řešit případy a skutečné zločince přimáčknout ke zdi. Politikům, že jsou zkorumpovaní, i když je sami podplácíme, nebo před tím zavíráme oči nebo s tím nic neděláme (ano, prostě běžte k volbám ;). Nadáváme sobě navzájem, pro každou drobnou blbost posíláme pro právníka (jako když malý kluk pošle silnějšího bráchu). Jsme malí a hulvátští a vzteklí vůči všem a všemu, co nějak narušuje naše plány, jsme egocentričtí a sobečtí, jsme prostě burani a město s mnohanásobnou hustotou obyvatel v nás probouzí jen ty horší pocity. Zavíráme se ve svých zlatých budkách soukromých pokojíků a odcizujeme se stále víc. Kellermanovi jsou na tom vlastně ještě moc dobře, proti nám. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Výborná dobová komedie. Nervák George si vůbec nešetří svůj vřídek a jeho věrná ženice světice slepice Gwen to s ním všechno trpělivě snáší. Jó - ale to když už se má člověk v životě pohnout kamsi dopředu, podělá se co se může. A nastává strastiplná cesta venkovanů Kellermanových z idylické díry Twin Oaks v Ohiu do nástrah velkoměsta Velikého Jablka - kariéra, peníze a skvělé školy pro děcka jsou na dosah ruky, jen ještě absolvovat ten jeden pohovor v 9,00 ráno... Ale to je až zítra a je spousta času... Lehce černá absurdní komedie stojí na Jacku Lemmonovi, ale i Sandy Dennisová ve své roli submisivní maloměstské ženušky je vynikající, nakonec - jak zahrát roli svým egocentrickým manžílkem vláčené paničky, než hrát druhé housle, že... Vypointovaný scénář se spoustou promyšlených trapasů a výborných dialogů (i monologů :-) nedá našim hrdinům vydechnout a nakonec se vše v staré dobré obrátí a jestli neumřeli, hnijí si v tom Ohiu dodnes... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kadence Jackových nadávek je neuvěřitelná. Viděno v angličtině, a i s českými titulky to nebylo snadné sledování, protože Jack mluví jak kulomet. Trochu depresivní, ačkoliv nápadité, a poněkud nudné. Dobové reálie a sedmdesátkový look je ovšem k nezaplacení, stejně jako hudba Quincyho Jonese. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pôvodne je to divadelná hra, ale neviem si ju predstaviť, film totiž funguje dokonale. Je to aj zásluhou skvelých dialógov a neprekonateľného Jacka Lemmona, ktorý chrlí svoje repliky razanciou guľometu. Hoci ide o komédiu, príbeh má svoju vnútornú silu a preto tento menej známy snímok vrelo doporučujem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najvacsim problemom tohto filmu je, ze Jack Lemmon nema rovnocenneho prihravaca k jeho miestami lepsim a miestami slabsim hlaskam. Postava Sandy Dennis sa za cely film zmôže len na pritakavanie typu ano George, nie George, ale akakolvek chemia medzi nimi, ktora by jednotlive situacie poriadne okorenila tu chyba. Jedinym zdrojom zabavy tym padom je len nekonecny sled nestastnych udalosti, ktore sami o sebe nie su dostatocne zabavne a po case zacnu byt az prilis stereotypne. One man show Jacka Lemmona, ktora sama o sebe film neutiahne. 5/10. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem viděl remake se Stevem Martinem, Goldie Hawn a Johnem Cleesem a musím říct, že se mi na rozdíl od ostatních uživatelů docela líbil. Ačkoli působí dost hořčeji, budete se bavit, protože Neil Simon scénář zase jednou prošpikoval skvělými dialogy a Jack Lemmon tentokrát svého neurotika dotahuje skoro dál než toho ze slavného Podivného páru. Navíc se mi líbilo, jak po tragikomickém závěru přišel skvělý poslední gag. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Dnešní  na aktuální dobu pěkný adventní den jsem zakončil  očekáváným filmem.  Burani ve městě jsou ovšem bohužel typický slabší snímek od dobrých tvůrců. Samotný námět ,,co všechno se může pokazit během bájně nalajnované cesty za úspěchem´´ je docela vděčný a pro Lemmona vhodný. Je možné, že se Neil Simon trefuje i do kauz, které hýbaly tehdejším New Yorkem a dneska už divákovi nedodou.. První půlhodinu mi ale připadalo ještě všechno v pořádku. Problémy s letadlem, kufry a vlakem byly ještě vtipné, projevoal se v nich Simonův talent pro úderné dialogy Jenže  Simon  pak na Lemmmona balí jednu katastrofu za druhou, mezi kterými není žádná pauza na výdech. Pokud se podle tohoto popisu může zdát, že tak bude mít film spád, není to bohužel úplně pravda. Naopak se právě vše brzy stává stereotypní. Hlavně když se sem tam povede vtipná situace (kostel), ale většina z nich je horších (park, přepadení, policie). Negativně ale  musím zhodnotit asi hlavně  herečku Sandy Dennis, která bohužel energickému Lemmonovi vůbec nestíhá. No, naštěstí on tady je, já jsem s ním momentálně na jedné vlně a jede jak drak, takže pokud chcete vidět film se slabším scénářem, ze kterého si ale jeden mistrovský komik  i tak udělá velkou one man show, můžu vám vlastně Burani ve městě doporučit.  Vyprodukuje tady ze sebe tolik nadávek, grimas a energie, že se na tu blbost snad i někdy kouknu znovu a nenudil jsem se.:D Bravo, mistře. Bravo, pane Brabec za mikrofonem.  A alespoň jsem dokázal dělat i něco jiného, než pořád sjíždět stream mojí oblíbené písničkářky a novou desku od Tata Bojs.:D PROČ MARNÍŠ ČAS OPAKOVÁNÍM? ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

To město je sežvejkalo a vyplivlo. Lemmon jako vždy fantastický. Jeden z nejlepších herců v dějinách kinematografie. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Pouceni zni... kdyz vam nekdo nabizi kafe a jidlo, tak to rozhodne neodmitejte... nikdy nevite, jak to muze dopadnout... hehehehehehehehehehehe ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podstatne slabsi film od rezisera A. Hyllera nez Love Story z rovnakeho roku 1970. Jack Lemmon /Byt, Stistko 1966, Dej si pohov, kamosi/ hral biedne /a to je pre mna velka legenda a mam uctu k starsim ludom/, Sandy Dennis /Vyvrhel 1991, Kdo se boji Virginie Woolfove/ sa nijako nepredviedla, herci su az prilis casto medzi kulisami, hrozne malo je tu exterierov. V strede vladne dialogovo priserna nuda, ku koncu sa to zlepsilo, ale celko len dalsi sivy, nevyrazny priemer : 60 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení - z očekáváním průměrné komedie mě tento film doslova obemknul. Hysterie, stres, rychlost a ubezpečování, že je stále vše v pořádku a stále se to ještě dá stihnout :-) George Kellerman chce jen dojet z bodu A do bodu B, ale to by nesměl mí před sebou tolik překážek, které se jindy nestanou :-) Jack Lemmon je skvělý cholerik se špetkou hysterie a Sandy Dennis jako oddaná manželka, která se snaží svého manžela stále podporovat a hlavně uklidňovat. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

28. Zlatý Glóbus za rok 1970 - nominace (2) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Sandy Dennis, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Jack Lemmon ()

Reklama

Reklama