Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (48)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Úžasná konverzační komedie s dokonalým českým dabingem. Obrovské množství zcela zničujících komediálních scén. Kupříkladu v pasážích "Je to komplot!" či s vybalením lopaty, jsem už byla natolik zničena smíchem, že už mé břišní svaly nemohly dále:) Neurotický Jack Lemmon, v němž se možná poznal v jistých "vypjatých" situací každý z nás a trpělivá a chápající Anne Bancroft. I když ta ke konci filmu také zcela obrátila:) Potěšující scéna s honičkou na "zloděje" přes park, ulice a ještě dál. Sylvester Stallone se takto zřejmě již začal připravovat na Rockyho běžecký trénink. "Máš pravdu. Pokaždé, když přijdu po dvaceti letech o práci, ztrácím nervy. Ztrácel jsem nervy už v kolíbce", "Hledají kadeřníka. Večer ti udělám přeliv, a když ti nevypadají vlasy, ohlásím se jim." :) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie s nadčasovým tématem, nám v současnosti bližší o to, co právě zažíváme, ne každý se však dokážeme zbláznit s takovou dávkou humoru, ironie a sarkasmu, jako Jack Lemmon, ne každá žena má se svým nešťastným partnerem tak hluboký pohár trpělivosti, jako Anne Bancroftová, ovšem my všichni jsme zajatci mnohem horších štací, než je 2.avenue - přesto, nebo právě proto, si i dnes lze film užít s hořko-sladkou příchutí a zachovat si optimistický nadhled. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající Lemmon, v té době jsme si tady u nás v socialistickém ráji, kdy komunisté nás neustále varovali a strašili kapitalistickým západem (asi věděli proč) s veškerými negativy (neustálé krize, skomírající ekonomiky, ekonomické deprese a recese, všudypřítomná kriminalita a nezaměstnanost a s tím vším související různé duševní a psychické problémy a choroby), vůbec něco podobného neuvědomovali, ba dokonce snad ani nevnímali, a teď po letech to tu máme taky, a mnozí z nás jsou teď natom jako zápasící Mel, někteří svůj boj ale prohráli bohužel už nadobro. Dnešní člověk nemusí být "Zajatec "2. avenue", ale všeobecně je zajatec a otrok, korporací a bank, vymanění z tohoto zajetí je takřka nemožné. Vynikající hořce laděná komedie s jiskřivými dialogy a nečekaným dramatickým spádem. ps: Ani se nedivím že Česká televize oprášila právě tenhle film v dnešní den, vždyť je to tak aktuální právě dnes, stačí se podívat kolem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Komedia v ktorej sa Lemmonovi nedari a pokazi sa vsetko, co sa pokazit môze. Bohuzial mi to nepripadalo vtipne. Vŕši sa jedna pohroma za druhou a po par minutach mi to pripadalo monotonne. Jedine co ma vytrhavalo z letargie bol vynimocne neznesitelny Lemmon, ktory frfle, stazuje sa na vsetko mozne a ja som ho mal po chvilke plne zuby. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

NEMÁM RÁD NERVÓZNÍ LIDI. ZNERVÓZŇUJOU MĚ! Ok, Jack Lemmon v rolích nervózních neurotiků není tak sympatický jako třeba úředníček Baxter z Bytu , ale baví mě  v nich skvěle. A tohle byla teda velká nervózní show! Jen u českého dabingu jsem mírně rozpolcen - nelze opomenout, že Lemmona nedabuje obligátní Brabec a těžko se mi přes toto nedodržení spjatého (brilantního) dabéra u Lemmonovy velké jízdy přenáší, ale na druhou stranu jsem u Petra Hančince snad ani neměl pocit nějakého zaostávání, ten starý český dabing je celý úplně skvělý!  Herečka Anne Banchoft  (v českém znění Annie Girardot Věra Galatíková)  je zde na víc  Lemmonovi  na  oplátku velmi dobrou partnerkou.  No a se  scénáristou Neilem Simonem opakovaně souzním. New York, výrazná ústřední dvojice v popředí a jejich nekonečné bytové hádky a problémy k němu samo sebou patří. A zde jsem se opět dočkal  řady skvělých slovních přestřelek, dialogy byly pořád svěží a hlavně na začátku jsem se několika hláškám smál hodně nahlas + skvělá epizodka s výletem za bratříkem na venkov.  Takže další skvělý kousek od Lemmona a Simona.:o Kde se na víc tentokrát Simonovi  podařilo svůj typický skloubit s pořád  aktuálním témátem a hlavně závažnějším podtextem, kdy Lemmonva postava pořád na něco nadáva, což se zpočátku jeví jen vtipné, ale postupně se mu opravdu vše rozpadá, vlastně vzpomína jen na minulost  a i díky nekonečným špatným zprávám z rádia (které do filmu vstupuje zcela nenápadně, ale nakonec se stává velmi důležité, což je velmi zajímavý nápad) se postpuně nervově zhroutí a začne pod nánosem vlastní frustrace vymýšlet šílené teorie o mezinárodním komplotu. Tyjo, tak tohle bylo brutálně aktuální.:o Jak je to vůbec možné?:D Tento podtext má v dnešní krizové covidové a zároveň přeinformované konspirační době svou velkou platnost a v kombinaci se standardní Simonovsko-Lemmonvskou zábavou přinesl skvělý dojem. Pohodlně jsem se usadil a užil si skvělý film.  Skvělý od prvního tónu klavíru až do konce. Takže: BOUCHEJ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama