Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šílený doktor Mirakle (Bela Lugosi) unáší mladé ženy a dělá na nich pokusy s opičí krví, aby dokázal příbuznost mezi lidmi a opicemi. Opakovaně se však setkává s neúspěchem, neboť ženy umírají. Jednoho dne se setkává s mladým studentem medicíny Pierrem Dupinem a jeho snoubenkou Camille a rozhodne se, že Camille bude obětí jeho dalších experimentů… (liquido26)

(více)

Recenze (17)

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Z povídky od E. A. Poa si tento film vzal několik postav a asi tak půlku příběhu. Druhá půlka je spíše podobná pozdějšímu filmu Bride of the Monster, ve kterém Lugosi hrál opět lehce šíleného vědce. Ve své době to mohlo být napínavé, dnes je tento film vhodný spíše jako nenáročná podívaná na deštivé odpoledne. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Další Lugosiho bezchybná kreace, i když tentokrát trošku jiná. Na rozdíl od nemrtvého hraběte z Transylvánie či třeba vúdú guru z Haiti je totiž trošku psychopatický doktor Mirakle příliš posedlý svou věcí - chybí mu chladná logika a vypočítavost, Mirakle dělá i chyby, pochybuje o sobě, není si jistý. A to jde Belovi zahrát přece jen trošku hůř než elegantního chladného padoucha s pěti tahy rozmyšlenými dopředu. Ani to by nevadilo, kdyby byl hlavní postavou a příběh se točil kolem něj - to se ale neděje, ústřední postavou je Pierre Dupin, takže prostor dostala i spousta zbytečných scén s jeho snoubenkou nebo spolubydlícím. A to je škoda, protože i opičák stojí za nejeden pohled. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi volně inspirováno povídkou od E. A. Poa, kde samozřejmě není žádný šílený doktor, co ze všeho nejvíce připomíná klasiku od H. G. Wellse - Ostrov dr. Moreaua. A také si nejsem jistý, zda by byl E. A. Poe (zemřel o 30 let dříve než Darwin) posedlý Darwinovou teorií evoluce. A jistě, místo orangutana je gorila. Alespoň že ve většině záběrů figuruje živá opice. Z povídky zůstal jeden z nejdůležitějších motivů - záhada zamčeného pokoje, byť i ten je upraven. Nic z toho by mi nevadilo tak, jako že snímek je poměrně utahaný, a proto budí dojem trvání 90 minutového filmu. Vtipná je scénka dohadujícího se Němce, Dána a Itala. Zato policie jsou troubové jako vždycky. Za pozornost stojí působivé kulisy města evokující staré expresionistické filmy. Dnes tak pro zvědavé či sběratele. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Z Poeovy povídky zůstaly jen některé motivy, ale to vůbec nevadí. Lugosi je v roli šíleného vědce opět nepřekonatelný (ten rozcuchanej účes mohli trochu vychytat). Mimo to je to tohle jeden z mála UNiversal hororů, kde se docela povedl i kladný hrdina, kterej konečně nevypadá a nechová se jako idiot :-) ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Tenhle kus mám ve sbírce už hodně dlouho, ale z nějakého nejasného důvodu jsem jeho shlédnutí pořád odkládal... A kdybych ho odkládal i nadále, nic by se nestalo... Murders in the Rue Morgue je stejnojmenou Poeovou povídkou inspirován jen hodně volně (spíše mi připomínal Cabinet dr. Caligariho), film se i přes velmi krátkou stopáž neskutečně vleče, Lugosi se svým přerostlým obočím zbytečně přehrává a všeobecně jsou herci dost nevýrazní (jediný, kdo mě bavil byl Dupinův spolubydlící)... Prostě nic, co bych musel vidět znova... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Mezi karikaturami namalovanými na zdi Dupinova bytu je jedna připomínající E.A. Poea, který napsal povídku podle které byl film natočen. (liquido26)
  • Anachronismus: Film se odehrává roku 1845, ale zmiňovaná Darwinova teorie evoluce byla publikována až roku 1859. (liquido26)

Reklama

Reklama