Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natalie (Alicia Witt), krásná a inteligentní studentka Pendletonské univerzity, a její přátelé Jared, Rebecca a Michael chodí pravidelně na hodiny k profesoru Wexlerovi. Na jedné hodině vypráví profesor dávnou městskou legendu o někdejším profesorovi z Pendletonu, který před 25 lety zabil šest svých studentů. Natalii připadá celý příběh podezřelý a je přesvědčena, že je vrah i nyní v prostorách univerzity. Nikdo jí nevěří. Až když je příliš pozdě a její přátelé se stanou jeden po druhém obětí vraha, přesně podle předlohy v městské legendě. Tehdy Natalie zjišťuje, že se spolu se svými přáteli stala součástí pokračování těchto strašných událostí… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky se řadím ke skalním fandům slasherů a 70 - 80 let celkově (co se hororových filmů týče). Tento subžánr patří k mým vůbec nejoblíbenějším a nedám na něj dopustit. Ovšem opět se musím vrátit hlavně ke starým zažitým klasikám. Když se v roce 1996 objevil na scéně Vřískot, byl jsem z něj docela nadšený. Craven odvedl slušnou práci a odstartoval novou vlnu, která sebou přinesla obrovské množství následovníků, leč bohužel valná většina těchto filmů neoplývala příliš velkou kvalitou a tak je tomu dodnes. Tajemství loňského léta jsem dokázal ještě přežvýkat, ale Urban Legend už balancuje na hraně průměru a během sledování ve mně převládalo spíše zklamání. Dnes to byla má první zkušenost s touto sérií a nemůžu říci, že by byla příliš pozitivní. Přestože se tu objevila celá plejáda známých tváří, tak ani tento fakt nedokázal vylepšit celkovou kvalitu samotného příběhu a zvláště chabý scénář. Ona myšlenka zabíjet podle strašidelných historek – městských legend nebyla vůbec špatná (originální určitě ne, ale zajímavá to ano), jenže po odhalení totožnosti našeho vraha, mi nezbylo než se potutelně pousmát. Docela by mě zajímalo, jak ona osoba dokázala máchat sekyrou v jedné ruce, přemoci mladého muže a dostat ho s oprátkou na krku na střechu auta a to se už nebudu bavit o tom, že časově prostě nešlo stíhat, aby se vrah stačil přemístit na několik míst na jednou. Nejprve jsem si myslel, že to bude podobné jako u Vřískotu a vrahové budou dva… No, nicméně na podobné nelogické kiksy scénáristů jsem si už pomalu zvykl. To ovšem neznamená, že mě neiritují! 50% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica nepostráda nápad a pripomenúť si tie teenagerské vyvražďovačky konca 90tych rokov nie je na škodu, škoda že to potom ide ako podľa šablóny. Dvojku v prípade výskytu na kompe tiež neodmietnem, ale som rád že Jamie Blanks dal zbohom zákazkám z USA a venuje sa momentálne za Austrálske peniažky niečomu nápaditejšiemu ako je slasher. ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Páč na ty nový hovna se nedá dívat, tak pátrám, doplňuju mezery a doháním resty. Urban Legend mě ve svý době vůbec nelákala, v tý době bylo z čeho vybírat, a tohle byl prý jen ne moc krvavej pubertální slasher, takže jsem ho ignoroval. Ale teď přišla jeho chvíle, a panečku, vedl si věru dobře. Moc příjemná a zábavná jízda s výbornou hudbou Christophera Younga, pár známejch ksichtů k tomu, poměrně dost kočiček, velice sympatická postarší korpulentní černoška (!!!) (no, soudruzi, vidíte, že to jde, ha?) a pěkně vygradovaný finále. Fakt jsem si to užil a jdu pátrat dál. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný slasher. Téma městských legend je mi dost blízké, ještě během studií jsem psal seminárku na odraz urban legends v literatuře, a tady se s tím autoři popasovali velice hezky. Máme tu nejen inovativně přehráté nejznámější mýty, ale i hru s nimi ve vřískotovském stylu; někdo to může brát jako vykrádačku, ale mně to teda v nejmenším nevadilo. K tomu několik zábavných vraždiček, pár skutečně hot chicks (Rebeca Gayheartová vede), Roberta Englunda a Miss Halloweenu (ne, děti, není to Jamie Lee Curtisová) Danielle Harrisovou, takže nebýt pitomého chování postav a zřejmě "nezbytných slasherových klišé" - mimo jiné i toho, kdo je vlastně vrahem a jaká je jeho motivace, to šlo poznat zhruba od poloviny filmu, plus uječená černošská policajtka - mohlo jít o skvělý film. Takto se Temná legenda může "pouze" jenom zařadit po bok Tajemství loňského léta a se skřípěním zubů přijmout nelichotivý titul "jeden z dalších za Vřískotem". Ovšem velmi, velmi slušný. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Páni, samé 2 hvězdy a méně. Klídek. Zase tak příšerné to nebylo. Raději něco takového, než chujoviny typu Annabelle 3 apod. squosty. Pohodovka, kterých se ke konci 90 díky Vřískotu pochopitelně pár vyrojilo a i když byly slabší a opakovaně se na ně dá dívati (alespoň v mém př.) jen když zapomenete identitu vraha nebo jeho/její motiv, tak se jedná stále o zajímavé období, které kdo nezažil v plném květu, tak se u nich pochopitelně nudí k smrti, což mě ovšem vede k otázce, proč se tedy na to někdo vůbec dívá? Já si na ten to typ filmů vzpomenu tak 1/5-10 let, takže jak říkám...pohoda. Obsazení  zajímavé a sir John Neville, který v mnou viděné cz verzi byl namluvený stejně jako v Odysea 5, což pobavilo. No a Lex Luthor ze Smallville, pár let před onou ikonickou rolí byl s vlasy, totál nezvyk. Baví mě, když u nich mohu hádati vraha a pak zjišťuji, jak jsem byl blízko. Zde už od pol. ve mě sílilo jisté podezření, které se mi potvrdilo, což mě asi jako jediné, na tomto filmu mrzí. Na 2.str. ten motiv byl plně uspokojivý a z mého pohledu pochopitelný, čímž se ehm tedy, stavím na jeho str. Hehe. No co, no?;-) Vyzdvihnu prostředí oné školy, páč lokace dělají někdy docela dost. Tlustá černá bezpečačka byla snad v každém 3. záběru až jsem si říkal, jestli ten film nefinancovala a ani na konci nezakalila. Mínus.:( Pár  songů z desek (Stabbing Westward, the Crystal Method), které osobně vlastním bylo návratem do mládí a za tu ouplnou závěrečnou pointu bych dal nejraději za 4. To bylo hodně dobrý. Takový skoro Kingův styl. Když ještě kdysi dávno, psal horory. Bral bych 2 ale opět na té škole. Já vím, vařilo by se z vody, ale proč ne? Výsledek? 3.5  P.s. v hl. roli nejmladší sestra Donny Haywardové z Twin Peaks, kterou jsem nějak nepoznal, i když už jako dospělá hraje i v oné 3.s. a tudíž nevypadá od tohoto filmu zase tak odlišně. Palec nahoru za toho Dourifa.;-) Jo a fandové hl. 1. a 2.s. Supernatural, neříká vám něco ten krvavý nápis na stěně....Buď ráda, že jsi nerozsvítila? ;-) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu se sešli tři herci starších známých hororových sérií, konkrétně Robert Englund ze série Noční Můry v Elm Street, Danielle Harris ze série Halloween a Brad Dourif z filmů Chucky. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kanadském státě Ontario ve městech Uxbridge, Toronto a Peterborough. (Terva)

Reklama

Reklama