Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opakovačka po rokoch rozhodne bavila, i keď množstvo rečí buď z úst hlavnej predstaviteľky, alebo ostatných dievčat sa trochu míňajú účinku hĺbkového ponoru do myslí postáv. Niektoré Susannine reakcie som vzhľadom na priebeh deja nepochopil naplno, mnohé sa však dá vyčítať skrátka jej povahe, kedy si ani divák nie je úplne istý, či to má, alebo nemá v hlave v poriadku a nakoľko. Smotanu zlízla najmä Angelina, ale výkony Winony, Cley ani Brittany mi nepripadali o nič slabšie. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Komornější feminí Přelet nad kukaččím hnízdem (tomuto srovnání se prostě nelze vyhnout) bez onoho výrazného metaforického přesahu k podobenství o svobodě a totalitní moci, ale s o to výraznějším akcentem síly jedince změnit stagnující systém a s výraznou vírou v dobro člověka i principy víry v sebe samého. Symbolický motiv hledání - generačního, dobového, metafyzického... je opsán v příběhu mladé dívky, jejíž diagnóza je tak všední, že by se dala vypsat v záhlaví zdravotní dokumentace téměř každého z nás - nejistota, neujasněná pozice, pochyby o tom, kdo a proč tu jsem... Výborné herecké výkony (Winona Ryder, ale i Angelina Jolie dokazují, že umějí hrát...), slušně napsaný scénář s psychologickým vývojem postav, celá řada míst k zamýšlení (sama podstata a fungování psychiatrických léčeben, hranice normality v lidském jednání, manipulace a manipulativní sklony...), výstižně ztvárněné ,,bezčasí" léčebny s občas probleskující atmosférou konce šedesátých let, místy možná trochu moc typizované interiéry psychiatrického ústavu a s tím spojené deja vu mizanscény... Rozhodně však podařený a nadprůměrný film... Podobné filmy: Přelet nad kukaččím hnízdem, Prozac Nation, Veronika Decides to Die ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Narušení je jednoznačně jedno z největších překvapení roku 1999. Po celý film sledujete dva vynikající herecké výkony, které zahrály Winona Ryderová a Angelina Jolieová. Smekám před nimi. Vynikající výkony a nepřítomnost klišé povyšuje toto dílo nad ostatní. Povyšuje jej do roviny, kde už dvacet čtyři let seděl osamocen Přelet nad kukaččím hnízdem. Už není sám. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Maybe I was just a girl... interrupted. Filmy z psychiatrické léčebny jsou vždycky zajímavé, minimálně prostředím a atmosférou a "Girl, Interrupted" ještě navíc pozvedla Angelina Jolie(TAKOVÝCH rolí by se měla držet), která je asi základním kamenem filmu. Přestože měla hlavní roli Winona Ryder, jakoby byla celou dobu ve stínu kolegyně, ale nemyslím, že by to byla škoda. Navíc mi její hlas lezl na nervy. O pochybných léčebných metodách a "zázračném" vyléčení Susanny by se asi dalo polemizovat, ale to nechám na odbornících :) Jak tu několikrát padlo, příběh nemá pořádnou zápletku a celou dobu je víceméně o ničem, s takovým unylým průběhem bych zkrátka čekala silnější konec. A ten se nedostavil. Každopádně i tak je to zajímavá psychologická podívaná, kde navíc překvapila i pro mě nečekaná přítomnost několika osobností (Jared Leto, Brittany Murphy, Misha Collins,Whoopi Goldberg).Na jedno shlédnutí stačí, při dalším bych asi musela snížit hodnocení. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Opět si říkám, že bez komentáře hlavní hrdinky by to bylo lepší, protože slyšet její myšlenky a interpretace film dost ponižuje a ubírá sílu věcem, které by mohly lépe mluvit samy za sebe. S tím souvisí to, že mi přijde líto, že je film vyprávěný vyloženě jenom jako deník a nepracuje s událostmi trochu uvážlivěji a s nějakým záměrem. Spousta motivů mi přijde nedohraná na úkor vytváření vztahu mezi Winonou a Angelinou, který mi ale ve výsledku nepřijde tak nosný a zajímavý jako jiné možnosti, které se nabízejí. A přestože mám Winonu ráda, nemůžu přestat snít o tom, že by hlavní hrdinku hrála doopravdy osmnáctiletá dívka. Přirovnávat film k Přeletu nad kukaččím hnízdem mi přijde zcela zcestné, protože filmy pojednávají každý o něčem úplně jiném. Bylo by to stejné, jako srovnávání Gangů New Yorku a Tajemné vraždy na Manhattanu jenom kvůli místu, kde se odehrávají. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Většina filmu byla natočena ve státní nemocnici v Harrisburgu v Pennsylvánii, která byla do roku 2005 používána pro léčbu mentálně zaostalých lidí. (HellFire)
  • Jedna z mnoha rolí, kde si Winona Ryder píše deník. (HellFire)
  • Postavě, která se ve filmu jmenuje MG, se v knížce přezdívá Martian's Girlfriend. (jarvis)

Reklama

Reklama