Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale i s přihlédnutím k datu vzniku by film, jako hraný dokument na dané téma, snad i fungovat mohl. O transvestitech se v něm dozvíte poměrně dost. Bohužel, tohle nebyl jediný záměr a doprovodná linie s Lugosim, herecké výkony, snová scéna nebo koření v podobě známých nesmyslných vložek, vytvářejí z tohohle filmu naprosto unikátní a nedostižný odraz jedné režisérské imaginace. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ono by to nebylo tak hrozivě hrozně hrozné, kdyby se Ed Wood nesnažil o velké umění. Kdyby natočil pouhý dokument o transvestitech, věřím, že by to byl na tehdejší dobu zajímavý a potřebný film. To téma je závažné - v padesátých letech skutečně páchali tito lidé sebevraždy, protože je společnost nechápala. Problém je v tom, že Wood vážně nemá talent, nemá! Svůj vážný snímek prošpikovává rádobyintelektuálními poznámkami jakéhosi chlápka v křesle (bůh? svědomí?), nelogickými záběry bizonů, ocelárny, dálnice s auty ("všichni tito lidé někam míří" uslyšíte asi šestkrát) a potvrzuje tak svoji pověst absolutního filmového lůzra. Přiznám se, že mi ho bylo až líto. On tak moc chtěl sdělit své drásavé vnitřní pocity! Jenom to neuměl tak, jako jeho kolegové. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT! Film z jiného vesmíru (možná z toho, z něhož přichází Plán 9). Co k němu vůbec napsat, když slova ani zpola nevystihují, jak strašidelně špatný tenhle film vůbec je? Asi takhle: Nepochybuji, že existují filmy, jimž mohou plně porozumět pouze jejich režiséři… nevěděl jsem však, že lze zajít ještě dále, že existuje ještě jedna kategorie, tomuhle filmu totiž nemá šanci porozumět ani Ed Wood, vskutku, ani Ed Wood zkrátka neví, co, jak a proč chce Ed Wood říci. K tématu filmu: Nevzpomínám si, že bych kdy viděl film, který by tolikrát popřel sám sebe. Tak kupř. transvestitismus chvíli není žádný problém, nemá nic společného se sexuální identitou/orientaci, pomalu každý muž se tak doma po návratu z práce převléká do ženských šatů, aby si odpočinul od toho každodenního shonu, vyhnul se hrozbě civilizačních chorob, depresi počínaje, ... (když si chlapík vezme ženský klobouk, nebrání tak cirkulaci krve, nehrozí mu tedy plešatost!) konče, aby ani ne o pět minut později byl transvestita osobou s vážnou duševní poruchou, mužem, který si kompenzuje nedostatek lásky v dětství tím, že si vytváří druhou (ženskou) osobnost, tahle osoba se pak musí rozhodnout chce-li být mužem, nebo ženou, jelikož jaksi nejde být obojím. WTF? Žánrově (a stylově) to není o moc lepší, pejsek s kočičkou vaří dort hadr. Tak chvíli sledujeme detektivku bez zločinu, kýčovité melodrama s vážně hrůznými hereckými výkony, rádoby dokument o nesnesitelné tíži soudobého světa, moralitku na téma tolerance, surreální hříčku a hororovou seanci (v kteréž Béla Lugosi bůhvíproč nejprve žádá, abychom tahali za nitky, načež začne blouznit o velkém zeleném drakovi žeroucím malé chlapce, ocáscích malých štěňátek a velkých, tlustých slimácích), samozřejmě bez toho, aby spolu jednotlivé části jakkoliv komunikovaly. WTF? Ještě jednou: Film z jiného vesmíru, film pro ty, kterým se nikdy neomrzí pitomcům se smát (a že nás tu bude, jak tak koukám na tu záplavu pětihvězd!). Komentář sepsán proto, aby mně nezůstal pocit, že mne sledující uživatelé zůstali nevarováni (i před mým vlastním hodnocením), zároveň však nenalákáni. 0 % ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit objektivně ve srovnání s ostatními filmy, tak je to přeci jasný odpad. Příběh divný, záběry divné (bizoni? čert?), herecké výkony strašné (tady musím zmínit hlavně Dolores Fuller)… Ale vždyť… ona je to TAKOVÁ zábava! Já mám prostě pro filmy Eda Wooda slabost a užiji si je jako máloco. Například scéna, kdy Glen zamilovaně kouká na svou snoubenku, zvažuje, zda jí říci pravdu a najednou.... Bizoni. A Bela Lugosi... A ještě víc bizonů. Tohle je přece ve své stupiditě naprostá genialita... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Instruktážní, názorný film o transvestitech a osobách, které si chtějí změnit svoje pohlaví. Na svou dobu hodně odvážný počin a divím se, že již dávno není remakeován, dnešní doba různých genderů si to přece vyžaduje, hergot!!! :D. Ed Wood nejenže se sám rád převlékal do ženských šatů, ale byl také hororový nadšenec a tak spojil svoje dvě největší záliby a vmístil je do jednoho filmu, který byl zároveň i jeho debutní prací. A potom může vzniknout něco jako je Glen or Glenda. Tohle prostě nemá obdoby, nikdy jsem nic podobného neviděl. Bela Lugosi zde pronáší neskutečné bláboly aby navodil hororovou atmosféru, jeho pohledy do kamery stojí fakt za to (hned jsem si vzpomněl na Burtonův snímek Ed Wood, kde vše bylo a díky kterému bych těžko hledal odvahu zajímat se o tyto ultra brakové věci) a jeho účast zde nemá žádné opodstatnění, dále jsou tu úplně šílené snové pasáže, kde se zjevuje jakýsi čertisko (to jsem se fakt připosral, ale ne strachy, ale smíchy :D), no a mezi tím vším bizarním šílenstvím a různými dokumentárními záběry nejenom z válek se odehrávají příběhy lidí, kteří mají problém se svou vlastní identitou. Totální maglajs prostě! Hlavní role Glena/Glendy se s radostí zhostil Ed Wood a to se máte rozhodně na co těšit! Ten film je tak špatnej až je prostě skvělej. Takhle dokázal točit filmy pouze Edward D. Wood Jr. Plán Devítka u mě zatím vede! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Dodnes se neví co Wood přesně zamýšlel Lugosiho rolí. Teoreticky je vypravěčem, ale nic nevypráví. Pouze hlásí s dějem nijak nesouvisející věty. V titulkách je role uvedena jako vědec, ale to také nedává moc smyslu. Někteří fanoušci tvrdí (na základě zidealizované Woodovy biografie z pera Rudolpha Greye), že Lugosi představuje Boha. Všechny scény s ním jsou natáčené v jedné místnosti s horrorovými proprietami. Existuje i teorie, že Wood pro něj měl úplně jinak zamýšlenou roli, ovšem že byl tak rád, že mu v té době již težce závislý Lugosi hraje ve filmu, že neměl to srdce mu říct, že od něj chce něco jiného. (DaViD´82)
  • V roce 1994 byl natočen stejnojmenný porno remake tohoto filmu. Dějově je takřka totožný, pouze je navíc "okořeněn" velmi explicitními sexuálními scénami. (DaViD´82)

Reklama

Reklama