Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Recenze (170)

Sumec55 

všechny recenze uživatele

Přesně taková kravina, jak jsem doufal. Ty nejlepší hlášky už tu byly zvěčněny, ale za zmínku stojí i např. novinový titulek o muži přistiženém v ženském oblečení - je napsaný na malém papírku, který je vlepen do obyčejných novin. Když si film stopnete, je vidět, že článek pod titulkem pojednává o něčem úplně jiném. Ed Wood zkrátka šetřil úplně na všem... ()

parabella 

všechny recenze uživatele

milujem toho nestastnika co tento film natocil. aj ja chcem byt raz taka reziserka aky bol on reziser. neviem komu sa tu co nepaci. na chapanie tohto filmu nie len co sa tyka deja ale hlavne co sa tyka jednotlivych obrazovych vsuviek treba mat asi velky cit, pochopenie a nieco ako inteligenciu. ()

Margay 

všechny recenze uživatele

Potom co jsem četla narážky na Eda Wooda v komentářích u pár jiných filmů, rozhodla jsem se podívat na pár jeho děl ať vím o čem mluví. Ale konkrétně tenhle mi nepřišel nijak strašný. Herecké výkony se skutečně hodí spíše pro začátečníky ochotnického divadla, ale příběh se sledovat dal. Detektivové najdou zasebevražděného muže v ženských šatech, jdou za psychiatrem aby jim vysvětlil jeho pohnutky a ten jim vypráví dva příběhy. Jeden, po kterém je pojmenován film a druhý, po kterém byl pojmenován původně. A co? Nechci se moc zaplést do přílišného rozebírání děje protože prostě nejsem profík, ale třeba propírané varování Bely Lugosiho před zeleným drakem mě z děje nevytrhuje, spíš mi mozeček rotuje námahou jak se snaží přijít na tu metaforu. Dávám průměr protože tu myšlenku a dobrý námět prostě má, ale bohužel herecké výkony atd. jsou špatné. Možná jsem jen stále neviděla dost filmů abych mohla objektivněji hodnotit technické provedení, nebo jen nemám rýpavou, abych se tomu všemu mohla z plna hrdla smát. // Zajímavý komentář Spielbergo, Habinka ()

Chapocka 

všechny recenze uživatele

Pořád se nemůžu "rozhodnout", jestli to byl geniální mystifikátor, co se řídil heslem: "Když nemůžu být nelepší režisér světa, budu alespoň nejhorší!" nebo skutečné filmařské prase... Jedna hvězdička je za odvahu, ať už je to jakkoli. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Kdyby tomuhle dal Edward Wood štítek: Komedie, tak by to byl asi jeden z mých nejoblibenějších filmů, protože já jsem se tak neskutečně nasmál, že jsem si přál ať to nekončí. Tohle je naprosto zlatý filmový brakový klenot. ()

yuki8 

všechny recenze uživatele

Ed Wood je myslím právem označován za nejhoršího režiséra všech dob. Na tento naprosto bezduchý film jsem se vydržela dívat jen proto,že jsem se královsky bavila jeho komickou atmosférou a naprosto smysl-postrádajícími replikami rádoby "osudu".Celou dobu jsem přemýšlela, jestli je to myšleno vážně nebo jestli si ze mě autor dělá srandu. Ale faktem zůstává, že se na tento film znovu podívám s větší chutí než například na High school musical či Hannah Montanu, což bylo jen tak mimochodem mnohem větší šlápnutí vedle.. Blesky, které vypadají jako by je někdo nakreslil na čtvrtku a dal je před kameru mě taky celkem dostali...popravdě řečeno, když nad tím zpětně přemýšlím, jsem na vážkách jestli nedat pět hvězdiček, protože natočit takhle naprosto nesmyslný a skoro až geniálně pitomý snímek, to jen tak nikdo nezvládne. Ede Woode, smekám před tebou!! ()

BettyAki 

všechny recenze uživatele

Upřímně, za určitou dobu jsem si vypěstovala lásku k béčkovým filmům (teď nechci podrážet ani urážet Hollywood, vždˇje to úplně jiná disciplína). A ano, Edward Davis Wood Jr. tomu všemu kraluje! A že mě někteří odstrašovali, sakra, kdo dokáže použít 4x po sobě stejný záběr v prostřizích a vy si toho všimnete až naposled? Nebo komu se povede do filmu dát naprosto nesmyslné záběry nesouvisející s příběhem a vy si to uvědomíte až po chvilce, že to vlastně nedává smysl. Tohle byla pravdu filmová mňamka, která baví, i když je taková, jaká je ()

Reklama

Reklama