Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová zběsilost z dílny klasika mexické kinematografie Chana Uruety, jehož filmografie čítá dobře přes stovku položek. Do letošního programu jsme vybrali tu nejbizarnější z nich. Kromě režie se tento všestranný umělec věnoval scenáristice, produkci a herectví (mimo jiné jsme ho mohli vidět v roli barmana v Peckinpahově delirickém opusu Přineste mi hlavu Alfreda Garcii). Osobně si nejvíce považuje, že jeho nejlepší filmy zakoupilo Muzeum moderního umění v New Yorku.
Píše se rok 1661 a v Mexico City odsuzuje inkviziční soud barona Vitelia d'Esteru k trestu smrti upálením za čarodějnictví. Nad hořící hranicí se nečekaně objeví kometa a baron proklíná své soudce a slibuje pomstu na jejich potomcích. Uběhne 300 let. Kometa se vrací a dopadá na Zemi. Z jejích útrob se vynoří baron Vitelius v podobě nestvůrného Mozkožrouta (film byl v USA uváděn pod názvem Brainiac) a vyrazí za pomstou...
Hrůzostrašný baron náleží do oné kategorie snímků, kterou svým neumětelstvím proslavil především Ed Wood Jr. V tomto případě se názory filmových odborníků rozcházejí, zda se jednalo o rafinovaný tvůrčí záměr, či důsledek prakticky neexistujícího rozpočtu. Film byl natočen během dvou týdnů a proslul i na svou dobu neuvěřitelně naivními filmovými triky. Cituje se časté používání očividných zadních projekcí a pozoruhodný kostým Mozkožrouta, vysávajícího rozeklaným jazykem mozky svých obětí. Na druhou stranu se i vzhledem ke zkušenosti tvůrců jedná o snímek poučený, plný odkazů na tehdejší mexickou strašidelnou produkci a citující i proslavenou scénu stínohry z Murnauova Nosferatu (1922). V každém případě nás čeká ta pravá "bad taste" podívaná. V roli nestvůrného barona vystupuje producent snímku Abel Salazar.

Projekci bude předcházet úvod, v němž se diváci seznámí s touto legendou mexického filmu a budou si moci vychutnat ukázku z jiného jeho filmu Znamení smrti (1939). (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (16)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Echt sračka ze sraček nejsračkovatějších a moje asi vůbec první setkání s tímhle sofistikovaným odvětvím kinematografie (= bž-film; pozadí z fotografie, roztomile "domácí" masky i efekty, NUDA). A ne poslední. Blik blik, cuc. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy, kde nevylezou ze studia, miluju. Herci by měli dostat Oscara za hraní před fototapetou a za předstírání v jakém že to velkém prostranství nejsou. Začátek je celkem slibný, vypadalo to na vtipného provokatéra inkvizice. Jenže pak se děj přesune do současnosti, zopakuje se 10 krát dokola to samé a po 11., když jsou na řadě hlavní hrdinové, tak to baronovi nevyjde. Supr. Jo pardon, spoiler. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na název a nástin děje se zvrhlý kousek diváka ve mně zatetelil :"Juch, to zase bude pokleslá sranda." S tímto očekáváním jsem si to našel na youtubu a pustil. A těžce, hodně těžce se spálil. Maska titulního monstra sice oplývá stejnou "kvalitou" jako ta z Robot Monster a i pár vtipných drobností by se našlo ( pobavilo mě třeba ujídání mozků z vázy důvtipně ukryté ve skříni v místnosti, kam pokaždé zavedou hosty ), avšak čekání na konec se postupně stalo nepříjemnější než čekání na noční tramvaj, když prší, je strašná zima a na zastávce ani v okolí se není kam schovat. Místo, abych se dobře pobavil, jsem se málem unudil k smrti. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

V první chvíli jsem měl dojem, že se koukám na druhý díl Robot monstera (ta příšera je zcela určitě z rodiny), už proto, že jsem to viděl s anglickým dabingem, který navíc dost trapně neseděl, ale to je možná vina Youtube... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

V jeden den sem viděl 3 filmy od Urueta a tenhle mi s podivem přišel jako nejlepší. Je to neuvěřitelná sračka ale člověk se prostě dokonale baví. První věc je hrad který vypadá slušně a dokáže sem tam navodit atmosféru gotického hororu. Druhá věc která je neuvěřitelně směšná je maska která je fakt tak debilně udělaná že hercovy je vidět kolikrát krk pod maskou. Oči mu nesedí tam kde mají a jednou jsem si všiml že mu dokonce padá tak si jí přidržel. A ten jazyk byl taky dokonalej jak se vůbec nehýbal. Ale i tak jsem se dost bavil protože to prostě jinak nešlo. Sice jsem viděl daleko větší trashe ale tohle se musí vidět už jen pro tu masku. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Kometa, pád komety, kostým Mozkožrouta, jazyk Mozkožrouta, rozsvícené oči Mozkožrouta, líbačka, plamenomety, smrt Mozkožrouta. Hrůzostrašný baron... ()

5150 

všechny recenze uživatele

Je tu dost dobrých nápadů a je vidět, že si s tím tvůrci vyhráli. Ke konci to sice ztrácí dech, ale to se dá snadno odpustit, protože takový počin je mi moc sympatický. Spokojenost. hodnocení 2,5* // "Otrlý divák" 2007 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by to nebolo formálne zaujímavé, je to štýlovo nasnímané a maska titulnej postavy pôsobí úsmevne, ale aj hrôzostrašne ( mať však lepšieho machra na make-up by však nezaškodilo ). Ide o to, že sa tu len kecá o kométach a prekliatiu a hlavný význam tohto snímku je potláčaný do úzadia. Je to viacmenej ale raritka a taká malá nenáročná chuťovka. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film musel vznikat opravdu "na koleně." Postava mozkožrouta ve srandovní a strašně naivní karnevalové masce čerta s dlouhým papírovým jazykem mě prostě pobavila. Kdyby byla jen o trochu profesionálněji vyvedená (a nebyla by tak srandovní), tak je to jasný odpad. Ale za tu legraci... ()

korinťan

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle filmu se vzdávám hodnocení. Za zážitek, který jsem ze sledování téhle neuvěřitelné bizarnosti měl, bych klidně dal 5 hvězdiček. Ale to by byla urážka tohohle filmu, který má své důstojné místo mezi odpadem. A když si vzpomenu na ten baronův vražednej pohled... ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Odsouzen a upálen za své činy mexickou inkvizicí, vrací se baron Vitelius d'Estera po tři sta letech zpět, aby vysál mozky potomků svých katů. Nahromaděné mozky skladuje ve stříbrné misce, do které si chodí ujídat během společensky náročných večírků. Na svět přistál v papírovém meteoru z dílny téhle nízkorozpočtové mexické kraviny, která se asi právem pyšní přívlastkem "kultovní", ale jinak nemá moc čím. ()

Horak odpad!

všechny recenze uživatele

Nádherná odpadní záležitost mexické provenience. Šílený Baron se vrací do současnosti, aby se pomstil potomkům těch, co ho před 300lety nechali upálit. Jako prostředek pomsty používá masku Čertíka Bertíka, obrovský papírový jazyk a podivná polystyrénová klepeta. Papírovým jazykem pak vysává mozky obětí a přitom mu záhadně blikají oči. Z hereckých výkonu zaujme snad jen Miguel Brillas v roli baronova komorníka. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem nepochopil, proč se vlastně proměňoval v to hrůzostrašné monstrum. Pravděpodobně aby to bylo děsivější. Jako horor to moc nefunguje, zato jako komedie to rozesměje spolehlivě:) ()

Související novinky

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Reklama

Reklama