Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Recenze (170)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tahám za nitky, jak to jen jde, ale nemůžu se zbavit dojmu, že nad zábavným převažují spíše dusivě nudné pasáže, které je samo o sobě uměním přetrpět do konce. Ale to by nebyl Ed, aby nevyrukoval s takovými esy jako je Bela Lugosi a jeho nonsensové monology, pádící bizoni, válečné záběry z Tichomoří nebo bizarní sonda do Glenova podvědomí. Něco do sebe to určitě má. Hlavně pozor na toho zeleného draka! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozhovory policajta s psychiatrom, rozoberajúce transvestitizmus a transsexualizmus predstavením dvoch konkrétnych prípadov, odľahčujú zábery z úplne iného súdka. Spája ich postava veľkého Tvorcu, ktorý sa tvári hrozivo, dôrazne artikuluje o napätej strune a straší drakom. Do toho letia lietadlá, prúdia roje áut, vyloďujú sa vojská a behajú bizóny. Nad všetkým týmto blýskajú animované blesky. Občas sa zjaví Rohatý, ako vystrihnutý z nejakého lunaparku. Scéna sadomasochistických predstáv Glena do toho zapadá ako uliata. Veľmi silný, dobovo netradičný námet spracovaný živo, poučne a s fantazijným nadhľadom. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neuvěřitelná pitomost, že se vymyká jakémukoli hodnocení. Jestli je některý film jako stvořený pro silvestrovské veselí, pak rozhodně tento... Už dlouho jsem se tak nenasmál jako při pohledu na snad zkouřeného Belu Lugosiho a jeho beware... He eats little boys...:-)))) Bizarní slátanina naprosto nesouvislých záběrů, s komickým hraním všech zúčastněných a ještě komičtějšími záběry (viz přilepený titulek k novinovému článku, který je původně o úplně něčem jiném...). O tom se prostě nedá psát, to se musí vidět... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tim Burton to je opravdu velký kouzelník. Svým vrcholným filmem Ed Wood vytvořil z tohohle amerického packala in memorian opravdovou legendu a zvýšil žádanost jeho starých filmů o 450 %. Jenže to, co v Edovi Woodovi vypadalo jako neskutečná sranda, je vlastně jen docela průměrný a citlivě natočený filmík o transexuálech, který spíš než by bavil tak nudí a nezachrání to ani Bela se svým legendárním monologem. Dokonce ani ten totiž nevyzní ani způlky tak dobře jako v podání geniálního Landraua a i když teď Glendu hodně nadhodnocuju, dělám to rád, protože pro Wooda mám zkrátka slabost. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Hvězdička je jen za charismatického Belu Lugosiho, jehož výstupy byly fantastické, hlavně výraz jeho tváře, když plká ty své bláboly o zeleném drakovi, jeho alchymistická vložka na začátku filmu a jakési příjímání Glena a té holky, co sloužila v armádě. Na zbytek filmu se fakt skoro nedalo dívat. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

No to bylo... :) Film není tak docela klasické drama, jako spíš něco mezi dokumentem o transvestitech pro studenty a zpovědí Eda Wooda, kde nechybí výklad termínů a mentorování. Do toho všeho navíc každou chvíli vstupuje Bela Lugosi, který působivě pronáší naprosté šílenosti, co se snaží nějak souviset s dějem. Škoda, že celý příběh je vlastně jen o Glenově váhání přiznat sboubence svůj "problém", protože upřímně řečeno jsem se i během té hodiny stačil párkrát nudit. Například, když se přes pět minut v jakési snové sekvenci předvádějí mladé herečky... Hádám dcery producentů ;) A už prostě nemám slov - Beware of the big green dragon! (3/10) ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film nejhoršího režiséra všech dob? To musím vidět! Je to totální mišmaš všeho možného, co Wooda napadlo a co se mu honilo hlavou. Hlavním motivem snímku je obhajoba jeho transvestitismu. Z ničeho nic se přes plátno prožene stádo bizonů, načež inspektor a psychiatr vedou „odborné“ řeči o změně pohlaví, hned se Vám zase před očima vyloďují vojáci ve válce a do toho se míchají záběry na lidi jdoucí po ulici nebo na přeplněnou dálnici. To celé rámuje a do děje několikrát proniká v křesle sedící Béla Lugosi a neustále mele něco o zeleném drakovi, ocáscích štěňat a slimácích - prostě absolutní guláš. Přestože to Wood myslel všechno smrtelně vážně, já jsem to bral jako dobrou zábavu a nemohl jsem se nesmát! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

čekal jsem to horší, i když herecké výkony a statické záběry byly dost tragické... svoje jisté kouzlo to přesto má, prvky psychohororu byly docela přesvědčivé, takže se jdu radši podívat pod rohožku, jestli tam není zelenej drak, co by mi ukousnul slimáka, a ze mě se tak stala hippinda. 50% ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit objektivně ve srovnání s ostatními filmy, tak je to přeci jasný odpad. Příběh divný, záběry divné (bizoni? čert?), herecké výkony strašné (tady musím zmínit hlavně Dolores Fuller)… Ale vždyť… ona je to TAKOVÁ zábava! Já mám prostě pro filmy Eda Wooda slabost a užiji si je jako máloco. Například scéna, kdy Glen zamilovaně kouká na svou snoubenku, zvažuje, zda jí říci pravdu a najednou.... Bizoni. A Bela Lugosi... A ještě víc bizonů. Tohle je přece ve své stupiditě naprostá genialita... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že se mi do filmu vůbec nechtělo. Snímek zahrnuje dva příběhy a to o transvestitovi(což mi je proti srsti) a o pseudohermafroditovi. Ale chtěl jsem doplnit mezery v Ed Woodově filmografii a tak jsem tomu nakonec šanci dal a nelituju. O to větší to pro mě bylo překvapení. Světe div se tohle se fakt povedlo a bavilo mě to. Za mě asi nejlepší film Eda Wooda. Silný 4hvězdy ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Nechápu ten poprask okolo Eda Wooda. Film má silný námět i hodně dobrou realizaci, osobně mi ten živelný styl Eda Wooda vyhovuje. Oceňuji jej obzvláště s přihlédnutím k době, kdy byl natočen, a tématu, o němž pojednává. Jistou slabinou jsou herecké výkony a některé věci technického rázu (špatné nasvícení), které ale zdaleka nedosahují "úrovně" Plan 9 a mně osobně nevadí. ()

Jordan odpad!

všechny recenze uživatele

videl som Burtonovho Eda Wooda, nechal som sa istú dobu pohltiť jeho kultom a fenoménom a napokon po tom všetkom som sa konečne dostal aj k jeho tvorbe - jedinému skutočne objektívnemu merítku - a musím konštatovať, že to bol asi chorý blázon, ktorému okrem talentu chýbal aj zdravý rozum! Alebo sme všetci tak strašne mimo a je to naozaj historicky najviac nepochopený génius? neviem! Ale tento film . . . no, kým som nevidel, neveril som a naozaj - nepochopí ten, kto na vlastné oči neuvidí. ()

Spinosaurus odpad!

všechny recenze uživatele

Sakra to byla taková sračka, že ještě teď mám chuť vraždit. Oceňuji Woodovo nadšení pro tento film, ale mučit s ním statisíce lidí by rozhodně neměl. V celém filmu je několik světlých momentů. Bela Lugosi, Glenův vnitřní souboj a závěrečné poselství. Ale to odporné bahno, ve kterém tohle plave mě prostě nedonutí utrousit ani jednu hvězdičku. Opakování záběrů snad ani nemá cenu rozebírat (Glen se u obchodu zastaví snad desetkrát). Nejhorší je, že všechno tohle mnohdy nedává smysl. Úplně nejhorší je vložená pasáž s nějakou ženou a znásilněním. Tato pasáž nedává vůbec smysl a pozor! Trvá asi 6 minut!!!!!! Převedeno na Woodovo měřítko asi půl hodiny. Já nevím jak vy, ale já trpěl jak svině. Puppy dog tails! Puppy dog tails! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Naprostá mindfucková záležitost. Nejenom že tenhle film nedává moc smysl ale i scény jsou dokonale debilně poskládané, už jen účinkování Lugosiho který tu kecá o naprostých kravinách a zelených dracích co jí mladé chlapce ukazuje že s tímhle filmem není něco v pořádku. Jo tenhle film je špatnej ale má něco do sebe, člověk se u něj baví a kroutí hlavou. Wood popisuje tenhle film jako jeho životopis. No jde vidět že je to "divný" člověk. Ale mi ho máme rádi. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Instruktazni video k pochopeni transvestitu ala Ed Wood. ___ Zel, bez ufounu, zombiku a upiru uz Wood neni jen zabavne spatny, ale take slusne nudici. Sve silne momenty to ovsem ma, Lugosi a jeho bizarni vpady do deje s proslovy o velkem zelenem drakovi pozirajici ocasky stenatek, mimozni dvacetiminutove hudebni cislo bez deje, snad znazornujici vnitrni boj hl.postavy (i cert se dostavil), archivni zabery nijak s filmem nesouvisejici... proste nadhera. I tak je ale tech 68 minut neskutecne dlouhych. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - INVENTURA - Půlnoční delikatesy (Glen or Glenda / GLEN ON GLENDA / Glen nebo Glenda) - 28. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 30% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po Plánu 9 je pro mě Glen, nebo Glenda druhým snímkem od režiséra Edwarda Wooda, který mě zaujal o něco více než první jmenovaný. Co se týká námětu, tak je celkem odvážný, obzvlášt proto, že se zabývá transvestitismem, avšak samotný scénář byla bída, hrůza a děs. Bela Lugosi, který měl být hlavním lákadlem, působil příliš afektovaně a vlastně mi scény s ním přišly jako z jiného filmu. Zkrátka pro "woodofily" bezpochyby další lahůdka, pro mě pouze film, který se zaobírá (ikdyž nešikovně) nadčasovou tematikou. ()

Reklama

Reklama