Reklama

Reklama

Blokáda

  • Sovětský svaz Blokada: Lužskij ruběž, Pulkovskij meredian (více)

Obsahy(1)

Čtyřdílný příběh na motivy stejnojmenné knihy Alexandra Chakovského vypráví o nejtragičtějších okamžicích Velké vlastenecké války při obléhání Leningradu mezi zářím 1941 a lednem 1943. O velké bitvě o město, dění na velitelství, každodenním životě v první linii a heroických pracovních výkonech obyvatel obléhaného Leningradu. První dva díly: Luga - hranice obrany a Pulkovsky meridian. (kikulin)

(více)

Recenze (13)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejcennější částí nevyrovnaného, protiřečivého filmu jsou scény rekonstruující utrpení a strádání civilního obyvatelstva. Poplatnost cenzuře pozdně stalinistického režimu nejvýrazněji zrcadlí okatá adorace jednoho z nejzločinnějších mužů Stalinova týmu, neblaze proslulého kulturträgra Ždanova. Snaha pokud možno co nejvíce zvýraznit pozitivní úlohu úřadů i nomenklaturních aparátníků zpětnovazebně jen potvrzuje jejich vinu na zmatku, chaosu i vedoucích k ztrátám tisíců a miliónů nesmyslně ztrácených lidských životů. Ozerovovy rekonstrukce stojí neporovnatelně výše. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +děj, styl vyprávění -ve výsledku může být mínusem dlouhá stopáž/// Sluší se říct, že jsem prozatím viděl první část z této dvoudílné (ve výsledku čtyřdílné) série. A rozhodně bych si nechtěl nechat ujít zbylé tři pokračování. Už jen z toho důvodu, že již tento dosahuje slušných kvalit. Především je snímek zajímavý, nenudí a i po letech se dá na něj dívat. Akce je sice více až ke konci, ale po celou dobu je zajímavé sledovat různé rozhovory a myšlenkové pochody jednotlivých postav. A to je asi to co bych vyzdvihl nejvíce. Postav je tu dost a navíc film nabízí pohled ze dvou stran. Více z Ruské, ale částečně i Německé. Bavilo mě to, a to se počítá./// Celkem 82%/// ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Další sovětský epos o hrdinném boji Rudé armády proti německým agresorům. Blokáda, jak už název napovídá, je film o obklíčení Leningradu a jeho první část se odehrává v prvních měsících roku 1941, kdy měli Němci vítězství, stejně jako u Moskvy, na dosah. Ale oproti jiným sovětským velkofilmům zde nejsou k vidění jen vojenské operace, které jsou mimochodem velmi dobré, ale i celkem dost politického, potažmo propagandistického myšlení. Hlavně Andrej Ždanov zde perlí svými komunistickými bláboly. A když už tam toho je nemálo, člověka to poměrně otráví. Navíc jsem u tak velkého eposu nepochopil, proč bylo použito místo tanků T-34, kterých si myslím bylo v té době hafo, tanky IS-3 prezentující dobové KV. Ve výsledku je ale nejedná o naprostý průser. Viděl jsem mnohem horší, ale i mnohem lepší sovětskou tvorbu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jersov bol podla mna niekto ako Vavra z byvaleho Ceskoslovenska - jeho filmy boli rezisersky, technicky dokonale diela, ale ideologicky hnoj. Plne poplatne rezimu, ale po filmarskej stranke - kvalitka . 80 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni 2 dily trochu pokulhavaji po dilech nasledujicich. Je to lehce nadprumerny sovetsky film o Velke vlastenecke valce a o blokade Leningradu. Film ma typicky rusky dobrou hudbu, vypravecske schopnosti, herecke vykony a nesetri vojenskou technikou. Ja bych ale ocenil vice prostoru o Leningradu samotnem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

První dva díly epopeje popisující tragickou událost z doby válečných let. Poplatnost doby je zřejmá a tak je třeba se dívat s myslí shovívavou. Je zde zobrazeno politické jednání a řešení aktuálních událostí těch nejvyšších špiček a úžasné válečné scény, které až tají dech. Nápad, jak udělat z ruského tanku německý se sice nepovedl, ale každá snaha se počítá. Hitler tradiční nesmlouvavý cholerik, Stalin kliďas, až by mu to jeden záviděl. Zkrátka je to podívaná, která potěší každého fandu klasických válečných filmů. Jen nesmí při sledování myslet na skutečné události. Zkazilo by to celý film. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je především s ohledem na ideologický hnus a glorifikování Stalina a Ždanova pro mě nejhorší sovětský válečný epos. Nelze upřít pár slušných bojových scén a dechberoucích momentů z hladomoru ve městě, ale ta propaganda to táhne neúprosně dolů. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Na motivy stejnojmenné knihy Alexandra Chakovského byl v sedmdesátých letech 20. století natočen čtyřdílný příběh vyprávějící o nejtragičt´ějších stránkách Velké vlastenecké války při obléhání Leningradu mezi zářím 1941 a lednem 1943. Film nevypráví jen o velké bitvě o město, dění na jeho velitelství, každodenním životě v první linii, ale i o heroických pracovních výkonech i strádání obyvatel Leningradu v obléhaném městě. ()

Reklama

Reklama