Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Recenze (170)

Oliveris 

všechny recenze uživatele

Nebyť nepochopiteľných scén s diablom, bizónmi a nitkami mohol to byť výborný snímok, bohužiaľ takto je to silný podpriemer, na ktorý sa dá ale stále pozerať. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí takové výborné úchylárny jako byl Plán 9, jsem si myslela, že se zařadím ke skalním fanouškům Mistra Wooda a že jeho filmy budu hodnotit jednoznačně pěti hvězdami. Nestalo se tak ani u Necromanie a nestane se tak ani tady. Pro mě to prostě byla celkem nuda. Bylo to braný tak vážně, že se tomu člověk ani moc nezasmál. Taková sonda do duše transvestity a jakési vysvětlení jeho chování. V té době to muselo být i docela zajímavé, ale na můj vkus se tady zbytečně moc žvaní. „The Story is Began“ A tato story je v prostředku doplněna aspoň trochu veselýma scénama, který zase, jak jsme na to u Eda zvyklí, neměly hlavu ani patu – nějaký ženský, svazování, bičování, znásilnění a do toho Bela coby vědec vás straší prapodivnými hláškami, který vůbec nedávají smysl. Aspoň mě. „Pozor …na velkého zeleného draka, který sedí před vaším prahem. Žere malé chlapce, ocásky malých štěňátek a velké tlusté slimáky.“ Prostě dramatické scény a střihy alá Wood. Jako třeba nechápu, kde se vzal v pokoji strom! :-) Taky záběr na domorodce pobavil. Kdyby se to neslo celý v tomto duchu, tak bych se bavila víc a řekla bych, že to je ten pravej Ed, jak má být. Ale to kecání mi lezlo na nervy. „Na změnu pohlaví musí mít chlap koule…“ Tak bez nich by asi nebylo co řešit! :-D Jen by mě zajímalo, kolik chlapů – uživatelů čsfd - nosí krajkové kalhotky jako Glen?! Ta představa mě docela rajcuje. ;-D Tak já jen doufám, že mě v noci nebude strašit Edward v blond paruce a sukni. ()

trepka 

všechny recenze uživatele

tak tady doufám nemusím zdůrazňovat, že je to velké zlo. a natočit takovéhle zlo je umění. pětihvězdičkové....větší zlo jsem zatím neshlédla... ()

Isabell11 

všechny recenze uživatele

Glen je muž, co se rád převléká za ženu, dělá mu to dobře, ale bojí se to říct své nastávající. Celým filmem provází Bela Lugosi svým strašidelným tónem hlasu a svým zjevem. ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Jako hraný dokument - vědeckopopulární kousek - na rok vzniku avantgardní se vším všudy. Nebýt té snové scény, byla by to nudná moralitka o toleranci. Vidím to podobně jako Kulmon : Nejlepší z filmů nejhoršího režiséra všech dob. ()

Ferelen 

všechny recenze uživatele

Po prezretí filmu Ed Wood od Tima Burtona som bol zvedavý, aké sú filmy od tohto režiséra naozaj. Už pri Burtonovm filme som sa dosť nasmial, tak som si pomyslel, že originálne filmy od Eda bude ešte väčšia sranda. A nemýlil som sa. Možno pre niekoho sú tieto filmy odpad, ale pre mne určite nie. Film je samozrejme naivný, herecké výkony viaznu pod bodom mrazu, o kulisách sa nebudem ani zmieňovať, ale práve v tom je to kúzlo Woodových filmov. Wood chcel točiť filmy, ale ešte si neuvedomoval, že jeho parketa sú vlastne komédie. ()

asfalt odpad!

všechny recenze uživatele

Úprimne obdivujem ľudí, ktorí to dokázali dopozerať do úplného konca. Tomuto sa vraví filmová katastrofa. ()

HonzíQ odpad!

všechny recenze uživatele

Za celkový koncept a některé scény bych chtěl dát pět hvězdiček, ale strašně se to táhne. Táhne jako stáda bizonů a auta na dálnici... (haha, jsem vtipný) ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Nuž ťažko sa k tomuto niečo píše. Dať viac ako dve hviezdy z recesie myslím, že nie je na mieste. Naletel som a pozrel som si zbytočný film len preto, lebo som myslel, že sa budem baviť na tom, aký je zlý. On zlý totiž naozaj bol, ale ja som sa nebavil... (jedine, keď bol v zábere Lugosi) ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Ed Woodovský debut, ktorý mieša smiešne zinscenované "sexuálne" scénky a dialógy kombinované uryvkami s dokumentárnych filmov . Jednoducho dokonale uletený B-čkový gýč :-) Majster medzi amatérmi. V rámci žánru kvalita, v rámci filmu odpad! Ale kultovka ako má byť. Za čo dávam ešte jednu hviezdu*. Inak slabých 50% ()

wito 

všechny recenze uživatele

niekedy bolo tazke film sledovat. napomahali tomu miestami prilis dlhe dialogy. mnozstvo nejasnych reziserovych krokov, naoko nesuvisiacich scen vsak v konecnom dosledku nedopadlo az tak strasne. niektore ulety, ako bizony, zabery z nejakej tovarne a bela lugosi mi pripadali usmevne, nepochopitelne. no napriek tomu to bola sila, sila ktora vychadzala z premietnutia osobnej skusenosti rezisera do filmu a jeho nekonecneho filmoveho entuziazmu, ktory ho vsak paradoxne posadil do kresla najhorsieho rezisera vsetkych dob. ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy u kterých nevím co hodnotit, jako film, je to strašné a dívat se sám nudil bych se, ale v kině je to jedna z nejzábavnějších věcí. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Lugosi mluvil z křesla a Wood řešil ožehavé téma s ohledem na tehdejší dobu. Některé scénky (domorodci atd.) jsou velmi zábavné. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Béla tomu dává parádní švih, pull the string!!! Zábavně toporné herecké výkony, o scénáři se snad nedá mluvit, takový osvětový pseudodokument, trochu nudná mi přišla jen desetimunotová snová scéna. ()

Reklama

Reklama