Reklama

Reklama

Mark of the Vampire

  • USA The Vampires of Prague (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Náhlé zjevení strašidelných upírů v odlehlé středoevropské obci je zdánlivě spjato s nevyřešeným případem vraždy. Policejní inspektor (Lionel Atwill) a tajný expert Prof. Zelen (Lionel Barrymore) toto vyšetřují ve spolupráci s čelním občanem Baronem Ottem (Jean Hersholt). Na chvílí to vypadá jakoby upíři – Count Mora (Bela Lugosi) a jeho dcera Luna (Carroll Borland) – nepřestávali obec držet v zajetí, ale pravdou je, že… (J_Fiu)

(více)

Recenze (27)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hrabě Drák... ehm, hrabě Mora tyranizuje Transyl... ehm, tu naší českou zemi osídlenou ciká... ehm, romskými spoluobčany a je mu na stopě Sherlo... ehm, geniální detektiv Neumann z Prahy. Navíc se značným podílem poněkud kostrbaté češtiny v originálním znění (obvzláště "Červený šátečku, kolem se toč" potěší/dostane do kolen). Pominu-li však pro našince tuto nechtěně směšnou linii, tak jde v zásadě o naprosto průměrný žánrový počin své doby, který nevytrhne ani pointa na závěr. Zajímavější by to bylo, kdyby byl použit původně zvažovaný závěr s vypointovanou pointou. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně zábavný (i díky tomu, že se má odehrávat v Čechách) horůrek, který zaujme jednak Lugosim a jednak "shyamalanovským" závěrem... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Několik let poté, co se Bela Lugosi představil světu svou nejslavnější rolí, hraběte Draculy, si roli upíra zopakoval v tomto krátkém filmu, který možná nejednoho diváka v závěru filmu překvapí svou pointou. Ta je na konci snímku sdělena během několika vteřin, jen tak mimochodem, jako by se nejednalo o nic zásadního. Ale rozhodně se jedná o dobrý nápad, udělat si z toho všeho vlastně srandu:) A Český lid potěšil. Kdo by to byl čekal, že se ve filmu s Belou Lugosim dočká i českého jazyka:) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Browning, Lugosi a upíri opäť spolu. A väčšinu času pôsobivejšie než v Draculovi. Ich snaženie ale v mojich očiach trochu potopil záver. Ten je síce z rodu ČTJB, ale podrazí predchádzajúcemu dianiu nohy. Aj keď som bol fakt prekvapený. Ako bonus v niektorých scénach čeština :) 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení! Zazní čeština i zmínky o Praze. Hřbitov, mlha, nestvůrné pařáty stromů a útok velkého netopýra. Přítomnost Draculy, pardon, hraběte Mora a jeho nemrtvé dcery, je smrtící. Obětí přibývá a nikdo si není jistý, zda nebude rovněž napaden upírem. Sir Karell Borotyn byl napaden krvelačnou bestií a útok nepřežil. Zatímco inspektor odmítá víru v upíry, jsou napadeni i Borotynova dcera a její snoubenec. Zdá se, že zabezpečený zámek má své slabiny a démoni z nedalekého hradu zvítězí. Báječné gotické interiéry - lomené klenby, rozsáhlá schodiště, pavučiny, stoletý prach, pavouci, netopýři, krysy, hrobka, rakve a svazky špinavého světla snažícího se dostat do hlubin starého hradu. Některé záběry jakoby vypadly z knih devatenáctého století - připomínají precizní dobové rytiny. Nu a pak je zde zcela nečekaný závěr, že... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Miestami úplne ukážkové klasické béčko s charizmatickým Lugosim, atmosferickým hradom a cintorínom okolo neho. No to, čo sa z toho vykľuje na konci, je hrozná škoda a kazí to celý dojem. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Browning vykrádá svého Draculu, tentokrát však s trochu jinou pointou. Dosti afektovaná, nepříliš atmosférická, ale s oběma přivřenýma očima však vcelku příjemná podívaná. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Je to spíše taková taškařice, se kterou Tod Browning více či méně parazituje na úspěchu svého Draculy taktéž s Belou Lugosim. Ale to vůbec nevadí. Samotné Mark of the Vampire je překvapivé a zajímavé dílo - nic není takové, jak se na první pohled zdá. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Mark of the Vampire by byl parádní kousek, kdyby ho neshazovaly naprosto zbytečné komediální scény... Musím uznat, že mě docela překvapilo, když se z filmu vyklubala ne zrovna typická upířina, ale rozhodně to nebylo na škodu... Jinak herci jsou klasicky skvělí, atmosféra taky, prostředí Česka vysloveně potěší... Tod Browning prostě umí... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost která mě vtáhla už od začátku(Paní mámo řekněte at se nedělá srandu:-)). Upírský horor který se odehrává v Čechách, paráda a navíc když se promluvilo Česky byl jsem jaksi potěšen.Tohle se mi dost líbilo. Lugosi a jeho uhrančivý pohled neměl chybu a ta havět v hradě byla skvělá, ona každá scéna na hradě byla dost atmosférická a neměla chybu. Samotná hlavní upírka se mi nějak moc nelíbila ale hrála poměrně dobře. Umělé hračky netopýrů mě potěšily a vypadaly fakt dobře. Nejvíce mi vadily ty komediální prvky, nevím jestli byly plánované nebo ne ale nesedly mi. Co se atmosféry týče tak ta neměla chybu. Parádní věc bylo přistání hlavní upírky. Tohle se mi dost líbilo, musím takovýhlech filmů vidět víc. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Navzdory překvapivému závěru dávám za plný počet, protože přestože mě závěr na jednu stranu zklamal, na druhou neobyčejně pobavil. A do té doby, tedy nějakých 50 minut, to byl nejšpičkovější upírskej kousek, jaký byl vedle Draculy k vidění. Tradičně dokonalý Lugosiho hrabě Mora a jeho překrásná upírská dcerka Luna rozehráli klasickou upíří podívanou, jež je plná netopýrů na gumičkách, umělých pavouků, studiových scén s mlhou ze suchého ledu, k tomu to tvůrci vyšperkovali češtinou a zjevem českého venkova, který jako kdyby z oka vypadl tomu v Transylvánii. A ke všemu Bela Lugosi a Lionel Atwill v jednom filmu. Nebýt až doslova kopernikovského obratu v závěru, neexistuje horor, který by si víc zasloužil označení classic. Ale proč ne? Jsem rád, že Browning dokáže diváka zaskočit a překvapit i po skoro osmdesáti letech. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zrejme za najväčší nedostatok považujem balancovanie medzi horrorom a komédiou. Príbeh je viac ako klasický bez originality, ale záverečná pointa je zaujímavá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdyby to Browning nepokazil tím závěrem, tak by to byl super film. Příběh je sice standartní, nijak zvlášť originální (no i když u tohoto filmu jak se to vezme), ale záběry s Belou Lugosim a Carroll Borlandovou jsou nepřekonatelné, jedny z nejstrašidelnějších, jakých se v černobélém filmu 30. let dočkáte a ani jeden z nich u toho nemusí promluvit ani slovo (až na tu jednu repliku na konci). Opravdu škoda toho konce. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pointa filmu zrejme dostala každého z nás komentujúcich. A práve tá, je najväčším zlom tohoto diela. Keďže nechcem spoilerovať, musím sa vzdať aj ďalšieho rozoberania snímku. Škoda, lebo atmosféra a náležitá výprava sú určite jedným veľkým plusom filmu. Lenže nevyužitým. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Mal to byt štandardný film o Draculovi, ale až nečakaná pointa na konci filmu z toho spravila "len" schopnú atmosférickú detektívku. Musím uznať, že kostýmy a hlavne temne interiéry s pavučinami, cintorínom, hrobkou a zvieracími návštevníkmi mali silnú dávku atmosféry a aj keď už v tejto dobe to niekedy vyzeralo trocha úsmevné, stále si to zachováva svoj pôvab. Lughosi si tu trocha netypicky pre neho zahral rolu, ktorú asi ani on sám do posledku netušil, ako sa vyvinie a musel byt z toho výsledku celkom prekvapený, lebo ja som bol a aj kvôli tomu slušnému prevedeniu dávam 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Todd Browning /Freaks 1932, Dracula 1931/ natocil slusny, napinavy film na upirsku temu. Vystupiuju tu take fajne veci ako odlahla stredoeuropska obec, z tych menej prijemnych su tu aj nevyriesene vrazdy, a do toho velka hororova legenda Bela Lugosi /Vykradac Hrobu 1945, Vlkodlak 1941/ - teda film som videl hlavne kvoli Lugosimu. Dost ho uznavam. Z dalsich Dalsia znama drzka tu bol Lionel Barrymore /jo, jo to bol ten bankar z filmu It´s a Wonderful Life s istym Jamesom Stewartom/. Do toho fascinujuci strasidelny hrad, perfektne kulisy a namakane dialogy. Fakt ako s modernymi filmami mam problem, ale na tieto starinky nedam dopustit. 89 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Mluví se tam česky a slovensky (kolikrát dlouho a vůbec ne špatně) a atmosféra je přímo skvostná. Malou českou vesnici terorizují upíři a moc krásně se na to kouká. Bela Lugosi je zcela fantastický a herečka, která hraje jeho dceru, je taky fajn. Mark of the Vampire je skutečně skvěle natočená záležitost, která se ani dnes nemá za co stydět, je to opravdu veliká klasika, která má stále neuvěřitelné kouzlo a naprosto geniální a zcela nečekanou pointu, která se vám vryje do paměti, a která tak činí film nezapomenutelným a za kterou by se vůbec nemuseli stydět ani Tarantino, Manoj nebo Lynch. Fandům žánru doporučuju. 75%. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyl úplně špatný film, ale ten konec, byť nečekaný a svým způsobem povedený, je tak nějak naroubovaný. Ale díky tomu si asi ten film budu pamatovat. A ten přílet hraběcí dcerušky ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Skvele a parodicky zpracovana variace na Drakulu, ktera se navic odehrava v Cechach. Hodinova stopaz k tomu, a nema to chybu... :) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Browning znovu natočil London After Midnight. Začiatok je tradičný, bohatí Angličania nemôžu uveriť, že existujú nejaké upíri a teraz, v 20. storočí. Vyšetrovanie smrti šľachtica s ranami po upírskych zuboch sa preto uzavrie ako smrť s nejasnou príčinou. Dovtedy však atmosféra filmu poteší, či už ide o kostýmy českých Cigánov, hmlu na cintoríne alebo kvalitné herecké výkony strachu. A kým uplynie prvá štvrťhodina filmu, presunieme sa do hradu Bélu Lugosiho, ktorý vyzerá ako z Draculu, kde nás víta v zohranosti so svojou filmovou dcérou. Scény hypnózy upírmi veľmi nebavia, nie je tam dôveryhodnosť, hlavne pri hypnotizovanom subjekte, ktorý vyzerá, akoby z celej sily zadržiaval smiech. Atmosféru béčkovosti podporujú vtedajšie hororové zvieratá, ako smiešny pavúk, čudne sa vznášajúci netopier, tlstá krysa alebo iný väčší prerastený hlodavec. Výborný film si predstavujem s komplexnými charaktermi a originálnym dejom, čo mi tu chýbalo. Fanúšikovia Bélu Lugosiho a béčkovosti si opäť nájdu to svoje, ale Dracula tiež od Browninga ostáva o chlp lepší pre lepšie budovanú atmosféru. Jazykové okienko: sound asleep. ()

Reklama

Reklama