Reklama

Reklama

Kevin Chan je policista, který chce společně se svými kolegy dostat před soud mafiána Toma Ku, který obchoduje s drogami. Během policejní akce s názve Hon na kance se Kevinovi podaří Kua a jeho kumpány chytit s kufrem plným peněz, ale nemá žádné důkazy na to, že skutečně obchodují s drogami. Svědčit by proti Kuovi mohla Salina, jeho milenka a spolupracovnice. Kevin a jeho nadřízení se snaží Salinu jako hlavní svědkyni donutit, aby vypovídala před soudem. Aby ji ochránili před drogovým gangem, zařídí jí policejní ochranu. Salina ale uteče a potom ji zajmou Kuovi mafiáni. Kevin proti Kuovi vypovídá před soudem, ale jeho výpověď nevede k odsouzení Kua, a ten je z vazby propuštěn. Kevin se snaží najít Salinu, aby ji ochránil a zároveň donutil vypovídat. Seržant Mao, který je podplacený Kuovými mafiány, na Kevina vymyslí léčku. Řekne Kuovi, kde Salinu vězní. Mafiáni potřebují, aby Salina zmizela nebo zemřela a chtějí to nastražit tak, aby Salinu zastřelil Kevin. Když Kevin dorazí do vily k Haulunu, kde má být Salina, popere se s mafiány a Salina během bitky uteče. Mafiáni Kevinovi vezmou služební zbraň a zastřelí s ní seržanta Maa. Když se po přestřelce Kevin vrátí do práce, jeho nadřízení ho obviní z vraždy Maa jen kvůli tomu, že byl zastřelen Kevinovou služební zbraní. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Film existuje ve více verzích sestřihu: hongkongské - 101 minut, japonské - 106 minut, britské - 99 minut, americké - 90 minut a španělské - 88 minut. (Rominator)
  • Kaskadérský tým Jackieho Chana v roce 1986 vyhrál cenu Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší akční choreografie. (Rominator)
  • Snímek v roce 1986 vyhrál cenu Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší film. (Rominator)
  • Podle autobiografie považuje Jackie Chan z pohledu akce film Police Story za svůj nejlepší. (Rominator)
  • Deštník, kterého se Chan Ka Kui (Jackie Chan) drží ve scéně, když visí z dvoupatrového autobusu, je kovový, aby unesl jeho váhu. (Rominator)
  • Ve scéně, při níž Chan Ka Kui (Jackie Chan) uhýbá letící židli, utrpěl na zátylku řeznou ránu. (Rominator)
  • Důvod proč má Police Story tak prostý název je ten, že pokaždé když Jackie Chan začal v Hong Kongu nový projekt, každý filmař se ho snažil napodobit. Například po oznámení Legendy o opilém Mistrovi (1994) se začalo natáčet plno filmů o opilém stylu boje. Ale od názvu Police Story nevěděl nikdo co očekávat, kromě toho že to bude film o policii a nikdy předtím nikdo v Hong Kongu kung-fu film o policii nenatočil. (Raztubyl)
  • Ústřední píseň „Hero Story“ nazpíval sám Jackie Chan. Existují verze filmu, kde je použita instrumentální verze (tedy nezpíváná). (LION-MR.T)
  • Při jízdě po tyči v obchodním domě si Jackie Chan málem zlomil sedmý a osmý krční obratel. Také si vykloubil pánev (což bylo do té doby považováno za nemožné). (HellFire)
  • Chybou brzd autobusu dopadli kriminálníci po průletu okny na tvrdou zem namísto na auto, před kterým autobus brzdil. (HellFire)
  • Bylo použito takové množství skla, že štáb začal film nazývat „Glass Story“. (HellFire)
  • Pro větší míru realismu použili producenti „cukrové sklo“. To však také vedlo k větší míře zranění. (HellFire)
  • Jackie Chan musel být hospitalizován poté, co ve scéně, kdy přeskočí zábradlí a proletí skrze skleněnou tabuli přestal dýchat. (HellFire)
  • V rokoch 1994 až 2004 používala hongkongská televízna séria Police Report hlavnú pieseň z filmu naspievanú Jackie Chanom. Televízna reklama na prácu v hongkongskej polícii si taktiež adaptovala túto pieseň ako hlavný motív. (Peter-1307)
  • Kaskadér Blackie Ko zastúpil Jackieho Chana počas motocyklovej akcie, v ktorej preletí cez sklo smerom k vrahovi. (Peter-1307)
  • Film obsahuje veľa akčných scén, ktoré inšpirovali i iných tvorcov. Napríklad úvodná scéna zastavenia autobusu, ktorú citoval Sylvester Stallone vo filme Tango a Cash. Zopár choreografických zázrakov zo záverečného boja v obchodnom centre je podobne použitých vo filme zosnulého Brandona Leeho Rapid Fire. (Puol)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama