Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný snímek, který představuje pro mě dříve neznámého běžce Stevea Prefontaina. Z filmu samotného je jeho postava velmi zajímavá, skvěle zahraná (Jared Leto je výborný) a film jako celek dává velmi dobrý pocit z doby i z "pre" samotného. Je dobře, že se režisér nezabýval zbytečnostmi a ukázal v podstatě jen to důležité, aniž by o něco připravil diváka. Potěšilo i dobré obsazení, které hercům příjemně sedí a nikdo vysloveně nebije do očí. Podobně podařené sportovní příběhy s prvky dokumentu se příliš nevidí. Ať žije NIKE! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Běhání mě nezajímá a jméno Steve Prefontaine jsem v životě neslyšel, ale na film jsem se podíval tak nějak ze zvědavosti kvůli hereckýmu obsazení. Herci sice nezklamali, ale téma filmu mě absolutně minulo. Navíc ten Steve Prefontaine mi připadal dost nesympatickej. Zaujalo mě snad akorát to, že všichni tam měli licousy a porno-kníry. A potom ještě fakt, že za značkou Nike stojí nějakej trenér, co odlejval podrážky na boty ve vaflovači. Toť vše. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Překvapivě bez patosu odvyprávěný příběh jednoho nadaného a především zarputilého běžce. Zakomponování hraného dokumentu je velmi neotřelé a pomáhán dynamice vyprávění. Leto je výborný. Asi největším překvapením pro mě je, jakým důstojným způsobem snímek emočně zpracoval Mnichov. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nádherný a dojemný film o skvělém běžci Stevu Prefontainovi. Tenhle nenápadný snímek mi zprostředkovalo HBO a jsem za to rád. Výborné herecké výkony, dramatický a zajímavý příběh a to vše podtržené čerpáním ze skutečnosti. Díky tomuhle filmu jsem poznal jednu legendu a dobře si ji zapamatoval. Je to natočeno fantasticky, jen škoda že se to nedostalo více do povědomí lidí. Celkové hodnocení skvělého filmu s prvky dokumentu.. 85% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Jared Leto ako Steve Prefontaine nesklamal. Hranice možnosti som síce videla prvé a myslela som si, že toto ma už tak baviť nebude, ale omyl, bavilo. Ale trochu menej ako spomínaný film. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Zázračného běžce totálně pohřbily konkurenční Hranice možností. Třetí hvězdu dávám ryze ze solidarity a mojí slabosti pro vytrvalostní běh. Jared se celkem snažil, občas tam i běhá, ale billy Crudup ztvárnil Prefontaina tak, že jsem se neodtrhla od obrazovky a že mi vehnal slzy do očí. Jared mě nudil. Nevěřila jsem mu, že by kdy uběhl alespoń míli. V televizním zpracování s povrchním scénářem se toho možná víc dělat nedalo, ale jeho výraz joggujícího Mickey mouse z Beverly Hills se prostě totálně míjí se skutečným dramatem a uvěřitelnou bolestí, která na mě dýchla u Hranic možností. Stejný příběh, stejný Prefontaine, ale rozdíl několika tříd. Dobrý příběh, ale tady se vyplýtval v zapomenutelné devadesátkové rychlokvašce. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Film se nemůže rozhodnout, jestli má být dramatickým hraným filmem, nebo dokumentem, ve kterém rodina a lidé z jeho okolí vzpomínají na tehdejší běžeckou ikonu. Vzpomínkové části mají svou vypovídající hodnotu, ale z pohledu hraného filmu do děje vnáší spoustu zbytečných dějových linií. Hraná část je často velmi nudně a zdlouhavě natočená. A u spousty jalových prostřihů na hrdé rodiče jsem nevěděl, jestli se mám smát, nebo zvedat oči v sloup. Navíc, koho zajímá nějakej diskař? Film působí strašně nesourodě a mechanicky nám předkládá scény z Prefontainova života, aniž by tu byla znatelná snaha o navození nějakých emocí a jasnou návaznost scén. V porovnání s o rok mladšími Hranicemi možností nemůže Zázračný běžec obstát. Hranice možností je na všech tratích o kolo rychlejší a taky není tak nekritický. V tomhle filmu asi nesmělo být nic, co by pro Prefontaina vyznívalo negativně a co by narušovalo auru ikonickýho hrdiny :) ● Pre toho pro běh udělal mnohem víc, než že vyhrával jeden závod az druhým. Z tehdy opovrhovaného běhu udělal masovou záležitost pro davy a díky jeho vzpouře proti AAU vešel 3 roky po jeho smrti v platnost Amateur Sports Act of 1978, díky kterému Amateur Athletic Union ztratila vliv na mezinárodní sportovní dění. ● Lasse Virén v Montrealu obhájil olympijský titul v čase, který byl o vteřinu pomalejší, než jaký zaběhl Pre den před osudnou havárií. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jsem na tebe hrdá, zlato !! Všichni jsou na tebe hrdí.." - "Jo, to určitě !! Už po mně pojmenovali ulici !! Jmenuje se čtvrtá ulice.." ;) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Len priemerný životopis o bežcovi, ktorý okrem miestnych školských preborov vlastne nič nevyhral. A to ešte mal šťastie, že pretekal v dobe, kedy pretekal a najväčšími súpermi mu boli Fíni, v dnešnej dobe by si pri afrických bežcoch ani nepípol. Nedá sa mu uprieť odhodlanie a nasadenie, ako sa snažil prekonať sám seba a byť najlepším bežcom svojej doby, ale to je celkom bežné u všetkých špičkových športovcov. Inak nič také výnimočné v jeho životopise nebolo, vďaka čomu by ma film strhol alebo aspoň zaujal. Aj natočené to je tak televízne, archívne zábery sa miesia s filmovými a autonehoda je vyslovene odfláknutá. Aj situácia počas OH v Mníchove mohla byť zobrazená zaujímavejšie. Ale Jared Leto je výborný a presvedčivý. A dosť ma tu zarazila vtedajšia situácia v americkom zväze atletiky, mali hádam ešte horšie podmienky ako naša súčasná atletika, ešte že mal Pre trénera, ktorý mu vždy zohnal na preteky Niky, inak by behal bosý. A žiadne medzinárodné mítingy, so súpermi sa mohli zmerať len raz za 4 roky na OH... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film se skvělým Jaredem, coby Stevenem Prefontainem, který neměl na růžích ustláno a přece si splnil běžecký sen. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Sobota dopoludnia, náhodou zapnutý televízor a tam tento film. Začala som pozerať len tak, chytilo ma to, v závere aj dojalo. Dobrá životopisná snímka. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Vsadim se, že kdyby se ten člověk nezabil, tak by o něm nikdo nenatočil 2 filmy, když vlastně nic důležitýho nevyhrál. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Steve Prefontain mě jako osobnost nezajímá, ale na film jsem byla rozhodně zvědavá, bohužel mě neoslovil a Jared Leto taky ne. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný příběh o běžci, který "nevyhrál" to nejdůležitější přesto se však stal inspirací. Oproti druhému snímku, kde se ukazuje Prefontaine v hlavní roli, tenhle přináší větší emoce v závěru. Hlavně ale má Jareda a ten je vždy skvělý a to potvrzuje i zde s tím podivným knírkem na tváří. Na tenhle film jsem se rád podíval a to i přesto, že běhání mě nebaví. Hlavním důvodem je to, že mám rád sportovní příběhy a to i ty, které nekončí úplně ideálně. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Prefontaine byl spíše podprůměrný sportovním filmem o sportovci, který ani tolik výjimečný nebyl. Pouze měl jeho život tragický konec a také svou vizáží dokázal v USA zpopularizovat běžecký sport. Jinak neprorazil na úplné vrcholu. Na světové scéně. Letovi v hlavní roli seděla ta frackovitost a dokázal zaujmout hned na první dobrou. Celkově je to ale spíše životopisná nuda se sportovní tématikou. ()

Reklama

Reklama