Reklama

Reklama

Plán 9

  • Česko Plán 9 z vesmíru (více)
Trailer 1

Pilot Jeff Trent nevěří vlastním očím, když během běžného letu narazí na kosmickou loď, patřící mimozemšťanům z daleké planety. Ti přiletěli na Zem, aby zabránili lidstvu v sestrojení zbraně, schopné zničit veškerý vesmír. Bohužel, všechny pokusy o nekonfliktní řešení jsou marné, a tak vetřelci musí přistoupit k radikálnímu řešení – použijí Plán č. 9. Oživí všechny nedávno zemřelé obyvatele Země a s pomocí takto vzniklé zombie armády se pokusí lidstvo zastavit. Svou invazi začnou na hřbitově nedaleko místa, kde bydlí Jeff se svou rodinou. Odvážný pilot je tak první, kdo se musí agresorům postavit... (Řitka video)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (549)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nejhorší? Ale jděte... trochu nadhledu:) Myslím, že v dnešní době by Ed Wood svými filmy řádně nakopal zadek mnohým béčkovým filmům. A možná nejen jim:) A Plán 9 je o to více působivější a nostalgičtější, že pochází z dávných let, kdy se filmaři stále ještě rozkoukávali a hledali různé tvůrčí i technické možnosti pro realizaci svých vizí. A Ed Wood se toho řádně obul a šel si za svým. A své "mistrovské" triky si udělal po svém:) Někdo prostě řekl, že Plán 9 je nejhorší film všech dob a mnozí jdou zkrátka s davem. Kdyby filmu nikdo tento titulek nepřidělil, možná by se o něm pak hovořilo "pouze" jako o "tom" Plánu 9. Chápu, v té době to musel být pro publikum šok, a proto nešetřili krutou kritikou. Já zastávám názor, že Plan 9 from Outer Space je kult. Špatný či dobrý, podle toho, jak se na něj díváte:) Někoho může urazit, či jím bude znechucen, jiný může být pobaven. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky v tomto případě samozřejmě znamenají jen zábavnost. A já se bavil celkem dost, byť je celý film o něco solidnější než fascinující Glen or Glenda - třeba zde nenajdete tolik naprosto mimózních dokumentárních záběrů, či komentářů, týkajících se zelených draků na zápraží. Ale i tak jede Ed naplno: několikanásobné střídání dne a noci v jednom záběru, nahrazování herce, který umřel, dvojníkem, co si drží před obličejem plášť, modýlky létajících talířů, celková šílená ujetost a nelogičnost příběhu - to prostě musíte vidět! Vlastně jen v případě, že kladně odpovíte na úvodní Criswellovu otázku: "My friend, can your heart stand the shocking facts of grave robbers from outer space?" :o) ()

Reklama

POMO odpad!

všechny recenze uživatele

Zhliadnutie Plan 9 from Outer Space vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Pobavil som sa, ale nie až tak, ako som čakal. Nudy bolo viacej. Buď je Tim Burton prílišný idealista, alebo som po jeho zázraku Ed Wood čakal priveľa. Každopádne, fanúšikom skrz-naskrz špatných filmov odporúčam skôr céčkovú perlu Robot Monster. Tá je ešte naivnejšia, hlúpejšia a hlavne zábavnejšia. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebýt legendárního a kultzakládajícího biografického filmu Tima Burtona, dnes by tu patrně dílo Edward D. Wood hodnotilo jen pár nadšenců béčkového filmu, protože Plán 9 je naprostá amatérčina. Dnes kultovní režisér Wood je úplný profesní břídil, jeho film je plný řemeslných kiksů (policejní auto vyjede z velké části ze záběru, v jedné scéně je použit noční a denní záběr, střih nerespektuje elementární pravidla střihové skladby...) a logických lapsů, které dotvářejí už tak neradostnou podobu filmu. Samostatnou kapitolou je námět a scénář, protože takovouhle hybridní slátaninu nemůže střízlivý člověk vyprodukovat snad ani v záchvatu té nejvyšší horečky. Ano, nadšení pro věc je pěkná věc, ale tvůrce by měl být taky zdravě střízlivý a dostatečně sebereflektující. Na tohle je vysloveně škoda se dívat, ztrátu času nevyváží (právě snad kromě historického kontextu výše zmíněného životopisného filmu) zhola nic... ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy bylo pouhé spláchnutí záchodu velkým filmovým přestupkem se vůbec nedivím, že tak absurdní film hodně amatérského typu, jako je Plán 9 nesklidil v té době moc příznivé ovace. Po shlédnutí strhujícího životopisného filmu Ed Wood o jednom z nejhorších (či nejgeniálnějších) režisérů všech dob Edwarda D. Wooda Juniora jsem se rozhodl shlédnout jeho největší pýchu Plán 9. Ano, je to film nehorázně velkých (ne)kvalit a zřejmě jsem nic tak směšně amatérského dlouho neviděl. Například hodně známá scéna s dvojníkem Bela Lugosiho, který si zakrýval obličej rukou, aby "nebylo vidět", že se nejedná o Lugosiho, nebo též známé UFO talíře na rybářském prutu (hned v první scéně s těmito UFO talíři byl jasně vidět provázek, na kterém talíř visí), dále také směšné vybavení UFO stanice s ještě podivuhodnějšími "mimozemšťany", kteří hovoří stejným jazykem jako pozemšťané a dokonce stejně krvácejí. Nezapomenout nemůžeme ani podivuhodný střih a mnohdy značně viditelné kulisy. Takových paradoxních perel je zde mraky. Nenajde se snad minuta, kde by nebyli vidět jasně amatérské, filmové chyby. Ale i přes to, že toto je fakt jeden z těch nejhorších filmů co kdy vznikl (a promítal se dokonce v kinech) nemohu tento velký paradox ohodnotit odpadem. Způsob jakým Ed Wood filmy (nejen tento) natáčí je přímo pozoruhodný, až vtipný a ledajaký režisér by si z něho měl brát příklad. On dal v té době filmu nový rozměr, ale bohužel byl velice nepochopený, protože i přesto že Plán 9 je velký příklad té nejhorší profesionálně amatérské tvorby, Wood se snažil sdělit světu, že možná nejsme jediný živí tvorové v tomto vesmíru a že by se nad tím měl člověk zamyslet. Edward D. Wood Jr. se stal hlavně po shlédnutí již výše zmiňovaného životopisného filmu Ed Wood, ale i po shlédnutí devátého plánu, mým velkým vzorem. "Jestli mě chcete poznat, podívejte se na film Glen or Glenda, to jsem já, to je můj příběh, ale Plan 9 je moje hrdost, moje radost. Použili jsme tam kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře." – Ed Wood ()

Galerie (40)

Zajímavosti (40)

  • 3/4 filmu je natočeno před velkým plátnem. (Shr1nK)
  • Když film vyšel na VHS kazetách, tak byl na obalu mezi hereckým obsazením avizován i Bela Lugosi, ale s uvozením "Málem hrající". (DaViD´82)
  • Zkušený maskér Harry Thomas trval na neuvedení svého jména v titulcích. Stalo se tak po jedné z jeho hádek s Woodem. Je tam tedy k vidění pouze jeho asistent Tom Bartholomew. (DaViD´82)

Reklama

Reklama