Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

balcazar 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že som mal k filmu biedne titulky (to je ešte slabé slovo), mi vo filme celkovo chýbalo niečo, čo by mu dodalo charakter výnimočnosti. Nehovorím, že musel obsahovať typické znaky, ako všetky ostatné športové snímky, ale prišiel mi príliš strohý na to, aby ma dostal k sebe. Aj s hraničnými situáciami sa tvorcovia mohli viac pohrať. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Prefontaine byl spíše podprůměrný sportovním filmem o sportovci, který ani tolik výjimečný nebyl. Pouze měl jeho život tragický konec a také svou vizáží dokázal v USA zpopularizovat běžecký sport. Jinak neprorazil na úplné vrcholu. Na světové scéně. Letovi v hlavní roli seděla ta frackovitost a dokázal zaujmout hned na první dobrou. Celkově je to ale spíše životopisná nuda se sportovní tématikou. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jeden by čekal u sportovního filmu, že bychom bývali byli měli s hlavní postavou sympatizovat. To ovšem není případ tohoto příběhu. Neboť Steve Prefontain v podání Jareda Leta je vykreslen jako porchní a arogantní frajírek. Takže defakto 3/4 filmu jsem ani nevěděl, proč bych mu měl fandit. Nepříjemný je i jeho buranský trenér, který mu dává pořád "čočku", "kapky" chcete-li. Vesměs to nabere obrátky až na olympiádě a pak mě to začalo více zajímat. Do té doby jsem sledoval jen povrchního běžce, jak se dostává na vrchol. Ani to napětí ve filmu nebylo tak dobré. Dodívat se to dalo, ale určitě nejde o něco výjimečného. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Len priemerný životopis o bežcovi, ktorý okrem miestnych školských preborov vlastne nič nevyhral. A to ešte mal šťastie, že pretekal v dobe, kedy pretekal a najväčšími súpermi mu boli Fíni, v dnešnej dobe by si pri afrických bežcoch ani nepípol. Nedá sa mu uprieť odhodlanie a nasadenie, ako sa snažil prekonať sám seba a byť najlepším bežcom svojej doby, ale to je celkom bežné u všetkých špičkových športovcov. Inak nič také výnimočné v jeho životopise nebolo, vďaka čomu by ma film strhol alebo aspoň zaujal. Aj natočené to je tak televízne, archívne zábery sa miesia s filmovými a autonehoda je vyslovene odfláknutá. Aj situácia počas OH v Mníchove mohla byť zobrazená zaujímavejšie. Ale Jared Leto je výborný a presvedčivý. A dosť ma tu zarazila vtedajšia situácia v americkom zväze atletiky, mali hádam ešte horšie podmienky ako naša súčasná atletika, ešte že mal Pre trénera, ktorý mu vždy zohnal na preteky Niky, inak by behal bosý. A žiadne medzinárodné mítingy, so súpermi sa mohli zmerať len raz za 4 roky na OH... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný snímek, který představuje pro mě dříve neznámého běžce Stevea Prefontaina. Z filmu samotného je jeho postava velmi zajímavá, skvěle zahraná (Jared Leto je výborný) a film jako celek dává velmi dobrý pocit z doby i z "pre" samotného. Je dobře, že se režisér nezabýval zbytečnostmi a ukázal v podstatě jen to důležité, aniž by o něco připravil diváka. Potěšilo i dobré obsazení, které hercům příjemně sedí a nikdo vysloveně nebije do očí. Podobně podařené sportovní příběhy s prvky dokumentu se příliš nevidí. Ať žije NIKE! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Steve Prefontaine držel všechny americké rekordy od 2 do 10 tisíc metrů. Tohoto výkonu už nikdo nedosáhl. (Rodriguez)
  • Ve filmu byly použity záběry z olympijských her, které se konaly v roce 1972 v Mnichově. (reich)
  • Bill Bowerman, spoluzakladatel firmy Nike, se stal spoluautorem knihy "Jogging", všeobecně uznávané jako knihy, která odstartovala módu běhání. (Rodriguez)

Reklama

Reklama