Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Recenze (170)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Naprostej luxus, to je to největší zlo co jsem viděl. Role hlavního představitele Bely Lugosiho je zde jen kvůli jménu a hlášky, které pronáší jsou nepopsatelné (např. Tahejte za nitky!!!; Dejte si pozor na velkého zeleného draka, který sedí před vaším prahem. Žere malé chlapce, ocásky malých šťěnátek a velké, tlusté slimáky.) Do děje jsou vložené všelijaké záběry, které někde Ed našel (např. záběr na bizony apod.). A asi nejhorší byla pasáž, kdy transvestita váhá jestli to ná zdělit své dívce či nikoliv. Jsou tu záběry na různé ženy, které máchají ruka, trhají ze sebe šaty, svazují se a ktomu všemu se zde objeví velmi komický ďábel, který nemá rohy, jen jim se podobající trčící vlasy. No celkově je to strašnej kult. Ed to zvládnul skoro jako Orson Welles, jen o trochu hůře (napsal scénář, zrežíroval to a odehrál i hlavní roli). ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Mne to pripadalo skôr ako dokument o transexuáloch ako film. Béla Lugosi dáva dáke nezmysli o Veľkom zelenom drakovy ktorý sedí pred dverami a žere malé deti a chvostíky malých šteniatok a veľké tučné slimáky. What the fuck ? Nezmysel jeden za druhým. Rozpráva tam doktor príbeh a záber na železiareň ako sa taví železo. Alebo zábery ktoré sú dávané do filmu stále nezmyselne dookola. No takých somarín tam bolo neskutočne veľa. A tie nekonečné dialógy ktoré neprinášajú nič nové, iba stále točia to isté dookola. Tento film nemá nič, nemá žiadne prekvapenie, dej ani čaro, ani farbu ani ... no proste nič :))) Jednu hviezdu dávam len za to že je to ED WOOD a že som sa pri tom nenudil ako pri filmoch ktorých som už v minulosti odpad udelil. Ale nenudil som sa až tak asi kvôli tým kravinám čo sa tam diali :) (12.10.2010) ()

hans500 

všechny recenze uživatele

2* za kvalitu a 1* za Woodovo nadšení, které je z filmu hodně cítit (a také za boha-vypravěče Belu Lugosiho). Snová scéna film značně kazí. Lepší film než cokoliv od Uwe Bolla :). ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné, dlouho jsem váhal zda jde opravdu o drama. Myslím, že šlo spíše o dokument, který je velmi dramatizovaný. Dokument, který ukazuje pohled na transvestity v dané době až pokus o znázornění prožívání trensvestitů... Ale nejde o jen tak ledajaký dokument - tento je obohacen o všechno možné co s ním zdaleka vůbec nesouvisí... Marně jsem přemýšlel nad důvodem těch záběrů na úžasného Belu, který tahá za nitky a svoji nezapomenutelnou mimikou dodává filmu potemělou atmosféru, která do něj ale naprosto nesedí... Záblesky, vojáci, no prostě v tom filmu je i to, co by od něj nemohl nikdo vůbec čekat... No prostě E. Wood je zřejmě opravdu zvrácený genius, který svým filmem dokážě jak královsky pobavit (což ale nebyl jeho záměr) tak neuvěřitelně šokovat... Bohužel oproti Plánu 9, který má strohou a jednoduchou dějovou linii a je opravdu úžasný spíše svými pravěkými filmařskými technikami je tento film opravdu místy až nelogický, ale občas předvede něco co je filmařsky naprosto úžasné (půlená scéna s Belou kdy pod ním běží jiný záběr, němé prožívání transvestity (to je naprosto úchvatné)... No každopádně Wood tento film trochu moc překombinoval - snažil se z něj udělat větší drama než tento příběh Glena a Gleny nabíze a proto srážím jednu hvězdu... Ale beze sebemenšího zaváhání toto naprosto šílené drama(dokument) mohu doporučit - při troše nadsázky při vnímání filmu si myslím úžasně užijete! ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Jo, pět hvězd, a tentokrát to myslím naprosto vážně. Autobiografické drama o nešťastném a šťastném transvestitovi je natočeno o něco málo líp, než Plan 9, Bela Lugosi v roli Boha je perfektní (popravdě, nevím o nikom, kdo by se na tuto roli hodil lépe než Bela Lugosi) a jeho poněkud ulítle metaforické hlášky jsou někdy skvostné (...He eats little boys, puppy dog tails and big fat snails...) a scénář mírně...chatrný, přesto mě film zaujal a nenudil jsem se ani na chvíli a tento film pokládám za velmi dobrý. Jako osobní výpověď o sexuální úchylce snad nebylo natočeno nic lepšího (myslím lepšího, odhlédneme-li od čistě technické kvality) ani zajímavějšího. A další argument - natočit film, do kterého dokonale vložíte svou osobnost...není to největší, čeho může filmař dosáhnout? A co byste řekli tomu, kdyby tenhle drsný chlap měl pod těmi montérkami růžové krajkové kalhotky? Má je. ()

kurcatovium odpad!

všechny recenze uživatele

Jak začít? Tohle si žádá víc než jednu či dvě věty... Vezmeme to obšírně. Existují filmy, které jsou jednoznačně dobré. Dále tu jsou filmy průměrné, které jsou prostě průměrné. A nakonec, bohužel, existují i filmy vyloženě špatné. Ed Wood je se svým Glen or Glenda zcela, ale opravdu zcela mimo tyhle kategorie. Glen or Glenda je první film, kde jsem se opravdu nemohl rozhodnout, jestli ohodnotit pěti hvězdičkami nebo odpadem. Ale proč? V čem tkví tohle prapodivné kouzlo? Kdo ví. Možná to jsou bizoni, vojáci v tichomoří či nesmyslná postava čerta a vlastně i drakoslimákostrašáka Bely Lugosiho. Celkově nesouvislý sled scén, kde lítají blesky, lehce úchylná softporno vložka, slévárny, ... Je toho moc co film obsahuje, ale není to slepené a hlavně to nedává smysl. Možná i proto je to taková zábava. Přesto nakonec odpad nad hvězdičkami zvítězil. I když je to svým způsobem opravdu "umělecké" dílo. :-) ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Kde Ed Wood chodil na tie svoje metafory? Big green dragon behind the doors... Big green dragon eats little boys... :-) Tento polodokument vznikol ako osobná spoveď samotného režiséra, ktorý sa snaží búrať mýty o transsexuáloch, no táto vážna téma sa v rukách tvorcu najhoršieho filmu v dejinách kinematografie (Plán 9) mení na absolútnu frašku. Avšak neuveriteľne vtipnú. Tak, že sa to nedá ani popísať. Za zmienku stojí i parodicko-démonický Bela Lugosi (úlohu vo filme vzal kvôli dlhom, spôsobeným závislosťou na drogách a alkohole). Na jeho mimike som sa musel neustále smiať... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu odvážná záležitost s naprosto otřesným zpracováním a šílenými prostřihy. Je dobré podívat se nejprve na Burtonovu biografii a dozvědět se, že ti bizoni jsou tam prostě proto, že by bylo škoda je tam nedat. Nejlepší hlášky jsou pro mě ta, že transvestita se pozná podle toho, že má rád domácí práce a také, že plešatost způsobují klobouky. ()

vendysek 

všechny recenze uživatele

Sonda do reality trans. Režisérův styl baví a zároveň se pokouší mnohé sdělit. Film je rozdělený na několik provázaných náhledů: vnitřní pohled - symbolistické výjevy osobního zmatku a obav, vnější pohled - emotivní, leč realistické vykreslení života, obhajoba - pravdivý, dokumentárně chladný popis běžného úkazu a jeho bezvýchodnosti, spojený s kritikou společnosti. Kritizuje nejen přístup k lidem s odlišnou sexuální identitou, ale také celkové utlačování nesmyslnými zásadami, jimiž svět bránil svoje hodnoty a opovrhoval vším, co se neshodovalo s normálem; v neposlední řade i hroznou konzumní podstatu společnosti a její schopnost přijmout fakt změny pohlaví, jen pokud o tom neví. Bela Lugosi je ohromně charismatický, jeho postava a fantaskní přednes dovádí vyprávění k absurditě a tím zaručuje, že snímek nezabředává v "nudném" hanění většinových hodnot. Rovněž se on sám stává jakýmsi významovým symbolem, zajišťuje vyobrazení pravdy, která není připravena na to být vyslyšena a pochopena. Na mě to zapůsobilo a humorně vyznívající experiment oceňuji. Nevím, co je na tomto filmu špatného, vždyť se jedná o docela přesnou výpověď o nepřizpůsobivosti společnosti, kterou zaviňuje osobní trable, když nesmíme být tím, čím chceme. Závěr je idealistický a jasně říká, že od normálu se lišícím jedincům může svět dokonce pomoci, když bude tak laskav. ()

Elrond88 

všechny recenze uživatele

60% a to hodnocení myslím zcela vážně, bez nadsázky - jsem fanoušek Eda Wooda a jeho komických frašek, uváděných jako sci-fi horory (Bride of the Monster, Plan 9 from Outer Space) a od tohoto filmu jsem čekal sice jiný žánr - drama - ale stejnou frašku, aspoň podle pár ohlasů. I díky tak nízkému očekávání jsem velmi překvapen, protože můj zážitek z filmu byl veskrze pozitivní, film se mi líbil, zaujalo mě téma transvestitů a jeho pojetí na začátku 50.let. Uznávám, že filmařsky tomu ještě leccos chybí, ke kvalitnímu filmu - například v oblasti střihu (teď myslím spíš přechody mezi záběry než vkládání nesouvisejích videí), herců (přehrávání některých postav nebo naopak ploché odříkávání textu - o Bela Lugosim se zmíním později), či režie - místy je dost nudná. Naopak scénář mi přišel nečekaně inteligentní, promyšlený a vážný. A teď temná stránka: nepochopitelné a absurdní výstupy Bela Lugosiho. Jeho skeče jsou vynikající, osobité, perfektní a legendární, patrně právě Lugosi přispěl k Woodově slávě velkou měrou a také kvůli Lugosim jsem začal Eda Wooda sledovat... jenže pokud mám hodnotit Lugosiho výstupy v rámci takového filmu, jakým je Glen nebo Glenda, musím je označit jako stupidní, ubohé štěky, zoufale a kýčovitě se nehodící, narušující děj, srážející film do temných propastí filmové historie. A přestože bych Lugosiho výstupy + nastříhané, nesouvislé, nepatřící záběry ohodnotil slovíčkem Odpad!, právě ony zajistili tomuto filmu takovou popolaritu, takže díky za ně. Dejte si pozor na velkého zeleného draka, který sedí před vaším prahem, žere malé chlapce... ocásky malých šťěnátek a velké, tlusté slimáky. Pozor... opatrujte se... POZOR! Draku, žereš malé chlapce? Ocásky malých šťěnátek a velké, tlusté slimáky? Pozor...opatrujte se... Já jsem děvče. Nejsem děvče. Ty jsi chlapec. Ocásek malýho šťěnátka. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

dílo vskutku vhodné na nominaci na Oskara. Ne, dělám si srandu! Sorry, Edde, ale tohle dneska nebude na 5*. Řekl bych, že původní záměr se ti nepovedl, za to ten neplánovaný - pobavit lidstvo, se ti fakt povedl, takže tě za to odměním alespoň 2*. :-) ()

Pucimka odpad!

všechny recenze uživatele

Tíživá atmosféra jenž mě přepadala při sledování filmu, pomalu spěla k epileptickému záchvatu beznaděje, avšak nakonec jsem z kina odešla jen s kopřivkou na nohou a lehkou psychickou újmou na zdraví... Aneb ať žije Eda! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Osvětový snímek Eda Wooda o problematice transvestitismu a změny pohlaví. Většinou se drží v dokumentární formě, nechybí ale ani snové pasáže znázorňující zřejmě vnitřní rozpolcenost hlavního hrdiny. Co chvíli na vás vybafne Béla Lugosi s nějakým moudrem, většinou na téma stravovacích návyků velkých zelených draků. ()

vincent

všechny recenze uživatele

Povedal som si, že Z-tkové filmy hodnotiť nebudem a tak teda nehodnotím. Tento film sa pohybuje medzi 5timi hviezdičkami a "odpad!"-om. Keď som to pozeral, tak som nevedel či sa mám smiať alebo ľutovať Wooda a všetkých hercov čo tam hrali. Wood sa vôbec nebabre s nejakou formou. Ak má k dispozícii jeden sekundový záber a potrebuje dvojsekundový, tak jednoducho nalepí za sebou jednosekundový 2krát za sebou a hotovo. No a čo, že je to vidieť! A keby ste si to náhodou nevšimli - nevadí, vo filme ho totiž použije asi trikrát. Wood bez hanby použije aj ten istý 5 sekundový záber znova. Alebo urobí 3 zábery z rôznych uhlov ale stále pri tom istom výklade obchodu. Výkony hercov sú strnulé. Máte pocit, že snáď ani v živote nehrali (okrem inšpektora a Lugosiho). Spomínané zábery s bizónmi a spracovaním železa vás jednoducho musia rozosmiať. Tento film sa na prvé pozeranie ani nedá celá pojať. Je to totiž nesúrodý, nedrží pohromade a občas máte pocit, že ani sám Wood nemohol vedieť, čo chcel vlastne netočiť. Ako tak - je to veľká sranda :). Najlepšie si je tento film pozrieť spolu s filmom Ed Wood od Burtona. Človek aspoň sčasti pochopí ako niečo také mohlo vzniknúť. :) ()

Kačus 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to tak děsné, ale asi ani tak vtipné, aby celé kino řvalo smíchy, když je záběr na jedoucí auta. ()

Germanotta 

všechny recenze uživatele

Bud ho nenávidíte alebo milujete. Edward Wood nemohol za to že točil nízkorozpočtové filmy, ved mu nikde inde nechceli dať väčší rozpočet. Milujem filmy ktoré sa vymykajú štandardu, a myslím si že nikto nebude proti ak poviem, že Glen or Glenda je iný film než všetky ostatné. Bela Lugosi vždy v hlavnej role sa snaží iba oprášiť zašlú slávu, ale ak ho to potešilo tak budiš. Podľa mňa je tento film umenie tak ako aj ostatné filmy Edwarda Wooda. 95%. ()

kamar 

všechny recenze uživatele

Scenář katastrofální, dialogy nesmyslná, monology šílené, scény a střih nelogické, Bela na facku, ale to vše dohromady vytváří úžasný film, který přináší opravdový pohled do hlavy travestity. Pohled do hlavy Eda Wooda. Edwarda D. Wooda Jr. můžete budete od první chvíle buď milovat nebo nenávidět a já se do něj zamiloval. ()

Michelle8 

všechny recenze uživatele

První film od Eda Wooda (jestli budou nějaké další opravdu nevím). Zasmála jsem se? Ano, velice. Námět? Řekněme, že na tu dobu ucházející. Provedení? Šílené a místy úplně nesmyslné. Tomuhle filmu buď musíte dát hvězd hodně a nebo málo. Já se přikláním k té horší variantě a není to kvůli nesmyslnosti Bely nebo nezapadajícím scénám, ale kvůli tomu, že na poměrně krátkou stopáž jsem se až moc často koukala, kdy už bude konec. ()

Reklama

Reklama