Reklama

Reklama

Fight for Your Life

  • USA Staying Alive
Trailer

Obsahy(1)

Rasistický vrahoun Kane (William Sanderson) se spolu se svými dvěma kumpány ukryje na útěku z vězení v odlehlém domě černošské rodiny a začne ji nevybíravě terorizovat. Po mnoha příkořích hlava rodiny přistoupí ke krvavé odplatě a dojde na v názvu zmíněný boj o život. Klasika grindhouse cinema a jedno z nejoblíbenějších blaxploitation Quentina Tarantina. Pravděpodobně nejvíce politicky nekorektní film, jaký kdy proběhl americkými kiny, jehož uvedení v Harlemu provázely bouřlivé nepokoje, kdy barevní diváci házeli na plátno věci a v Británii bylo jeho promítání pro jistotu zakázáno. Je nechvalně proslulý zejména přemírou rasistických dialogů a scénami znásilnění mladé dívky a zavraždění dítěte. Disponuje dvěma rozdílnými trailery, z nichž jeden je určen bílému a druhý černému publiku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Absolutní vrchol explotation žánru. Na rozdíl od drtivé většiny filmů, které se nechaly v 70. letech inspirovat šokujícím a průkopnickým Cravenovým Last House on the Left (1972), tento film evidentně netrpí nízkým rozpočtem (i když nízký jistě byl...). Je sice několik filmů tohoto šíleného subžánru, které mám ve větší oblibě, ale tento považuji za jeden z nejpovedenějších a těch několik špatných střihů mi přišlo právě úžasně atmosférických, typicky grindhousových. Viděl jsem řadu filmů, které byly natočeny dle Cravenova "domu nalevo", nebo jej zcela vykrádaly, ale tento je jeden z naprosto nejlepších. Navíc přináší do tématu řadu neokoukaných scén, událostí a skutečností. Již samotný střet s černošskou nábožensky založenou rodinou je něčím nový. Teror probíhá klasicky stupňovaně až na samé hranice únosnosti. Co je mi po tom, že není vidět trojnásobné postupné znásilnění dcery hlavy rodiny, když je to slyšet v odposlouchávacím zařízení policistů, kterým nezbývá nic jiného, než nečině přihlížet a čekat kolem domu. Dále se musí vyloženě pochválit spád celého filmu. Tady se prostě na nic nečeká a film prostě "jede". Sype na diváka stovky nadávek, urážek, ponižování všeho možného druhu až po znásilňování vraždění .... a jedním základním pilířem filmu přesahuje běžné hranice a filmová tabu snad jen tak, jak si dovolili o mnoho let později ujeté honkongské CAT III šílenosti. Herecké výkony jsou dle mého názoru špičkové a fantasticky si všichni herci hrají do noty. Opravdu nadlidský výkon pak podává představitel hlavního šmejda, který mi vzhledem připomínal úchyla z německého filmu Angst (1983). Táhne celý film, jeho šílenost, maniakálnost, brutalita, sociopatie a psychopatologie jsou absolutní! A tím také myslím, že jsou absolutně dokonale zahrané. Stejně tak jsou úžasně zahrané ostatní role, bolest, strach v očích rodiny, otce rodiny, znásilněné dcery... prostě excelentní herecké výkony. Film je dodnes v některých zemích vyloženě zakázán (banned). Jeho obrovské poselství zřejmě nebylo nikdy pochopeno. Je samozřejmé, že černošské publikum bylo do poloviny filmu rozhořčeno a je škoda, že si nepočkalo na závěr. Člověk těm třem lidským bestiím přeje tu nejkrutější pomstu ... a jak bývá v těchto filmech zvykem, také se jí dočká. Škoda, že se jedná o tradiční scénář "banda třech grázlů dorazí do mírumilovného sídla a tam celý film mučí obyvatele, kteří jim to pak vrátí". Jasný odkaz na Cravenův "Last House ...", ale trochu i vykrádání. Aspoň je ale vidět, jak musel Craven v roce 1972 šokovat, když jej potom tvůrci kopírovali ještě dalších téměř 10 let ... I tak je "Fight for Your life" jedním z nejlepších explotation filmů, jaké vůbec znám. Ještě musím vzpomenout úžasný úvodní soundtrack a perfektní scénickou hudbu během filmu, mrazivost, napětí do samého konce a samotný konec a závěr filmu ... prostě mazec. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"MOŽNÁ MÁŠ VELKÝHO PTÁKA, NEGŘE, ALE KOULE, KOULE NEMÁŠ ŽÁDNÝ." Až primitivně amatérské a nudné blaxploitation, které proslavily hlavně rasistické dialogy a víc než je ani nedostanete. O drastickém vyznění či napětí podobných filmů jako PŘÁNÍ SMRTI či I SPIT ON YOUR GRAVE si FIGHT FOR YOUR LIFE může nechat zdát, protože veškerý jeho potenciál pohřbívá neschopnost scenáristy, režiséra i (ne)herců. Diletantství tvůrců je místy až k smíchu (zbytečný neumětelský flashback, přechody mezi některými scénami, kdy jako by vypadlo několik záběrů), padouši moc strachu či odporu nenaženou a násilí se odehrává buď mimo obraz (znásilnění) nebo je velmi trapně inscenováno (shození do vodopádu) či ne nejlépe natočeno (zabití dítěte). Jediný dobrý nápad přichází ve finále, kdy dům oblehne policie a rodina uvnitř přemůže zločince, ale místo aby je odevzdala spravedlnosti, dál před policií předstírá, že jsou rukojmími a zatím si to se zloduchy vyřizuje po svém. Zajímavé je, že Kaneovým barevným partnerům jeho rasismus nevadí a že všichni tři zabijí ve filmu několik bělochů, ale žádného černocha. Zbytečná exploatační amatéřina. Snad jen ten tísnivý klavírní motiv ještě ušel. ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Šokujúci, rasistický, násilný! To sú prednosti, ale súčasne aj zápory exploitu Roberta A. Endelsona, ktorý hlavne pomocou dialógov a bezmedznej psychickej a fyzickej tyranie, vykresľuje nenapraviteľné povahy trojice odsúdencov. Rutinnému prevozu obrneným transportérom do väzenia s prísnym režimom sa nevyhnú isté problémy, s ktorými na cestách treba proste rátať. Až prehnane starostlivé duo policajných dôstojníkov podcení situáciu, vrahmi razom využívajúcu príležitosť k úteku na čele s rasistickým hovadom Jessie Lee Kaneom. Ich následné besnenie na slobode nepozná hraníc. Veľmi hrubý slovník, násilie, prznenie, okupácia až do zrútenia osobnosti, toho všetkého si do sýtosti užije rodina Turnerovcov vo svojej, doposiaľ pokojnej domácnosti. ### "Fight for your Life" sa vďaka svojmu obsahu a tomu, čo dokáže v človeku vyvolať, stalo terčom nevôle cenzorov všade možne po svete, odsudzovaným filmom černošskou komunitou, a všeobecne filmom vzbudzujúcim vášne na hranici nenávisti. Vďaka tomu všetkému sa "Fight for your Life" napríklad vo Veľkej Británii roku 1981 nedostal ani do kín, o čo sa postarali miestni cenzori z BBFC, ktorí film odmietli vpustiť do premietacích sál. O rok nato sa ale na trh dostáva nezostrihaná verzia filmu na VHS nosičoch zásluhou distribučného štúdia "Vision-On", ktorá na britskom trhu vydržala až do septembra 1984, kedy ju cenzori začali z obehu úplne sťahovať. Kompletný distribučný ban sa na film uvalil jeho umiestnením na zoznam tzv. "Video nasties". K znovuvydaniu tejto kontroverznej klasiky sa na území Británie zatiaľ nepristúpilo, následný možný re-release totiž podlieha zatiaľ stále banu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Blaxploitation variace "Posledního domu nalevo", která je cílená na černošské publikum. V souladu s normou laciných exploatací je "Fight for Your Life" film, který lépe vypadá na papíře, než na plátně. Rozvleklé tempo, tristní herecké výkony, a stupidní navazování jednotlivých sekvencí sice nedosahují tak hrozivé úrovně jako u Cravenova debutu, ale přesto představují velkou překážku pro přijetí snímku. Nicméně silný koncept a převažující drze přímočaré sekvence dávají chvíli zapomenout na nedostatky. Film staví na vršení urážek a ponížení, které jsou cílené na pobožnou černošskou rodinu od rasově smíšené skupinky uprchlých kriminálníků (běloch, hispánec, asiat). V tomto ohledu také exceluje a právě proto byl snímek nejbouřlivěji přijímán v černošských čtvrtích. Ovšem stranou přímočaré urážlivosti film kvůli nedostatečnému režijnímu a dramaturgickému uchopení vyznívá spíš jako promarněný potenciál, neboť mu k dokonalosti chybí poměrně málo ale o to víc vyčnívají nedostatky. 7/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Craven so svojim THE LAST HOUSE ON THE LEFT vyvolal úplné šialenstvo medzi tvorcami podradnejších žánrov, ktorý sa z väčšími či menšími úspechmi pokúšali tento snímok napodobňovať, resp. inovovať rôznymi zmenami a kľučkami. FIGHT FOR YOUR LIFE by som ale zaradil skôr do skupiny, ktorá obsahuje menej vydarených bračekov a sestričky. Niežeby bol menej drastickejší a násilnejší, ale ono sa to celé tvári akosi nasilu preplácané a kŕčovito sa snaží vyvolať akýsi odpor k hlavným zloduchom, ktorý pôsobia viac trápne, ako hrozivo a snaží sa nám podať to naturalisticky. Ale len snaží. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v UK umístěn po svém uvedení na seznam zakázaných filmů, tzv. "videonasties list", pro otevřené zobrazování násilí, brutality, krve, sexuálního násilí, vulgárních dialogů a rasově ožehavých témat. (Flipnic)
  • Film je dodnes v mnoha zemích zakázaný. (Flipnic)

Reklama

Reklama