Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natalie (Alicia Witt), krásná a inteligentní studentka Pendletonské univerzity, a její přátelé Jared, Rebecca a Michael chodí pravidelně na hodiny k profesoru Wexlerovi. Na jedné hodině vypráví profesor dávnou městskou legendu o někdejším profesorovi z Pendletonu, který před 25 lety zabil šest svých studentů. Natalii připadá celý příběh podezřelý a je přesvědčena, že je vrah i nyní v prostorách univerzity. Nikdo jí nevěří. Až když je příliš pozdě a její přátelé se stanou jeden po druhém obětí vraha, přesně podle předlohy v městské legendě. Tehdy Natalie zjišťuje, že se spolu se svými přáteli stala součástí pokračování těchto strašných událostí… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Slušné, ale opar Vřískotovské trilogie je až příliš hustý, než aby mohla být Temná legenda něčím víc, než pouhou tuctovou yvražďovačkou... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušně natočená, ale absolutně nezajímavá teenagerská vyvražďovačka. Hned první scéna mě ale velice příjemně překvapila a takříkajíc dostala do nálady, bohužel v následujících 90 minutách nebyla překonána. Subžánr slasher považuju za téměř mrtvou odrůdu hororu právě kvůli filmům jako Urban Legend. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $38,072,438Tržby Celosvetovo $72,527,595║ až príliš tuctová záležitosť vezúca s na vlne úspešného Vreskotu /40%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten zmrd to určite práve robí v hoteli s dievčaťom. Alebo s chlapcom. Alebo so zvieraťom. Vy ste nemali osemnásť?“ – „Nie takýmto spôsobom, pane.“ S Vražednými prízrakmi s Benom Affleckom ďalší (právom) zabudnutý pohrobok Novej vlny slasheru (séria Vreskot, Halloween: H20, Viem, čo ste robili minulé leto). Práve i vinou takýchto narýchlo zbúchaných, neveľmi kvalitných (a komerčne neúspešných) titulov, ako je Temná legenda (hoci sa napokon dočkala dvoch sequelov, ehm) sa vyvražďovačky koncom 90. rokov opäť so sklonenou hlavou ponížene vrátili dožívať na video. Pritom Temná legenda sa evidentne snaží byť podobne „šikovná“, ako prvé dva Vreskoty. Ale nedosahuje ich úrovne. A to ani omylom. Kvalitou ma v dobrom zaskočil iba úvod na pumpe, inak nuda s príšernými hercami (najhoršia je Rebecca Gayheart, ale nebojte sa, všetci sú príšerní, okrem minútových roličiek Roberta Englunda a Brada Dourifa), smiešnymi vraždiacimi scénami (v ktorých sa vrah každé tretiu sekundu spolieha napr. na to, že niekto vstúpi do miestnosti nie o tri, ale až o štyri sekundy neskôr) a trápnym záverečným odhalením, v ktorom vynikne podpriemernosť toho všetkého. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na skromné poměry vyvražďovaček je tohle těžký průměr, může za to hlavně přepálená stopáž a pocit vůbec ničeho nového. Vrah zabíjí podle urban legends, a jak on, jeho sekyra, tak ty vraždy (hlavně v první části) ujdou. Jako by to ale jelo podle hned několika na sebe naházených šablon a šablonek. Stupidní chování obětí je u takového řadového kousku spíš samozřejmostí, tak to si nijak zvlášť nestěžuju. Chtělo to méně ženských a víc Roba Englunda. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Jared Leto hraje postavu jménem Paul a nikdo ho nerozseká na kousky sekerou? (Mrk mrk Americké psycho a gratulace pro mě za spoilery dvou filmů v jedné větě.) Promrhaný potenciál a hodně, hodně nevydařený konec. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tak já nevim no. Ono je to tak hrozně nudný, tak strašně předvídatelný a tím pádem otravný, že je i snad škoda na to psát komentář. Shlídla jsem to prakticky jen ze dvou důvodů, tím prvním byl Michael Rosenbaum a tím druhým nuda a potřeba hororu. A přitom to začalo víc než slibně. Příjemně s nadsázkou natočená scéna s autem, vtipně příšernej zpěv řidičky, hustej déšť, divná benzínka, ejhle kdo to zničehonic jukl do okna - koktavej psychopat Dourif a "Somebody is on the back seaaaaaaaaaat!" Po týhle scéně to ale bylo horší a horší, až už jsem odpadla úplně a totálně ztratila zájem o dění, protože zavládla fakt obrovská nuda. Jen musím přiznat, že pár těch otravnejch teenagerů (a že se jich sešlo: Tara Reid, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson, Alicia Witt, Jared Leto...) umřelo "hezky", pak tu máme miniroli Englunda, vcelku podařenej nápad kterak se někdo rozhodl převýst urban legends do reality a hudbu skládal sam Young... Tak o to víc mě zaráží, že to byla taková kravina... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedna legenda o profesorovi, který se před lety zuřivě utrhnul ze řetězu, a jedna studentka, která má za to, že řádění neskončilo. A několik hvězdiček nižší svítivosti, které měly před lety slušně našlápnuto – samozřejmě Jared Leto je někde jinde. Režisér Jamie Blanks je rutinér, který nám ovšem přinesl solidní thriller Storm Warning, jinak tady ale jen tupě kopíruje a dojí hororovou vlnu, kterou v polovině devadesátých let odstartoval Wes Craven. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica nepostráda nápad a pripomenúť si tie teenagerské vyvražďovačky konca 90tych rokov nie je na škodu, škoda že to potom ide ako podľa šablóny. Dvojku v prípade výskytu na kompe tiež neodmietnem, ale som rád že Jamie Blanks dal zbohom zákazkám z USA a venuje sa momentálne za Austrálske peniažky niečomu nápaditejšiemu ako je slasher. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejen 80. léta, ale i 90. dokázala vyprodukovat zábavné slashery, které jako příjemná oddechovka plná mrtvol fungují. A ve srovnání s mizerií posledních let si jeden uvědomí, jak jsou nakonec dobré. Městské legendy si vyprávějí lidé už pěkně dlouho, a tak jako náměty pro film by mohly být základem rozsáhlé série. A proto než sednete do auta, zkontrolujte zadní sedadlo, než sednete k někomu do auta, nezapomeňte si připravit pepřák a pokud způsobíte neštěstí, připravte se raději na možnou pomstu. Samozřejmě gore se příliš nepředvedlo, byť sekyra je pro něj jako stvořená. A byl jsem zvědav na vnitřnosti....skalpel po ruce byl... Zábavné je hovadské chování postav, co si vždy nakonec naběhnou, a za odměnu za to zaplatí. A nejvtipnější byla mikrovlnka. Po letech jsem hodnocení zvedl o hvězdu, páč jsem byl spokojený. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný 90s slasher. Bohužiaľ výborný námet o urban legends je nevyužitý a až do konca nie je poriadne jasné, že vrah vraždí podľa vzorca mestských legiend. Záverečné odhalenie je príjemné a dve nasledujúce šoky ešte príjemnejšie. Škoda len, že Robert Englund je tu dokopy asi v jednej scéne a zomrie off-screen. Je totiž ako vždy skvostný. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +obsazení, atmosféra -standartní děj a hlavně závěr/// No pobavil jsem se nad tímto filmem. Je parádní jak jde spousta známích tváří pod kytičky. Tedy v té době ještě tak moc známé nebyly. Ale čím je film starší (a že je to na něm poznat), tak tím více získává. Schválně kde herci budou za dalších 10 let.../// Celkem 66%/// ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

mzslím si že Městská legenda je vedle Cravenova Vřískotu nejlepší vyvražďovačkou devadesátých let. má sympatické herce a úvod je velmi povedený. Pak se najde par vtípků (Englund v roli učitele, zabití té gotické nymfičky). Pak vše sklouzne ke stereotypu a obvyklému sekání do všeho živého s nádechem detektivky. Škoda. A vrah v té příšerné zimní bundě mi svým debilní pojetím připomněl bohužel neumětelské rybáře z Vím co jsi dělal minulé léto. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nadhodnocuju o jednu za malinkou srdcovku z mládí, kterou jsem díky chabýmu výběru hororů na VHS viděl hned několikrát. O průměrnosti svědčí to, že jsem si podle názvu na film vůbec nevzpomněl, no hned po první scéně na benzince se mi rozsvítilo. Dnes už žádná sláva, v devadesátýmosmým nadprůměr. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sa mi tak marí, že som tento film už kedysi dávno videl, no vyparil sa mi z hlavy. A myslím, že k tomu dôjde i teraz - dejová linka bola síce koncipovaná štandardne ako je u slasher hororov obyčajne zvykom, no bolo to málo napínavé a málo krvavé. Aj keď na druhú stranu pár mordov sa vydarilo. Najviac ma bavili samotní herci - taká pekná spomienka na mladosť a deväťdesiatky, no o žiadnu veľkú zábavu nejde. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborný slasher, který sice nedosahuje kvalit Vřískotu, ale i tak dokáže člověka udržet v napětí. Samotnej příběh sice není nikterak originální ale kdo by to u tohohle filmu čekal:-) Nejvíc mě překvapily ale herci, enní nijaký tajemstvím že herci ve slasherech nějak moc hrát nemusí ale myslím si že Alicia Witt či Jared Leto zahrály perfektně to co měly. A ani Englund či Dourif vůbec nezklamaly(ostatně začáteční scénu považuji za nejlepší na celým filmu), filmu moc pomohla i hudba od Yunga, která byla více méně dynamická a dala se poslouchat. Mno abych zbytečně neplkal rozhodně to zkouknětě u mě se jedná o druhý nejlepší slasher. Výborně! ()

Reklama

Reklama