Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Poetičtější, výpravnější a celkově reálnější ztvárnění než verze s Millou Jovovich. Historickou přesnost/nepřesnost soudit nemohu, ale svou funkci ikonického příběhu o lidské víře a přesvědčení, které jde proti většinové společnosti splňuje na výbornou. Leelee Sobieski jako panna Orleánská podává kvalitní výkon, působí věrohodně a má skutečné charisma. Kanadská herečka součaně nepostrádá něžnost, která k postavě Johanky neodmyslitelně patří. Stejně výborný je i Peter O'Toole v roli arcibiskupa, který Johanku soudí, ale to u herce tohoto formátu není překvapení. Kvality film vytasí především v poslední třetině u církevního soudu, který dokáže z diváka vyždímat emoce až na dřeň. Dějově výpravnější a zajímavější než Bessonova verze, včetně hereckého obsazení. Prozatím nejlepší filmové ztvárnění, kterému by jen slušel větší rozpočet na bitvy, jinak nevidím výrazné chyby. Silný příběh. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

I přes televizní formát z konce 90. let solidní výprava. Poměrně syrová atmosféra temného středověku se tu mísí s lehce pohádkovou atmosférou. Leelee jako Johanka je super, ostatní herci obstojní, dokonce se tam mihne i David Nykl. A to není jediná česká stopa. Potemnělé exteriéry českých hradů tomu dávají specifický feel. Jako celek dobré. Trochu rutina, což je limit daný formátem, ale pořád dobré a dostatečně vtahující. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli skutečná Johanka byla stejně půvabná jako L.Sobieski (zřejmě ne), ale zcela určitě je mi jasné, že když ji vedli k hranici, neměla na sobě moderní teplé zimní boty, jak je patrné z jednoho záběru. Nadstandardní televizní záležitost s příjmně nehysterickou (na rozdíl od M.Jovovich) představitelkou titulní role. Ale kdoví, jak to tenkrát doopravdy bylo? (Teda až na ty boty) ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Všichni porovnávají obě Johanky. Jestli mám i já rozhodnout, zda je lepší Johanka z Arku v čele s LeeLee Sobieski nebo s Millou Jovovich, zvolím tu první možnost. Krásně zfilmováno, snad i s historickou přesností. Film Vám nabídne spoustu emotivních prožitků a scén. Jako příklad mohu uvést první boj o pevnost, korunovace krále, pak návrat Johanky domů, odpuštění otce.....a mohl bych pokračovat dál. Ikdyž je Milla dobrá herečka, tak na tuhle pozici se mi více hodí Leelee, je prostě více sympatičtější. Pro mě ohromný zážitek. A to, že se většina filmu točila u nás, s našimi rekvizitami a v našich ateliérech, jen umocňuje můj celkový dojem. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Leelee Sobieski zahrála sv. Janu z Arku výtečně, ale ze srovnání s Florence Delay nemůže vyjít vítězně. Nevím přesně, co ji chybělo – snad oduševnělost tváře, vnitřní klid či francouzský původ. Rozhodují drobnosti. Samotný film trpí zvláště z zpočátku snahou obsáhnout celý život světice – postavy jsou na jednom místě, vymění si několik vět a následuje další místo. Od poloviny filmu se místa naštěstí střídají už méně. Na filmu je také znát nižší rozpočet. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Náročné bitevní scény byly natáčeny např. na hradě Valdštejn (začátkem března r. 1999). (Lynette)
  • Režisér Christian Duguay je režisér a zároveň kameraman akčních filmů. Při natáčení bitev sám jezdil na koni a točil. (JOhanka.1412)
  • Hlavní bitva se točila nedaleko od Mělníka u řeky, kde se postavila kulisa pevnosti La Tourelle a dobývala se. Město za pevností se dodávalo trikem. Stejně se postupovalo v bitevních scénách, kdy se natáčelo asi se čtyřiceti koňmi. Ti jeli v řadách vedle sebe a pak se ve střižně dohromady propojili. Výsledkem je bitva s velkým množstvím koní. (JOhanka.1412)

Reklama

Reklama