Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Běhání mě nezajímá a jméno Steve Prefontaine jsem v životě neslyšel, ale na film jsem se podíval tak nějak ze zvědavosti kvůli hereckýmu obsazení. Herci sice nezklamali, ale téma filmu mě absolutně minulo. Navíc ten Steve Prefontaine mi připadal dost nesympatickej. Zaujalo mě snad akorát to, že všichni tam měli licousy a porno-kníry. A potom ještě fakt, že za značkou Nike stojí nějakej trenér, co odlejval podrážky na boty ve vaflovači. Toť vše. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Zázračného běžce totálně pohřbily konkurenční Hranice možností. Třetí hvězdu dávám ryze ze solidarity a mojí slabosti pro vytrvalostní běh. Jared se celkem snažil, občas tam i běhá, ale billy Crudup ztvárnil Prefontaina tak, že jsem se neodtrhla od obrazovky a že mi vehnal slzy do očí. Jared mě nudil. Nevěřila jsem mu, že by kdy uběhl alespoń míli. V televizním zpracování s povrchním scénářem se toho možná víc dělat nedalo, ale jeho výraz joggujícího Mickey mouse z Beverly Hills se prostě totálně míjí se skutečným dramatem a uvěřitelnou bolestí, která na mě dýchla u Hranic možností. Stejný příběh, stejný Prefontaine, ale rozdíl několika tříd. Dobrý příběh, ale tady se vyplýtval v zapomenutelné devadesátkové rychlokvašce. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný snímek, který představuje pro mě dříve neznámého běžce Stevea Prefontaina. Z filmu samotného je jeho postava velmi zajímavá, skvěle zahraná (Jared Leto je výborný) a film jako celek dává velmi dobrý pocit z doby i z "pre" samotného. Je dobře, že se režisér nezabýval zbytečnostmi a ukázal v podstatě jen to důležité, aniž by o něco připravil diváka. Potěšilo i dobré obsazení, které hercům příjemně sedí a nikdo vysloveně nebije do očí. Podobně podařené sportovní příběhy s prvky dokumentu se příliš nevidí. Ať žije NIKE! ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: (Po návratu Steva z OH 1972 z Mnichova, kde skončil v běhu na 5 000 m čtvrtý.) Nancy Alleman: - "Jsem na tebe pyšná Steve a město taky." Steve Prefontaine: - "Jo, jasně. Zřejmě po mně pojmenujou ulici. Bude se jmenovat čtvrtá." & (Steve dostal před závodem od Billa Bowermana jím nově vyrobené boty pojmenované Nike "swoosh".) Steve Prefontaine: - "Ale podle mě to vypadá na zbytečnej odpor vzduchu." (A odtrhne "fajfku" Nike.) & Mac Wilkins: - "Žiju a dýchám s diskem. Dokonce nesnáším Vánoce, Díkuvzdání, Velikonoce a všechno, co mi naruší trénink." ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že som mal k filmu biedne titulky (to je ešte slabé slovo), mi vo filme celkovo chýbalo niečo, čo by mu dodalo charakter výnimočnosti. Nehovorím, že musel obsahovať typické znaky, ako všetky ostatné športové snímky, ale prišiel mi príliš strohý na to, aby ma dostal k sebe. Aj s hraničnými situáciami sa tvorcovia mohli viac pohrať. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo v Oregonu a ve Washingtonu. (reich)
  • V roce 1978 kongres USA schválil zákon o amatérském sportu, kterým dal amatérům hlas v tom, jak řídit jejich sporty. (Rodriguez)
  • Bill Bowerman, spoluzakladatel firmy Nike, se stal spoluautorem knihy "Jogging", všeobecně uznávané jako knihy, která odstartovala módu běhání. (Rodriguez)

Reklama

Reklama