Reklama

Reklama

Revizoři

  • Česko Kontroll (festivalový název) (více)
Thriller / Komedie / Mysteriózní / Drama
Maďarsko, 2003, 105 min

Režie:

Nimród Antal

Scénář:

Nimród Antal, Jim Adler

Kamera:

Gyula Pados

Hrají:

Sándor Csányi, Zoltán Mucsi, Csaba Pindroch, Sándor Badár, Zsolt Nagy, Eszter Balla, Lajos Kovács, Bence Mátyássy, Győző Szabó, Péter Scherer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Svižně natočený akční thriller odehrávající se v budapešťském metru maďarského Američana Nimróda Antala. V Maďarsku se stal tento film kasovním trhákem a trumfnul většinu hollywoodské produkce, která se v té době promítala. Jak už bylo řečeno, Kontroll se odehrává ve tmavých tunelech maďarského metra, které jakoby z oka vypadlo tomu pražskému a sleduje několik revizorů a jejich kontrolované pasažéry.

Divák je ve filmu svědkem spousty bizarních, vtipných či divných situací, které se odehrávají mezi těmito skupinami "cestujících" a když k tomu připočteme kdesi se skrývajícího maskovaného zabijáka, tak máme o zábavu postaráno. O zábavu se nám také stará svižná kamera a raketový střih, který v žádném případě neruší a naopak zdatně evokuje každodenní shon v tomto dopravním prostředku. Stejně tak je velice povedený soundtrack od člověka jménem Neo (s Matrixem nic společného nemá) ve stylu Media Ventures (rytmické syntezátory a různé samply). Film byl také oceněn na letošním festivalu v Cannes zvláštní cenou "Award of the Young" a ve Varech byl uváděn v sekci Dny kritiků Variety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (514)

Katule80 

všechny recenze uživatele

Dávám trojku. Vtip jistě film má v určitých místech. Svéráznost na filmech miluji. Zde mě ovšem nic nepřekvapilo a byly chvíle, kdy jsem se vyloženě nudila. Zřejmě jsem už otrlá z filmových klubů, které kdysi dávali na ČT2. Není to snímek, který bych mě nutil se k němu kdy vracet. ()

lobsang 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapeni. Skvele atmosfericky snimek, jemuz ale bohuzel ke konci dochazi dech. Perfektne dotazene interiery, usporne nadhozene charaktery a hry s dvojznacnostmi. Nadocekavani prijemne pokoukani. ()

pilotson 

všechny recenze uživatele

Formálne ani obsahovo nemám čo vytknúť, navyše mi tento film úplne sadol a spolu s režisérom, kameramanom, strihačom, hudobníkom a hercami sa okamžite vyšvihol na popredné miesta v mojich rebríčkoch. ()

Vandislav 

všechny recenze uživatele

Temné. Zmatené. Sova. Kolejní sprint. Medvěd. Neuvěřitelně silný aftertaste. Perfektně padnoucí hudba. Divácky vděčné prostředí Budapeštského metra. V úvodu filmu prezentované jako motafora boje dobra se zlem, to se mi zdá být ovšem příliš povrchní označení děje v tomto filmu. Cítil jsem tam něco víc - i kdyby to byl pouze boj proti vnitřnímu zlému já (do očí bijící podobnost hlavního hrdiny a maskovaného zabijáka...). ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Příběh revizorů pro mne není zas tak důležitý. Spíš vnímám druhý plán filmu, kdy se Bulczu snaží dostat ze svých běsů a vystoupit z temného metra na světlo. Za pomoci bizardních postav, hlavně holky v medvědím kožíšku se mu to povede. Ta naděje na možnou změnu z toho přímo sálá. Jo a ty kostýmy jsou dokonalý. ()

Inner 

všechny recenze uživatele

Guláš mám moc rád. Knedlíky, navrch cibuli, omáčku a pořádný maso. Je v tom spousta mejch oblíbenejch zelenin a pálí to a tak dále:) Když sním 12 knedlíků jsem plnej na celej den a nechám si čas na příští hodování. No a tenhle guláš je guláš, ne jen proto, že je z Maďarska. Chci říct, že ten guláš je...? Mám v tom guláš. Ale pojedl jsem si královsky:) 90% ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Popravdě, je to 4 a půl hvězdičky... Krutost i něha, bída i magie budapešťského metra - vše v jednom balení, podané originálním způsobem: co byste taky od maďarské nové vlny čekali. Podívejte se na to, něco takového v kinech nekoluje každý den (rok?) Bonus - sexy lidská medvědice, která ukazuje, proč blondýny sice možná jsou někdy populární, ale tmavovlásky prostě mají tu jiskru. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

konec byl právě skvělý......jako...já prostě sem dost vyhraněnej na tmavší věcí.....ne, že bych byl upír, citlivka na světlo apod, ale ulítávám na nočních filmech, na noci vůbec, na nočním viuzálu.......Revizoři maximálně těží z prostředí metra.....jasně, řada věcí je na efekt.....ale...atmoška....bavilo mě to...právem kult.....................jako..takovej správně skrytej příběh - skrytej svět......takový podsvětí.........samože většinou se metra používá v horrorech a viděl sem pár celkem dost podařenejch - čili strašidelnejch....až na pár pi*ovin....ale....to tak obvykle bejvá...................he, docela mě dostává, že ten režisér Antal, se narodil v USA, ale maďarskejm rodičům asi...v 91 přesídlil do Maďarska...zvláštní....ale proč ne.......myslim, že tam ale by měl v Maďarsku točit víc....páč teda v USA to je docela.....špatný.....neřikám, PRedátoři maj taky slušnou atmošku - ale zase, řada věcí na efekt - příliš komixový a trošku dost to kopčí jedničku......který to ale nesahá ani...po...zablácený Arnoldovy vymakaný kotníky....fuj.. ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Asi by mě nenapadlo, že film o revizorech z metra odehrávající se po celou dobu jen v útrobách tohoto podzemního systému, může nabídnout tak vizuálně bohatou podívanou, jakou nabízí Kontroll. Stručně řečeno, ono je to skutečně jen o chlapících, byť pravda velmi osobitých, kteří plní své pracovní povinnosti, a o cestujících, pravda, rovněž velmi velmi netradičních, kteří jim ne vždy umožňují těmto povinnostem dostát. To celé společně s neokoukaným prostředím a mnohdy dechberoucí atmosférou podzemních chodeb však dává dohromady výbornou filmovou chuťovku. Mimochodem nálepka "thriller" mi připadá nemístná. ()

rado3105 

všechny recenze uživatele

Vela ludi to tu vychvalovalo, isto to ani zcasti nema na to o com tu vela ludi basnilo. Taky zlepenec blbosti. Miestami primitivne, .... ()

eworm 

všechny recenze uživatele

Vtip, napětí, geniální hudba, skvělý hlavní hrdina a jeho parta, sexy medvídek. Můj nejoblíbenější film. ()

Aligon 

všechny recenze uživatele

82 % ? To je sranda nie ? 20% by som tomu dal maximálne. Aj to iba za atmosféru. Po hodine nudy pri ktoréj sa mi zatvárali oči som to vypol a vymazal z hdd... ()

PeggyTankian 

všechny recenze uživatele

to je.....naprosto nepopsatelný film, skvěle zasazený do prostředí metra se všemi jeho cestujícími, miluju tu holčinu v růžovym kostýmu ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Tak tento film ma dostal. Nečakal som nič a dostal som všetko a hlavne som sa pri tom bavil ako malý chlapec. Jedno ma mrzí, že u nás na Slovensku Kontrolórov nevidelo strašný kopec ľudí a to iba preto, že je to maďarský film.Vrelo odporúčam každému kto nevidel. ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

Kontroll rozhodně není komedií, možná je trochu thillerem, určitě to ale je mysteriózní psycho drama, nejjednodušeji bych to však popsala tak, že je to budapešťská schýza. Musím ale uznat, že perfektní schýza, a to i proto, že si nejsem stoprocentně jistá, jestli jsem všechno pochopila úplně správně. ()

NellieLovett 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem shlédla asi jen 10minut a působilo to na mě dost depresivně díky prostředí metra a sociálně slabších lidí představující právě revizory, film jsem vypla, že si ho pustím až na to bude nálada. Od druhého pokusu jsem tedy vůbec nečekala, že bych se mohla i zasmát, výborná podívaná nakonec. ()

Mate0 

všechny recenze uživatele

Antal svojí celovečerní prvotinou dokazuje,že určitě má na to aby nám ještě něco ukázal !!Další Lynch ... ?Revizoři jsou podivný film těžko nazvat jednim slovem...thriller ? komedie? horor? tak asi od každého něco .... film určitě ale zaujme především velmi zvláštní atmosférou tmavého metra a i vynikajícím soundtrackem !! ()

Ed. 

všechny recenze uživatele

Velice hezký film, uzavřené prostředí metra je netradiční kulisou pro děj. Vše je přirozené lidé jsou jako v reálu, protivní, sprostí a agresivní. Je to jako přenést ulici do filmu, není tam nic co bychom neznali a přitom nás to vždy zaskočí. ()

Související novinky

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

06.07.2010

Režisér maďarského původu Nimród Antal stojí před volbou. Nakonec se ale rozhodne podle tržeb Predátorů, jejichž tříbodové lasery zamíří na kina už tento týden. Kritiky jsou sice příznivé, ale… (více)

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

24.06.2009

Jsou tady nové informace o dvou filmech z produkce Roberta Rodrigueze. Minulý týden jste v našich novinkách četli, že průvodcem mimozemských lovců na třetím safari na Zemi bude zřejmě Neil Marshall.… (více)

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

28.01.2005

Dnem 27.1.2005 začal dvanáctý ročník filmového festivalu - Dny evropského filmu, které začaly projekcí maďarského snímku Revizoři. Ten byl uveden i na loňském karlovarském festivalu. Končit budou… (více)

Reklama

Reklama