Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Filmům z věznic a psychiatrických léčeben prostě neumím odolat, vždy je hodnotím výrazně kladně, výjimkou není ani "Girl, Interrupted", dle zde předkládaných žánrů biografické drama, o jehož existenci jsem ještě týden před zhlédnutím neměl páru. Jak píšou někteří z uživatelů, feminí variace na legendární Formanův "Přelet nad kukaččím hnízdem", spíše komornější film budící ale stejně intenzivní pocity jako zmíněný opus, tam kde Forman (popřípadě Ken Kessey v adaptované knize Vyhoďme ho z kola ven) obžalovává autoritativní systém a ukazuje svobodu jednotlivce jako to nejdůležitější nejkrásnější, zamýšlí se tvůrčí tým okolo režiséra a scénáristy v jedné osobě Jamese Mangolda o obecnějších otázkách, z nichž jako to stěžejní vnímám onu polemiku: co je normální, a co už ne, jaké je mé místo ve světě, potažmo jaká je podstata psychiatrických léčeben? ___ Btw. Nelze se nezmínit o hereckých výkonech, snad poprvé mi nevadila Angelina Jolie, ba naopak, Winona Ryder je neméně skvělá a Brittany Murphy se dostala k roli, která mně nepochybně utkví v paměti. 90% ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Celkem vtipné, ale v podstatě nijak zlehčující podání světa těch né úplně normálních jedinců. Chvilkama vás to sice může nudit, ale jinak je to dost zajímavý kousek. Angelina to chvilkama hraje opravdu skvěle ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

S Formanovým Přeletem se film určitě nedá srovnávat. Je zde hodně kladných postav a více méně jen jedna záporná. K tomu ovšem divák dojde až postupně, zpočátku je touto negativní postavou fascinován, jako jsem byla já. Mangoldův film ani nic extra vážného neřeší, u nás se za pokus o sebevraždu zavírá do blázince dodnes. Takže lehce nadprůměrný zážitek. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Přelet nad kukaččím hnízdem v ženském provedení rozhodně nečekejte. Na druhou stranu se jedná o vcelku povedené drama z prostředí blázince. Průměrný scénář zvedají o úroveň výše brilantní herecké výkony všech ústředních představitelek. Především Angelina zde konečně dostala velký prostor zúročit nejen svůj vzhled a v roli šílené Lisy působí až mrazivě přesvědčivě. Zasloužený Oscar a hlavně kvůli ní musím přidat hvězdičku navíc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že Angelina Jolie byla pilířem celého filmu, ale i Winona Ryder předvedla skvělý výkon. Ty dvě se krásně doplňovaly. Ale chování Angeliny bylo daleko přirozenější, jako by roli skutečně žila a ne hrála. V době dospívání hledáme svou vlastní cestu a sami sebe, jsme zmatení a nejistí. Snažíme se získat sebevědomí. Někdy děláme i nesmyslné věci. Lítáme v průšvihách. Nejsme děti, ale ještě nejsme dospělí. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Výnimočný film, ktorý jednoznačne stojí za pozornosť. Angelina predvádza niečo neuveriteľné a zatienila všetky ostatné predstaviteľky, ktoré ale tiež zahrali svoj part na výbornú. Dej je miestami nudný, no tak či tak tento príbeh má v sebe niečo, čo upúta a nadchne. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Je skoro až nestydaté, jak moc zde Angelina ční nad ostatními hereckými kolegyněmi. James Mangold si ještě před svou blockbusterovou kariérou na přelomu tisíciletí střihl drama z takové „lepší léčebny duševních chorob“, u kterého se mj. podílel i na scénáři. Výsledek není vůbec špatný, nicméně při srovnání s ikonickým Přeletem působí Narušení jako takový chudší bratříček. Vyjma výtečného (a po právu oceněného Oskarem) výkonu Angeliny Jolie postrádá celé vyprávění nějaký silnější moment, který by se nesmazatelně vryl do paměti (zase se vracím k Přeletu, kde je podobných momentů hned několik). Pořád je to ale poměrně dobře vystavěné drama o překonání vlastních strachů a překročení svého stínu, které je celkově nadprůměrné. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Keď sa tak zamyslím v akom svete to žijem, tak možno môžem povedať, že viac menej v dobrom. (to možno samozrejme treba brať zveličene). Pred pár dnami som musel zo smutnou tvárou zistiť, že náš svet(moje mesto) nie je bezpečné.(ja viem, to žiadne, no ja som žil možno v omyle, možno v uzavretej bubline) Otázka je prečo sú ľudia zlí, prečo sú nešťastní, prečo agresívni. Už ale bolo dosť žvanenia o niečom čo aj tak nechcem radšej rozoberať, ale potreboval som sa trošku vypísať a uvolniť ešte stále pretrvávajúce emócie :(((( . Film som dlho obchádzal veľkým oblúkom. Nebudem to zastierať, ale Angelinu moc nemusím. No treba priznať a kludne zjem svoj klobúk, že tu na mňa herecky konečne zapôsobila, Konečne!!!! Ale i tak mierne zaostávala za Winona Ryder ktorá Sussanu zahrala tak, že som cítil všetky jej emócie a problémy čo sa na ňu za tú dobu tak nakopili, že chvíľami nevedela ako ďalej. Dnešný svet "potrebuje" hráčov. Soliterov. Silné osobnosti. (Nie!!! svet ich nepotrebuje, ale oni sa vedia svetom najlepšie brebíjať). Každý z nás raz za čas,(dakto skoro stále) nevie ako ďalej. No nemôžete im to vyčítať, nikto z nás nedostal návod ako viesť šťastný život a nie všetci sme sa narodili pod šťastnou hviezdou. Ale pokým tu bude dakto kto bdde chcieť pomôcť , pokým tu bude dakto kto nechce druhé využiť alebo zneužiť tak stále tu bude nádej, že dokážeme pomôcť. Sorry, toto mi nevyšlo ale vyšiel film a to je možno to hlavné. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Mám pre podobné filmy slabosť. Priznávam sa, netušila som, že Angelina Jolie vie hrať aj takto, Oscara má zaslúžene. Skvelá hudba, flashbacky. Silný emocionálny zážitok, behal mi mráz po tele. Možno by sa dal vyčítať trochu patetický koniec, ale nejdem nad tým veľmi premýšľať. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Chvílemi se mi zdálo, jakoby film poněkud stagnoval, ale přesto je to velmi zajímavý snímek a opravdu se mi líbily flashbacky. Dost dobrý byl také výběr písniček. A samozřejmě to hlavní, herecké výkony, zejména Angeliny Jolie a Winony Ryder, ale velmi dobrá byla i Whoopi Goldberg a v menší roli Vanessa Redgrave. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem určitě chtěla někdy vidět, proto jsem nevynechala příležitost podívat se na něj, když běžel na ČT. Výkony jak Winony, tak Angeliny byly naprosto skvělé. Film mi připadal jako ženská variace na Přelet nad kukaččím hnízdem, jakési společné prvky to určitě mělo. Jinak to byl velice příjemný a zajímavý film k zamyšlení a taky docela sugestivní zážitek. ()

Patw 

všechny recenze uživatele

Fantastický snímek. Upoutal mou pozornost od začátku a nepustil mě až do závěrečných titulků. Winona Ryder byla sympatická a překvapující stejně jako Brittany Murphy (pro kterou mám a budu mít vždy slabost) a pak je tu samozřejmě Angelina Jolie. Angelina Jolie odtáhla celý film - zajímalo by mě, jaké by to bylo, kdyby byla ona ta hlavní role - ale pravdou je, že Angelinina role jí jakoby na tělo napsaná byla. Pohodová, na nic si nehrající a radost co z ní vycházela. Perfektní film co víc dodat. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Působivý film, skvělé herecké výkony Ryder a Jolie. Byl jsem spokojen. Myslím, že velkou nevýhodou filmů s podobnou tématikou je fakt, že jsou všechny srovnávány s nepřekonatelným Přeletem. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní nevyvážený film, který drží pohromadě díky tři hereckých hvězd. Angelina Jolie má skutečnou HPO. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Winona Ryderová a Angelina Jolie, to mně napadá jen sex a sex a sex. Moc se mi ty holky líbí. A v Narušených navíc hlavně Winona velice dobře hraje. Jako studium nemocí i jako zajímavé drama to funguje dobře, tak není důvod to špatně hodnotit. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie je jedna z nejlepších hereček současné doby, což v tomto filmu dokazuje každou sekundu. Opravdu výtečný výkon! Ani Winona Ryder však nezůstává pozadu. Film je zajímavým pohledem do duší žen, které nemají v hlavě vše v pořádku (anorexie, sebepoškozování) nebo se jen bojí vypořádat s realitou. Zajímavý film s krásnými hereckými výkony nejen v hlavních rolích. ()

Reklama

Reklama