Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Recenze (170)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, pověst nelhala. Tahle Woodova celovečerní prvotina je minimálně stejně tak zábavně strašná, jako jeho dva největší fláky BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a mnohdy je i dokonce předčí :o) Do příběhu citlivého transvestity, který rád nosí ženské šaty, miluje dotyk angorského kožíšku a váhá, má-li se se svojí zálibou svěřit své milované dívce, nastříhal Wood absolutně nelogické záběry na běžící bizony, tavící pece v huti, bouřící oblohu a jiné a jiné, které se mu dostaly do rukou a bylo mu líto je nepoužít. Na základě některých získaných materiálů dokonce upravil i svůj scenář, např. vložil do filmu krátký příběh jiného transvestity, který bojoval ve válce v Tichomoří a to jenom proto, že záběry z válečného Tichomoří na bojující vojáky tam chtěl mít za každou cenu. Lahůdkou je i asi destiminutová němá vložka, zhruba asi ve 2.třetině filmu, zřejmě znázorňující vnitřní myšlenkové pochody nešťastného transvestity. Do toho se ještě přimotá jakýsi komicky vypadající ďábel a korunu všemu nasadí časté prostřihy na hlavní hvězdu filmu - v té době už pohaslého Belu Lugosiho. Důvod jeho přítomnosti je vzhledem k ději poněkud nejasný, prostě pořád sedí v křesle a vykřikuje hlášky typu "Tahejte za nitky!!" a "Pozor před velkým zeleným drakem, sedícím na zápraží a žeroucím malé chlapce!" :o))....Tohle se vážně často nevidí :o) Nebýt těch nudných dlouhých dialogů detektiva s psychiatrem, bylo by to pět hvězdiček jako vyšitých. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Beware! Beware of the BIG green dragon..." Nade vší pochybnost ta nejosobnější výpověď jaká kdy byla natočena o transvestitech, přetvářce, změně pohlaví, všech těch lidech co někam míří, dálničních tazích, bizonech (co někam míří), štěněcích ocáscích (co někam míří) a angorských svetříčcích (ty naštěstí nikam nemíří). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ed Wood je opravdu mistr protože když někdo natočí takovouhle naprostou DEBILITU!!!!!!!!!!!!! Ale vás to přesto baví tak je to mistrovství. Občas jsem smíchy skoro padal ze židle Ed Wood je asi největší hereckej megalooser tisíciletí a vůbec všichni hrají strašně debilně, kromě Bely Lugosiho ten se mi v jakési roli boha nebo čeho opravdu líbil a je asi to nejlepší co film nabízí. Lugosi furt hrozivě dělá obočím a sype kultovní hlášky z rukávu (kde takový hlody proboha vyhrabali??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Ale vrchol filmu je když Glen svádí jakési vnitřní dilema jestli má Barbaře říct že je transvestita, najednou je tam ňáká ženská na gauči a tu buď svazujou, znásilňujou nebo bičujou opaskem a do toho se šklebí Lugosi. Pak tam začnou běhat duchové a jakejsi čert... Kdo neviděl neuvěří ale je to jedna z nejlepších (sice nechtěných) komedií vůbec. A to jsem se ani nezmínil o bizonech a naprosto zbytečné válečné povídce. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jediné, co tento film opravdu sráží dolů, jsou scény s Bélou Lugosim, snová scéna s ďáblem a různé nesouvisející vložky. Srážejí však důkladně. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi potřebuji sci-fi žánr, abych si mohl Woodův film vychutnat. Jenže u Glena či Glendy chybí do legendárního Plánu 9 ještě dlouhých šest let, takže se nějaké zvrácené potěšení nekoná. Na druhou stranu jsem dlouho nemohl přijít na to, co je tak špatné na zcela upřímné výpovědi zmatené duše, hledající téměř nemožné rozhřešení. Jenže jakmile začal Bela Lugosi hřímat moudra o zelených dracích, slimácích a ocáscích, přešel film do nekoukatelné psychedelické kaše, která vrcholí stokrát nataženou scénou s gaučem. S bizarní parodií na psychologii a filozofii na mě Ed nevyzrál. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

:) Záživná a stravitelná ukázka totálního filmové neumění. Lugosi, svým typickým dramatickým projevem 'tahající za nitky' v temné místnosti obklopen kostlivci a lebkami, nejspíš aniž by to tušil paroduje sám sebe. A Wood, který každou chvíli někde lomí rukama a klátí sebou, je sympatický tím jak (samozřejmě aniž by to tušil) špatně hraje a jak stylově si tímto kouskem obhajuje svojí úchylku. Ten film je jako Wood sám naivní, a vyloženě stupidní, ale stojí za vidění. I když od poloviny už tak zábavný není a vrcholem kdy člověk kroutí hlavou, je kromě stále se opakujících řečí rádoby psycho němá pasáž. ()

Marius odpad!

všechny recenze uživatele

Beware, beware of the big green dragon that sits on your doorstep! Bizóny, vojna, čerti, Béla ako Boh ( a to mu išlo geniálne bez srandy) a čerti v transvestitskej dráme muža, ktorý sa bojí povedať snúbenici, že je trochu iný. Nemožné? Pre Edwarda D. Wooda juniora nič nie je nemožné. Pull the string !!! Ed je majstrom (svojej vlastnej a len jemu zrozumiteľnej ) symboliky. Edward D. Wood Jr. 4ever !!!! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Kultovní, (ne)právem kritikou hodnotící tvůrce s výjimečným darem a nízkým rozpočtem. Tam, kde se posouvají limity kinematografie. Král braku a rozšiřovatel sexploitation snímků - nesmrtelný Wood Jr. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z nejhorších. Každopádně nejslavnější dílo nejhoršího režiséra všech dob, který si vznostně říkal Edward D. Wood Junior a my fanoušci Tima Burtona mu říkáme prostě Ed Wood. Tamtamy nelhaly Glen nebo Glenda je opravdovým kýčem po vzoru pejska a kočičky, tedy cokoliv autor natočil a měl to rád, to do filmu zakomponoval, aniž by to k ději mělo jakoukoliv vazbu. Film se tváří jako dokument o transsexualitě. Ed Wood se vlastně ospravedlňuje před celým světem a říká, že transsexuál je vlastně normální člověk blablabla. To vše pomocí zejména Wooda samého jako ženy Glendy v těle muže Glena. Ten má přítelkyni Dolores Fuller, do filmu se hodící zejména díky absolutnímu neherectví. Dále je zde detektiv a psychiatr, kteří nekřesťansky dlouho kecají absolutně o ničem. Do toho se objevují pověstní bizoni, kteří do filmu absolutně nepatří, ale byl to hezký záběr, tak proč jej sem nedat? Stejně jako záběry války v Tichomoří. Woodovi se tak líbily, že si umínil je do filmu dát. A to za cenu toho, že si vymyslí příběh jakéhosi jiného transsexuála, který zde bojoval. Bizarní, ale do takového filmu se to prostě hodí :-) Největší hvězdou je bezesporu Bela Lugosi, označen sice jako vědec, ale ve skutečnosti zde figuruje spíše jako bůh či vypravěč. Prostě týpek, co celou dobu posedává v křesle a glosuje dění na place. Většinou času však mluví z cesty a vykřikuje ono pověstné "pull the string". Opět nejasné proč, ale patrně to Lugosi při natáčení zařval a Woodovi bylo líto, tam takovou krásnou větu nedat. Nejslavnější monolog je však geniální směsicí nesmyslů: "Pozor, pozor, dejte si pozor na velkého zeleného draka, sedícího před vaším prahem. Žere malé chlapce, ocásky malých štěňátek a velké, tlusté slimáky. Pozor, opatrujte se ... POZOR!!!" Bela Lugosi tou dobou už hezky fetoval, takže to z něj možná vypadlo, když byl hezky nahulenej a Edovi to opět připadlo, že to do filmu musí dát, jinak nevím, ale rozhodně je to kultovní záležitost! Celkově lze říci, že jsem trochu zklamán, čekal jsem větší legraci, ale přece jen je to film, který každý musí vidět. A zejména doporučuji si jej dát těsně před nebo těsně po zhlédnutí Burtonova filmu Ed Wood. Edward D. Wood Junior byl přesvědčen, že to je geniální film podobný těm, které točil jeho nedostižný vzor Orson Welles. Dnes je Ed již po smrti, ale podobně geniálně řádí David Lynch. Je to patrně jen o úhlu pohledu ... ;-) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně často někdo říká, že film je tak špatný, až je to sranda. Ale ani u Alone In The Dark mistra braku Uwe Bölla či Lovců dinosaurů jsem se tak královsky nebavil jako zde. Důvod je zřejmě ten, že výše uvedené dva filmy nebyly točeny s takovou láskou a zároveň touhou něco upřímně vyjádřit (Wood byl transvestita). Jenže selhává úplně všude - není schopen napsat a vyprávět příběh, pořád používá vypravěče (Bela Lugosi jako Bůh je opravdu neskutečná postava a jeho promluvy jsou zaslouženě kultovní), kvanta archivních záběrů (dostala mě debata dvou postav na pozadí záběrů aut na dálnici, případně záběrů továrny, a co teprve ti bizoni!), opakování totožných záběrů znova a znova... a tak by se dalo pokračovat hodně dlouho. Po skončení jsem dostal strašnou chuť sehnat si někde další Woodovy filmy a znovu se podívat na láskyplnou biografii od Tima Burtona. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Drama!!!! Emoce!!!! Bizoni!!!! Glen miluje svou dívku, ale rád se obléká do ženských šatů! Má jí to říct? Nemá jí to říct? Cítíte tu vnitřní rozpolcenost? Ten vnitřní náboj? To je drama!! Glen or Glenda je poučný příběh, lidi to budou milovat!!! A taky si dejte pozor na velkého zeleného draka, který žere štěňátkům ocásky!!! Beware!! Beware!!! ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film. Prvních 35 minut jsem se sice ošíval a strašně smál, jako u Plan 9 from Outer Space, ale pak.... pak začala cca 15 (pokud ignoruji blábolení Bely Lugosiho, tak asi 25 minut) němá sekvence, která byla opravdu vynikající. Natočil-li by ji v éře němého filmu, dost možná by byl citován jako klasik formátu Ejzenštejna. Od té chvíle dál mě ten film dokonale vtáhl a věřil jsem mu. Přehodnotil jsem nahlížení na Eda Wooda obecně -- podle mě je ve výrazových prostředcích němého filmu výborný (ale strašlivě strašně si to hnojí tím, že se jej snaží pojmout jako film zvukový -- to prostě nefunguje). ()

Le_Chuck

všechny recenze uživatele

Film s mentalitou malého dieťaťa, ktoré chce pri neznalosti "jazyka dospelých" vyjadriť niečo veľmi dôležité. Chýba akákoľvek štruktúra, či dramatická stavba je tu len odkaz a pri jeho koreňoch jeden snaživý nepochopený človek, ktorý dostal šancu. Ono to naozaj vyzerá, že film vznikal ONLINE t.j. spôsobom "čo by sme tam dnes mohli šupnúť, aby to bolo dlhšie" bez vízie nejakej myšlienkovej postupnosti. Nemám srdce tomu napáliť odpad! aj keď by si to objektivne film zaslúžil. Vidím za tým snahu, lásku, entuziazmus a bezradné oči jedného naivného, netalentovaného Jr. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale i s přihlédnutím k datu vzniku by film, jako hraný dokument na dané téma, snad i fungovat mohl. O transvestitech se v něm dozvíte poměrně dost. Bohužel, tohle nebyl jediný záměr a doprovodná linie s Lugosim, herecké výkony, snová scéna nebo koření v podobě známých nesmyslných vložek, vytvářejí z tohohle filmu naprosto unikátní a nedostižný odraz jedné režisérské imaginace. ()

Reklama

Reklama