Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anna žije s otcem Karlem v pustině na severu Norska. Touží po muži a vysvobození z domácího pekla otcova opilství, jímž se Karl snaží zahnat přízrak zavražděné ženy. Tu před lety hodil i s černým novorozencem do oceánu. Setkají se s podobně osamělou rodinou: vdovou-alkoholičkou, jejím synem Pederem a černým nalezencem. Karl slíbí svoji dceru Pederovi, ona však dává přednost kočovnému Laponci, s nímž zplodí dvojčata. Když tato skutečnost spolu s dalšími tíživými pravdami o minulosti vyjde najevo, nabírá dramatická zápletka tragický spád. Žánrově jde ale překvapivě o komedii plnou groteskních scének, gagů a ironických průpovídek, využívající kontrastu mezi hrůzu nahánějícím obsahem líčení a komickou optikou ztvárnění. Snímek je satirickým obrazem nezdravých jevů norské společnosti, zde reprezentovaných mimo jiné nezvládnutým vztahem k národnostním menšinám či ztrátou identity. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (16)

emma53

všechny recenze uživatele

Já nevím, co je Erik zač, protože něco tak ulítlého, šíleného jak už tady někdo píše, jsem dlouho neviděla. Tyhle filmy nejsem schopná v žádném případě hodnotit, ale kdo má rád takové chujoviny, tady si rozhodně přijde na své. Viděla jsem ledacos, ale tohle ještě ne............ ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem zírala s němým úžasem, co to vlastně je. Pro mě to bylo už trochu moc silné kafe, chtělo to trošku ubrat a zreálnit - bylo by to super. Jinak každopádně cením spoustu výborných nápadů a je to rozhodně naprosto" jiný" film - jakási syrová ironická parodie. Teprve po přečtení obsahu mi docvakla dost důležitá spojitost, že černoušek byl dítětem ožralovy manželky - tudíž bratrem Anny, to jsem z filmu vůbec nepochopila. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Po skončení jsem přemýšlel, co smysluplného sem napsat, a vida, obsah/info to napsal za mě :) Režisér film uvedl s tím, že si natáčení velmi užili a že doufá, že to z filmu půjde poznat. Což o to, poznat to je velmi, protože se tam vyskytne spousta scén, při jejichž natáčení by se asi bavil každý, ale problém je v tom, že to ještě nedělá dobrý film - Černý Laponec, ačkoliv velmi zábavný a svěží film, postrádá nějakou stabilní kostru, něco, co by to celé drželo pohromadě, takhle to je spíš sled gagů někdy skvělých, někdy dobrých a někdy za hranicí dobrého vkusu. cca 75 %. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Takéto hovadiny mám celkom rada a niektoré momenty boli vážne skvelé, kamera a hudba na jednotku, len ten príbeh ... ako celok to bolo slabúčke ako čaj. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

"Otče náš, jenž jsi na nebesích... Moře se modře vlní, A louky se květy plní. Všechna přání se ti splní. Amen." "Snažím se ušetřit dost peněž na cestu do Ammriky. - Kde to je? - Na druhé straně fjordu. Je to opravdu moc hezké místo. Mají týpí s padesáti poschodími. Jedí karbanátky se sýrem a celý den pijí Kokka-Kolu. Poslouchají Elvise a navštěvují své psychiatry." "Bylo to nejspíš jen domělé těhotenství. To se přeci stává docela často. - A co to tvé velké břicho? Doprdele! Tak jsem se na to těšil. Opravdu jsem chtěl syna. Za to může to tvé neustálé onanování! Větry jsou to jediné co ti zůstalo. Ty přitroublej hňupe! Jsi úplně k ničemu." -- film ma fajn sceny i hlasky, ale na muj vkus je prilis fantasmagoricky - skoda, ze neni vice realisticky. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Zvláštní je, že i přes svůj název tato komedie není ani tak o černém Laponci a místy to není vyloženě komediální. Ale objevuje se tu spousta svěžích nápadů a několik groteskních hereckých výstupů, takže ve své podstatě se mi to líbilo. P.S. Nejlepší byl ten sob! ()

Mindrot 

všechny recenze uživatele

Ako mnoho súkmeňovcov z naších končín som sa k tejto srande dopracoval cez milovaných Ulver. A ako väčšina z nich som bol sklamaný z toho, že ich hudba sa vo filme objaví minimálne...predsa len, je to predovšetkým komédia, čo by tam táto pochmúrna hudba robila, však? Kto sa chystáte na prvé pozretie, pripravte sa na uzavretý svet bez možnosti úniku, nabitý bizarnými postavičkami a ešte bizarnejšími situáciami. Pripravte sa na poriadne glgy z fľaše whisky, obtlstlého Pedera s neukojiteľným sexuálnym pudom či podareného černoška Anteho s fixnou ideou svojej Saamskej identity. A hlavne kopec absurdného humoru, ktorý je veľmi ťažké naservírovať tak, aby to divák hneď nevypol. V postate neznámemu režisérovi Meyerovi sa práve toto podarilo nadávkovať tak, že som sa počas celého filmu vskutku kráľovsky bavil, dokonca aj v závere, v ktorom sa beztak biedne osadenstvo pustiny poriadne preriedi vplyvom sekery a jej kamarátov. Jeden z filmov, ktoré môžem vidieť kedykoľvek a nikdy neomrzia, nemožno inak než za plný kotol! ()

diabolique 

všechny recenze uživatele

Naozaj ani ja neviem, co napisat.Je to norska uchylaren, pri ktorej som chvilami pozeral doblba a snazil sa pochopit o co ide a chvilami som sa vazne dobre zabaval:)Rozhodne zvlastny film, ktory asi treba vidiet a potom si clovek urobi vlastny nazor...takze (70%). Mimochodom, soundtrack je dielom skupiny Ulver(zasväteni vedia), ktory je naozaj excelentny!...odporucam CD aj ked sa vam film nebude pacit:) ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Zvláštny pseudo-psychologický, kontroverzný, schyzofrenický snímok, ktorý má základnú myšlienku - slobodu. Niekedy je to ako žálostná komédia, a hneď to skĺzne do závažnej drsnej sociálnej drámy (satira spracovaná na výbornú). Niekedy počas môžeme vidieť divadelné vystupovanie hercov, znamená že svoj základ, ako režisér podáva Erik Smith Meyer hlavne na divadlo. Vyjadrené v detailoch. Rýchly sled obrazov, nastavý diváka na veľmi výrazné sústredenie. Trýznenie alkoholom Hmm zaujímavé spracovanie. Hudba, na spôsob rôznych kultúr. Hoyte van Hoytema je skutočný boss, už pri kameramanskom debute sa preukázal ako skutočný umelec obejktvu, jeden fantastastický záber za druhým. Trvalo, aby sa dostal Hoyte ku Christoferovi. Ani náhodou by som to nespájal so študenským filmom. Po filmárčine je to paráda, aj námet je na zamyslenie..otázne je ak to bude človeku páčiť, musí mať náladu niečo takéto pozerať. /90 %/ ()

bohhous22

všechny recenze uživatele

Co koho sere? Ookokokokooooook,po letech jsem na Laponce s chutí vlítnul a musím uznat, že je to fakt hovadina 😂 Navíc ten úžasný Ost od Ulver...🤦Je dobře, že je tak překrásná  virtuózní depka upozaděna a jsou z ní použity vážně jen shorty.Sám soundtrack nabízí daleko daleko víc než tahle hlujetina.Po letech přiznávám , tento film nelze hodnotit.První film Van Hoytemana mimochodem,kterej to dotáhl až k Nolanovi 👍👍 ()

Deadmann 

všechny recenze uživatele

Uff...no, opravdu nevím, co si mám o tomhle filmu myslet...rozhodně originální a zábavný snímek :) Kdyby nebylo skupiny Ulver, která vytvořila k filmu soundtrack, nikdy bych se o něm nedozvěděl, což by byla rozhodně škoda ()

PCHE odpad!

všechny recenze uživatele

Prvy film zo severskej produkcie ktory ma absolutne sklamal. Strasna kravina, nevtipna, alebo skor nasilu vtipna. Podpasovy pseudohumor posuva u mna tento film na hranicu odpadu. Jedine co treba odporucit je soundtrack od Ulver, ale ten vo filme tiez odzneje len minimalne, na CD je hudby ovela viac a vybornej, vo filme skor budete pocut coutnry od Dolly Parton atd. Netreba vidiet. ()

Reklama

Reklama