Reklama

Reklama

Horalka

(TV film)
  • Česko Horalka: Dvě ženy (více)

Obsahy(1)

Remake filmu Horalka z roku 1960 nakrútený podľa rovnomenného románu Alberta Moravia zobrazuje vojnové putovanie Cesiry, opäť v podaní Sophie Lorenovej (ktorá za túto úlohu dostala roku 1962 Oscara), a jej dcéry Rosetty. Cesira chce svoju mladú dcéru ochrániť pred vojnovými hrôzami, a tak opúšťajú dom v Ríme a pokúšajú sa ukryť v horách blízko dediny, kde Cesira vyrastala. No hlad a bieda sa šíria veľmi rýchlo, ľudia sú nedôverčiví a strach o seba samého im nedovolí pomôcť druhému. Aj napriek tomu sa dokážu dve ženy o seba postarať, až kým ich pri návrate domov nepostihne tá najväčšia hrôza, ktorá zmení ich dovtedajšie životy... (wewerička)

(více)

Recenze (11)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ešte donedávna som netušil, že S.Loren hrala dvakrát v tom istom filme. Kedysi dávno ako malý chlapec som jednu Horalku pozeral, ale netuším, ktorá to bola. Skôr mám dojem, že to bola tá staršia z roku 1960. Tá novšia z roku 1988 mi svojou trojhodinovou stopážou vôbec nevadila. Film je na televízne pomery veľmi slušný, trošku smiešne vyzerá jedine bombardovanie mestečka. S. Loren ako hlavná postava takmer nezlezie z plátna a je fantastická. Veľmi si cením, že príbeh je obšírnejší a sledujeme nielen osudy matky a dcéry, ich priateľov i nepriateľov, ale i udalosti vtedajšieho fašistického Talianska. Pár scén je naozaj veľmi silných a za "naj" považujem poriadny nervový výlev a prefackanie dcéry od S.Loren. Viac takýchto filmov. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhé, dal bych pět hvězdiček. Sophia Loren je nádherná žena a stejně tak skvělá herečka. Zdá se mi zde ještě lepší než ve verzi z roku 1960. Není to tak časté, aby ženská krása zrála jako víno s přibývajícími roky. K tomuhle úkazu je třeba být opravdu vyjímečnou osobností. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek, který za svým "jmenovcem" z roku 1960 příliš nezaostává a fanoušky Sophie Lorenové a čtenáře A. Moravii jenom potěší. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je vojnovým príbehom z rokov 1942 až 43. Je to film, ktorý nám mapuje, čo ženy prežívajú vo vojne a ako tieto zážitky môžu ovplyvniť ich ďalší život. Prezentuje vzťah matky a dcéry v dobe úteku z Ríma cez vojnou zničenú krajne nebezpečnú krajinu. Príbeh je pomerne jednoduchý ale emotívne strhujúci. Po príchode na miesto určenia ich vojna čoskoro dobieha a tak nasleduje ďalší útek do severotalianskych hôr. Keď ich zastihne správa o zatknutí Mussoliniho a vylodení Spojencov nasleduje ich cesta späť do Ríma. Vojna ešte neskončila, zatiaľ čo Nemci sa stali novým nepriateľom a tu je obrovská neistota v tom, komu vlastne môžu veriť, vlastným vojakom, Nemcom, spojeneckým vojakov respektíve marockým vojakom? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Reálie jsou jasné (doporučuji články ve Wikipedii týkající se zločinů v Ciociarii v roce 1944). Dino Risi, a před ním Vittorio de Sica, rovněž tak. Ne tolik Alberto Moravia, vynikající povídkář, který drží první lajnu s Luigim Pirandellim a Italem Calvinem (aby ne, když je trénuje sám Boccacio). Moravia napsal o Horalce nejen román, ale také povídku ("Děvče z Ciociarie, v rámci Římských povídek), kde horalku definuje již v první větě: "Badi professore, sono ragazze semplici... roba di campagna...badi a quello che fa... meglio per lei prendere una romana... le ciociare sono rustiche, contadine, analfabete." Ve stručném překladu: "Bacha profesore, měl byste si raději vzít Římanku, tyhle horalky jsou hrubé a negramontné venkovanky". Pak už si jde román i povídka svými cestami. Takže, tohle by bylo jen na úvod, jak to v té Ciociarii chodilo... teď se tam pěstuje především agroturistika. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Pro mě je každopádně filmové zpracování od Victoria De Sici z roku 1968 prostě nepřekonatelné. Ale alespoň, že ta Sofia zůstala, je totiž stejně bravurní... ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Slabounký výluh staršího filmu natažený několika dalšími zkreslenými scénami z knihy. Cesira je zde ještě méně sama sebou, Rosettě to křehké neviňátko nelze věřit, ani Michele není nijak věrohodným idealistou. Ztracené tři hodiny života. Zakončím klasickým "Přečtěte si knížku!". ()

Reklama

Reklama