Reklama

Reklama

Fáze IV

Trailer

Obsahy(1)

Je možné, aby byli mravenci chytřejší než lidi?
Dostáváme se do výzkumné laboratoře, kde jsou zkoumáni mravenci s velmi vysokou inteligencí. Ovšem nikdo netuší, co se děje venku. Mravenci se začínají chovat podivně a zaútočí. Ale chytří hmyzí zabijáci po čase pronikají i do laboratoře, kde chtějí pokračovat v zabíjení. Nyní musí vědci spojit své síly a znalosti a tyto monstra zničit. (Chupacabre)

(více)

Recenze (39)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu se mi zdá neskutečně přehnané. Mohlo to být zajímavé, ale většinu času nebylo. Škoda. Méně záživně a strašidelně se tu snad ani udělat nedalo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na to jak bizarní je námět, ten film funguje překvapivě v pohodě. Škoda vystřiženého konce a díky Otrlci, že jsme ho mohli vidět. Podle něj by člověk znalý Bassovy titulkářské práce jeho rukopis poznal. Otrlý divák 2018 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivý vědeckofantastický snímek o mravencích. Jak říkají mnozí odborníci : kdyby měli mravenci atomovou bombu, tak už jsou vládci planety. Jejich organizace je dokonalá. Přísná hierarchie jim umožňuje pracovat rychle, bezpečně a efektivně. O mravencích byla natočena spousta filmů - katastrofické, sci-fi, horrory, ale tenhle se přeci jen vymyká. Snad proto byl také oceněn na Festivalu SF filmů v Trieste Zlatým asteroidem. Svým pojetím mi připomněl film Kmen Andromeda... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

V kuchyni po kredenci, lezou čtyři mravenci. Kam, pánové, kam jdete? Postříkám vás DDT!“ Ty odolnější z vás i žlutým insekticidem doktora Hubbse, pěkně hnusným sajrajtem, po kterém vám slezou tykadla, zvadnou kusadla a doživotně vás přejde chuť na Berušku. Natož na samici mravencodlaka kolegy PetrPan. Vizionářské scifi Phase IV zdařile kombinuje detailní hmyzí záběry jak z National Geographic se strhujícím sportovním přenosem z ringu, kde probíhá box bez rukavic mezi vědci a matkou přírodou. OKÉNKO LABORATOŘE: [][] Co James R. Lesko extrapoloval z vědeckých dat Dr. Hubbse?  ̊Ϫ̊  Že 40.000 mravenců, pouhá jedna kolonie, má v součtu tolik mozkových buněk jako člověk!  ̊Ϫ̊  Schopnost mravenců komunikovat pomocí obrazců.  ̊Ϫ̊  My pošleme čtverec, oni nám... kosočtverec. Sprosťáci!  ̊Ϫ̊ Jak životně důležité je nacházet se na té správné straně okuláru mikroskopu.  ̊Ϫ̊  Že nejen lidi, ale i mravenci moc rádi grilují. Lidi. [][] R.I.P. farmář s bábou, podomek Clete i zaživa požíraný kůň. Na 4* zvyšuji za závěr s ant-i-girl, z faraonského písku k milostnému objetí vynořenou, což mě rozněžnilo. Asi si uvážu Ferdův puntíkovaný šátek a půjdu strašit Faustku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hutný námet pretavený do pomerne riedkeho obsahu. Film zaujme predovšetkým formálnou stránkou; množstvo veľkých detailov a makrodetailov zo sveta hmyzej ríše nevidíte v hranej tvorbe tak často. Pomerne desivá atmosféra je dotváraná malým množstvom postáv, ich izoláciou a spomínanou kamerou. Na druhú stranu pôsobí divne, že pri takomto fenoméne je na miesto vyslaná len dvojica vedcov a nevyzerá to, že by o ich prácu niekto prejavoval záujem, telefóny nevyzváňajú a nikto z nich nikomu nepíše. Nesmie chýbať krásna žena, jej účasť je ale nakoniec zdôvodnená pri netradičnej pointe. Film pôsobí dojmom, akoby išlo o prvú časť väčšieho celku a neskôr by sme mali sledovať hon za kráľovnou. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární mravenčí preapo, které asi konvenčního hororového diváka příliš nepotěší. Má několikero  skutečně hrůzostrašných scén, to ne, že ne. Ať už je to scéna s rozevíráním pěstí (kdo viděl, bude vědět) nebo i samotné finále, ale prim tu hraje spíš obraz řekněme celkový. Tedy zamyšlení nad křehkou lidskou společností a našimi schopnostmi, jimiž se tak rádi jako "druh všem nadřazený" honosíme. A přitom by stačilo vcelku málo, aby se ta naše civilizace rychle zhroutila. Víte, že zítra bude na celém světě vypnutý internet? .....   Osobně bych nakonec, namlsán začátkem, přivítal i více Mikrokosmosu, poněvadž některé skutečně trochu liché pasáže s lidskými herci  nepůsobily ani tím dokumentárním, jako spíš amatérským dojmem místy i s nádechem Eda Wooda, ale jinak jsem byl děním vcelku pohlcen a mravenci to v hlavní roli v pohodě utáhli.  Jako hororový fanoušek jsem v závěru pocítil lehké zklamání z naznačené ale nedokončené metamorfózy v mravencodlaka, i když ...ale na to už si musíte přijít sami. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

U skupiny horrorů se žraloky coby útočícími monstry registruji déle pojmenování sharksploitation... jak to nazvat, když tady útočí a zabíjejí pro změnu mravenci? ...antsploitation? :D Každopádně Fáze IV je filmem, který se od tradičně pojatých animal horrorů, jaký byste po přečtení zdejšího obsahu mohli klidně očekávat, liší skutečně hodně. Šel jsem do něj se zvědavostí, že jde o jediný celovečerní režisérský počin Saula Basse, slavného to tvůrce osobitých titulkových sekvencí pro nejeden film A. Hitchcocka nebo J. Frankenheimera... a výsledek způsobil, že jsem konsternován. V prvních minutách sledujeme zdánlivý přírodopisný dokument o mravencích, který plynule projde do sci-fi plné vědeckého zkoumání terénů a chování inteligentních mravenců v počítačové laboratoři... a časem až do horroru s lidským bojem proti mravenci rozpoutávané apokalypse. Přes strohý, až vědecky odtažitý styl přibývají s vrcholící hraniční situací pro dva vědce a jednu trosečnici vedle nich emočně silné okamžiky plné tísně a gradující děsivé představy nad budoucností Země a lidstva. Svou atmosférou, navrch s precizními záběry, montážemi, skvostě zachycenými detaily (často doslova „mravenčími“), pěknými dobovými triky a efekty, i spolu s Nigelem Davenportem v hlavní lidské roli, mě dokázaly Fáze I až Fáze III přikovat tak, že jsem plně přistoupil na nevšední, čistě teoreticky až neuvěřitelný děj jedné velké mravenčí vzpoury proti lidem. Fáze IV teprve se závěrečným titulkem následuje a film uzemní i částečným ponecháním na divákovi, co si do zvolání chtějí násdosadí... a snad mě fanoušci sci-fi (a) horrorů neutlučou, ale tohle se mi líbilo několikrát víc než např. Vetřelec. [95%] ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kamenné stĺpy mi pripomínali obal albumu The Who, na ktorom bolo Baba O'Riley, a podobné psychedelické veci, čiže atmosféra ok. Aj originálne katastrofické nápady fajn. Len budovanie napätia na mňa moc nefungovalo kvôli slabším efektom. Ja chápem, že v dobe vzniku boli obmedzenejšie možnosti. Ale časom mi začalo vadiť, keď bol každý výbuch zostrihaný tak, že najprv vidíme objekt celý a potom detail explózie extrémne zblízka, aby nebolo viditeľné, čo vlastne vybuchuje. Možno vďaka tomu štáb nemusel demolovať nákladné kulisy, výsledok je však taký, že všetko vybuchuje dvakrát, čo nepôsobí dynamicky. A tiež som mal trochu problém s Lynne Frederick. Vizuálne super, len hrala dosť slabo. Jasné, mala byť postava, ktorá zažila traumu, tak sa chová nedôverčivo. No vyzeralo to tak, že sa bojí na ľudí aj pozrieť, ale potom im zrazu roztrieska laboratórium od hnevu. To som jej moc neveril. Napriek tomu dobrý tip od Willyho z VRK. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych chtěl říci, že jde skutečně o velice netradiční scifi film, který ve mně zanechal hodně rozporuplné pocity a zároveň mě svým obsahem v určitých momentech i příjemně překvapil. Vzhledem k jeho stáří a velice zvláštnímu pojetí je mi jasné, že převážně mladší publikum ho vesměs odstřelí. Ono je totiž hodně důležité se nad celou zápletkou trochu více zamyslet a neočekávat jen další skvostnou scifi-hororovou podívanou, plnou akce, napětí a mrtvol. Výsledkem všech čtyř fází scénáře je totiž o dost hlubší myšlenka, než jen diváka vyděsit. To se tomuto filmu stejně za celou dobu ani moc nepodaří. Zřejmě nejzajímavějším na celém filmu jsou záběry na mravence a vědecké „dedukce“. Pro mnohé to však bude jen kupa zbytečných žvástů, které brzdili tempo příběhu. Ono se tu vážně převážně mluví, ale i přesto se místy podařilo tvůrcům navodit docela zajímavou atmosféru. Scéna s útokem na farmu, vypuštěním žlutého jedu, osud farmářovic rodinky i samotný závěr – to vše se docela vydařilo. Bohužel hodně vlažné tempo leckoho začne možná uspávat. Navíc již na tehdejší dobu nejsou některé triky zrovna na vysoké úrovni a nejeden divák se jim spíše zasměje. Scénáristova myšlenka však nebyla diváky ani tak vystrašit, jako se spíše zamyslet nad životem mravenců jako takových a nebylo k tomu zapotřebí žádných gigantických plyšových monster. Phase IV tak sice nikdy nebude patřit mezi nejoblíbenější filmy svého odvětví, ale rozhodně si nezaslouží býti opomíjena. Jak už jsem však poznamenal – tohle rozhodně není film pro každého a je mi jasné, že budou vždy převládat spíše negativní ohlasy. Pokud však máte rádi netradiční podívanou a nespokojíte se jen s již stokrát ohranou zápletkou, mohli byste tomu věnovat trochu více svého času. 50% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Počas prvých minút projekcie som bol voči tomuto sci-fi dosť skeptický, v očakávaní čohosi, pripomínajúceho entomologické dokumenty z kanálu Animal Planet, no príbeh ma postupne vtiahol a tá hodina a pol mi nakoniec ubehla ako nič. Vyskytuje sa tu síce niekoľko nelogických pasáží a konanie hlavných postáv občas postráda zmysel, každopádne je však Phase IV pozoruhodným filmom. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Lehká variace na takové ty filmy, kde jakési zvířectvo ohrožuje lidi, ovšem v komorním a sofistikovaném hávu. Spíše nežli efektu (klasické zběsilé honičky před útočícími, děsuplné zvuky vydávajícími a hrozivě vypadajícími stvůrami, za doprovodu obligátních výkřiků hrůzy a vytřeštěných očí, opravdu nečekejte (za to si možná užijete "mravenčení" po těle :-)) je ve filmu mnohem více prostoru věnováno životu mravenců jako takových, jejich zvláštní komunikaci, vývoji, a horlivému výzkumu dvou zanícených vědců (ten vousáč byl vskutku k sežrání :-)). I ona křehká dívenka (ač se to zprvu nezdá), to tam nakonec pěkně rozjede. :-) Navíc po celou dobu (ano, i poté, co prchne divočinou z hořícího domu, a zapadne kamsi do sklepa) stále v čistém, nažehleném oblečení, bez jediné modřiny, škrábance či šmouhy, a vlasy, jako by právě vyšla ze salonu. :-) Uděluji za každou fázi jednu hvězdičku. ;-) /"Virtuální retro kino" Willyho Kufalta/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná věcička v mnoha ohledech, k tomu já mám ráda filmové hrátky kočky s myší, obzvláště když se s jistotou neví, kdo je kočka.. Začátek na mě příliš nezapůsobil, ale postupně jsem se nechala vtáhnout a v závěru jsem byla napnutá, jak to celé soupeření dopadne.. Každopádně se jedná o snímek k zamyšlení a tím získává v mých očích na ceně.. Poděkování Willymu za tip, pro mě příjemné filmové překvapení.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako plnohodnotnú dobrodružnú sci-fi, to skôr pripomína polodokumentárny film. Začiatok má skvelú atmosféru a je vynikajúco nasnímaný, akonáhle sa začne všetko krútiť okolo mravcov, ide to dole vodou. No zrejme sa z podobného námetu ani nedalo nič lepšie vykresať. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Animal horrorov je veľa a aj keď v nich je najväčšie zastúpenie majú žraloci či hady, tak niekoľko tvorcov myslelo aj na mravce a Saul Bas bol jeden z nich. A aj keď to bol jeho jediný celovečerný film, tak sa s tou témou popasoval  viac než slušne. Začiatok vyzeral, ako keby som začal pozerať dokumentárny film, ktorý mapuje prostredie jedného zo silných organizovaných hmyzích skupín a tu to len dokazovali. Bol tu krásny vizuál a scéna, kde stoja vedci pred monumentálnymi prírodnými stĺpmi ma neskutočne uchvátila a bola mi od niekadiaľ známa, ako keby som niečo podobne videl na nejakom hudobnom nosiči. Veľká slabina filmu je v tom, že sú tu veľmi slabé triky aj na rok 1974 sa mi zdali pomerne mdlé a lacné. Potom aj postava dievciny ma celkom vyviedla z rovnováhy, nielenže herecký výkon bol strašne slabý, ale aj povahovo sem tá postava nezapadala a nemala tu čo robiť. Podľa mna tu bola vsadená len preto, že aby tam vniesla trocha súcitu a dramatickosti. Je tu niekoľko silných scén a aj pre ne dám tomuto filmu slabé, ale 4*. Je pekné, že sa nájdu ľudia, ktorý film pojmu svojsky až novátorsky, ale takýto pomalý až uspávajúci zjav ja až tak nevyhľadávam, aspoň čo sa natural horrorov týka. Až s komentárov mojich oblubencov som sa dočítal, že tento film bol v ponuke na diskusii V.RK. , ale ja som tento krát film objavil sám a to kvoli tomu, že je tu písaný aj horor i keď tých prvkov tu nie je až tak veľa., za to mrazivých momentov tu je dosť. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pologeniální filosofující sci-fi o různých přístupech lidstva k potenciální hrozbě.. zákonitosti akce a reakce.. když testovaný subjekt testuje testujícího.. atd.. Scény z mravenčího mikrosvěta jsou brillantní, hudba i kamera dodávají správnou atmosféru... Jen je to pomalejší a přemýšlivější a kdo očekává akční horror o zabijáckých mravencích nebo je už prostě navyklý na moderní tempo a přímočarost, tomu to asi moc nesedne. za mě: paráda! ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Mravenci byli toho dne poněkud neklidní. ___ Námětem (+ rozvíjením příběhové linky a charakterizaci postav) víceméně druhořadý sci-fi horror (a teď to fakt nemyslím nijak zle, pokouším se neobratně říci, že Phase IV zkrátka nevyžaduje diváka zběhlého v přírodovědných disciplínách typu kvantové fyziky a technických vědách; taktéž si vystačí s jednoduchým psychologizováním, které psychofyzikální komplexitu jinak známou jako osobnost redukuje na jeden zřetelně rozpoznatelný a dominující psychologický rys, kupř. Hubssova tvrdošíjné nadřazovaní lidského rozumu a lidských schopnosti nad ostatními druhy), jehož přidaná hodnota tkví v "polodokumentárnosti" snímku, jinými slovy tenhle film je nejsilnější v těch místech, kde se mu daří navodit dojem, že jsme jakožto diváci svědky reálného výzkumu, autentického zdivočení mravenců. Plus spoiler vypadá to, že na konci mravenci nakročili k zotročení lidstva spoiler, a já prostě miluju happy endy! Díky za tip Willymu Kufaltovi. 70 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britsko-americký snímek „Fáze IV“ by se rozhodně dal označit za ekologickou agitaci, ale je to agitace tak skvěle natočená, že ji prostě přijmete a možná se i zamyslíte nad tím, jaké by to bylo, kdyby se něco podobného stalo. A pak má navíc snímek „Fáze IV“ ještě velmi zajímavý vizuál, který rozhodně stojí za pozornost, z hlediska toho, co kamera zabírá, jsou zde obrazy, jež vás samy o sobě mohou zamrazit. Jako kdyby na vás padalo něco, co neznáte, ale podvědomě se toho bojíte. ()

Reklama

Reklama