Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Marseille žije stará paní Bertini, která je již deset let vdovou. Má několik dětí, ty jsou však se svými partnery rozptýleny po celé Francii, doma zůstali pouze synové Albert a Gaston. Albert je ve finanční tísni a navrhuje, aby se matka přestěhovala ke Gastonovi, přičemž její dům hodlá prodat. Stará žena to ale odmítá, najde náhle nový smysl života a začne si užívat. Naváže zvláštní přátelství s barmankou Rosalií, ženou pochybné pověsti. Nový styl života paní Bertini finančně vyčerpává a žena začne rozprodávat svůj majetek. Rosalii poskytne bydlení a koupí jí i auto, což zvláště těžce nese Albert. Paní Bertini, dosud důstojná dáma, se stává předmětem drbů a veřejného pohoršení...
Film STARÁ DÁMA SE BAVÍ (La vieille dame indigne) byl natočen na základě slavného příběhu Bertolta Brechta ze souboru Kalendářové historky. Do filmového scénáře povídku upravil René Allio, který také film režíroval. Titul byl především důstojným zakončením filmové kariéry pro osmdesátiletou herečku Sylvii (vlastním jménem Louise Pauline Mainguené), která se ve filmu uplatňovala přes půl století a měla na svém kontě přes padesát rolí. Vesměs vedlejších, zatímco paní Bertini byla její jedinou titulní postavou. Sylvie byla také oceněna americkými kritiky jako nejlepší herečka, zatímco Francouzský syndikát filmových kritiků udělil cenu režisérovi za nejlepší film. Ve Francii měl film premiéru 24. března 1965. Zajímavé je srovnání diváckého zájmu v Paříži a v celé Francii; zatímco návštěvnost v pařížských kinech zajistila filmu 33. pozici za rok 1965, v celofrancouzském srovnání poklesl snímek až na 88. příčku. (argenson)

(více)

Recenze (2)

Davered 

všechny recenze uživatele

Stará dáma se sice baví, divák se ale bude povětšinou asi nudit. Zaujmou spíš jednotlivosti (přenádherný šanson, autobazar, fotografie), celek je veskrze fádní a obyčejný. S podobným tématem (byť jen okrajově) je mnohem zajímavější Harold a Maude, jestli ale chcete vidět opravdu odvázané penzisty, zopakujte si Polanského Rosemary. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Francuzski penzisti sa odviazali. Rezisersky ovsem cirarutina bez inovacii, vo Francuzsku samotnom bol film prepadak   : 42 % ()

Reklama

Reklama