Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mangold jeste nebyl ve vrcholny forme a bohuzel si uplne stoprocentne neporadil se scenarem, kterej mu misty trochu podkopava nohy. Prvni pulka je perfektni, hlavni hrdinka se seznamuje s blazincem a osazenstvem a nastesti to Prelet pripomina jen mistem deje a postavou Angeliny, ktera taky dela bordel. Jinak se dej vyvyji vcelku odlisne, coz je dobre, protoze srovnani s Preletem by to fakt nesneslo. V prvni pulce jsou navic perfektni flashbacky, ktery se skvele prolinaj s dejem a proste to jako celek skvele funguje. Bohuzel pak pride druha polovina a filmu pomalu, ale jiste zacne dochazet dech, protoze uz tu neni tak nak moc co vypravet, nedeje se nic moc novyho a film uz jen tak doklopytava k finale, navic je misty docela predvidatelnej a ke konci uz nudi. Bud to chtelo doladit scenar nebo o pul hodinky zkratit. Nicmene film drzi nad vodou vykony hercu a to vicemene vsech, osazenstvo blazince se povedlo a osetrovatele taky. No a pak tu jsou dve hlavni herecky, pricemz me vic zaujala Winona, ktera hraje fakt perfektne a oskara bych dal spis ji. Tim nechci rict, ze by Angelina hrala spatne, taky hraje skvele, navic pohubla a s kruhama pod ocima, ale proste mi nepride, ze kdyz vezmu jeji lepsi vykony z jinejch filmu a porovnam to s timhle, ze by hrala zas o tak moc lip a proste na me furt pusobila jak Angelina a ne jako postava, kterou hraje. Nicmene stejne se jedna o docela slusny drama, ktery za skouknuti stoji. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Holčičí vykrádačka Přeletu nad kukaččím hnízdem, což sám nebyl zrovna poklad, z nějž by stálo za to krást, a to ani ve svojí době, natož o generaci později. Stejně zjednodušující psychologie podle čítanek ze staré školy, stejná křiklavost a patos, k tomu slabá logika a nulová vykreslenost osobních příběhů, které se tak stávají nefunkčně a nezajímavě generalizující. Hezčí tvářičky, ale zase vzhledem k tomu, že je to o dvacet let novější věc, spousta minusových bodů za zamrznutí ve vývoji a další za ten zlatokopecký plagiát. Víceméně vypočítavý zákusek pro otylky, co to rády jednoduché a milé, či pro ty, co rádi sexy děvenky v nesnázích. Nevinným kočičkám, ukřivděným černochům a chuderům postiženým se dostane satisfakce, všechno vylézající svinstvo se zamete zpátky pod koberec a křehulky můžeme hurá vypustit zpátky do světa. Jakoby nic. S před sebou vytrčenou vlaječkou ze zmrzlinového poháru, na niž dobrá, psychologicky proškolená víla vyšila mezi směnami poselství, že i když je svět plný hulvátů a nevšímavých tupců a jinak nic, tak je lepší v něm být než nebýt, a nevyšilovat. Vždyť skoro všichni blázni jsou přece jenom trochu zpovykanější puberťáci, co z toho vyrostou. A o tom tohle je. Inu, každému jeho hap-hap-hap-happyend. *~~ ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie- tak zní jediný pádný důvod, proč jsem si snímek vůbec pouštěl a zároveň proč jsem od něj odcházel tak spokojený. Ta ženská to prostě má v sobě a zde se herecky vydala takovým způsobem, že pozvedá celý film jak emocionálně, tak i kvalitativně na mnohem vyšší úroveň. Pochvalu si ale určitě zaslouží i Winona, která hlavní roli unesla statečně a vzhledem ke svému talentu předvedla také výkon hodný obdivu. Ono je to vůbec celé postavené hlavně na hercích, čímž rozhodně nechci říci, že by to byl nějak špatný a nezajímavý film, ale zkrátka jak z Přeletu udělali herci filmový fenomén a legendu, tak Narušení se hlavně zásluhou věrohodných hereček stalo tak působivým dramatem, navíc ještě s oscarovým závojem. Na to, že jsem kromě Angeliny vážně nic dalšího neočekával, musím nakonec před kvalitami snímku uznale smeknout. 80% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh o smutných dívkách, které nevěděly co s životem. Stejně jako u Přeletu nad kukaččím hnízdem jsem se musela podivovat nad systémem ústávní léčby v 60. letech. Tohle všechno Mangold zručně zachytil. Winona Ryder tady podala nejlepší výkon, jaký jsem od ní viděla a měla tu smůlu, že od ní pozornost odpoutala výraznější a rovněž skvělá Angelina Jolie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Narušenie som vnímal ako nenáročný, pozerateľný film s neprehliadnuteľnými hereckými výkonmi. Nemyslím si, že okrem prostredia, je možné tento film porovnávať s Preletom. Ten je predsa v úplne inom leveli. Netreba sa zamýšľať nad úrovňou psychiatrie v danej dobe, s diagnostikou a liečbou. Prínosné bolo, že na osudoch a správaní sa niekoľkých pacientiek boli načrtnuté nejasné hranice medzi "zdravými" a psychiatrickými pacientmi. Každý herec potvrdí, že hrať negatívne postavy je ľahšie, pretože sú plastickejšie a zaujímavejšie. Aj preto tak vynikol výkon Angeliny Jolie. Ale nielen preto. Winona Ryder popri nej vyzerala ako spiaca bábika, ktorej život prebieha v mysli a na stránkach denníčku. Neľutujem, že som si tento film pozrel, aj keď nič mimoriadne mi jeho sledovanie neprinieslo. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Druhý asistent režie Henry Alex Rubin se pokusí na večírku tančit se Susannah. (HellFire)
  • Angelina Jolie Oscara, kterého obdržela za ztvárnění Lisy, darovala své matce Marcheline Bertrand. (Exos)

Reklama

Reklama