Reklama

Reklama

Bílá Zombie

  • USA White Zombie
Trailer

Obsahy(1)

Mladý milenecký pár, Neil Parker a Madeleine Short, se přijíždí na Haiti vzít. Jsou uvítáni svým známým Charlesem Beaumontem, v jehož domě na plantáži jsou ubytováni. Vše by mohlo, i přes obskurní zjevy z přilehlých strání, vypadat idylicky. Naneštěstí je Charles do Madeleine zamilován, a proto se po jejím odmítnutí neštítí ani podání ruky zdejšího voodoo mistra, se kterým uzavře vratkou dohodu, v níž je mu přislíbena Madeleinina ruka. Po tom, co bude prozatímně označena za mrtvou, aby se zbavili Neila, má být opětovně přivedena mezi živé a stát se Charlesovou láskou. Ovšem temný baron Béla Lugosi a jeho zombie služebnictvo má úplně jiné plány, poté co kráska zavře oči... (Sfinkter)

(více)

Recenze (48)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50,000║ V celku sa to dá zniesť, aj keď obrazovo to kvalitatívne nie je nič moc, za čo môže samozrejme doba vzniku filmu a archívovanie ale aspoň na tomto filme je vidieť akým vývojom za ten čas zombii ozruty prešli. /50%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvých zombíčin. Čierno-biela White Zombie vsádza na klasických zombies, teda šamanské woodoo zaklínadlá na ovládnutie ľudských duší, k čomu dochádza z rôznych príšin. Až o niekoľko desaťročí neskôr podžáner reštartoval a poriadne nakopol Romero v Noci živých mŕtvych. Problém je len v tom, že kvôli drakulovskému Bélovi Lugosimu snímka stráca na tajomnej atmosfére a miestami pripomína grotesknú rozprávkovú paródiu plnú smiešnych kvázi uhrančivých pohľadov. Za zásluhy podžánru 3*. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

výtvarně skvostné, příkladně naivní a prototypické v celé řadě směrů. White Zombie bych především ale doporučil zhlédnout coby názornou ukázku, jak je vyprávění - tehdy velmi inovativního, zatímco zpětným pohledem velmi konvenčního - narativu podmíněno dobou a kontextem vzniku, především tedy postupnému přizpůsobování filmařů na nástup zvuku. White Zombie zvukovým filmem je, a přeci se v mnoha směrech více podobá snímkům předšlé éry. zatímco klasický hollywood záhy přesune tíži téměř vší narativní informace na dialog, White Zombie stále vypráví spíše obrazem a k tomu účelu koncipuje relativně důmyslné výtvarné pojetí akcentující střihovou skladbu, významotvorné prvky mizanscény a především expresivní výkony herců, pričemž vystupování Bely Lugosiho v jeho roli "mistra loutkáře" ovládajícího tlupu zombies je snad ještě démoničtější, než v jeho nejslavnějším Draculovi. v paměti diváků nejspíše utkví zejména záběry, v nichž hypnotizuje své oběti. podobně jako v roli Drákuly využívá hlavně křečovitých gest a uhrančivých pohledů. detaily očí, kdy zbytek tváře zakrývá maska, a ostře nasvícené oči díky tomu budí dojem zlověstné vnitřní záře, vyvolávají znepokojení dokonce i s dnenším odstupem. vedle toho patří zvláštní ocenění i stránce trikové, hlavně tedy působivému využití matte maleb pro záběry krajin a interiéru strašidelného hradu - nemít tak silný odpor k floskulím, byl bych v pokušení hovořit o "pastvě pro oči". s tím souvisí také na svou dobu nebývalá práce s hloubkou záběru. díky tomu všemu - a mimoto třeba také díky hudbě - jsem během sledování občas bezděky nabýval dojmu, že nesleduji ani tak archaický americký horor jako spíše ztracený klenot filmového expresionismu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kultovní horor s opravdu ďábelským Lugosim. Také bych měl výhrady k úplnému závěru filmu, který působí trochu hloupě... Totiž nevěřím, že by se zombie jedna za druhou vrhali do propasti jenom protože jim hrdina uhne. No nic s tím se musí u starých hororů počítat, jinak povedený film. A nejen to ostrovní prostředí mi podezřele připomínalo Fulciho Zombi II... ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní starý horror, který na jednu stranu "jenom" exploatuje Lugosiho triky z DRACULY (nasvícený zlověstný kukuč, práce s dlaněmi), na druhou stranu mu prospívá inspirovaná režie a zajímavá atmosféra Haiti, kolébky všech zombíků (viz variace na domorodé sborové zpěvy). Za tři a půl. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto poprvé omylem na Hallmarku ;) Báječný Lugosiho odpad!, citováno v Ed Woodovi a dokonce s plakátem, který nelže. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je doposiaľ najstarší snímok, čo som videl, ktorý sa zaoberá témou živých mŕtvych. Tí sa tu ešte nekontrolovateľne nesápu po ľuďoch s úmyslom zožrať ich mozgy, ako je súčastný divák zvyknutý. Ide o voodoo zombie, ktoré oddane slúžia svojmu pánovi. Toho si zahral sám veľký Bela Lugosi. Mám rád podobné archaické horrory a tento kúsok určite patrí medzi tie lepšie. Takže od teraz si budem "White Zombie" pamätať nie len ako hudobnú skupiny frontmana Roba Zombie (dnes už tiež tvorivého režiséra), ale aj ako dosť dobrý starý film. *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mladí snoubenci Neil Parker a Madeline Shortová přijíždějí na pozvání do Západní Indie, přesněji na Haiti, za majitelem plantáží, Charlesem Beamontem, který jim slíbil uspořádání svatby. Jeho pohnutky jsou však daleko temnější, jelikož se sám, při náhodném setkání, do Madeline zamiloval. Již úvodní scéna nenechá diváka na pochybách, že mladý pár na ostrově štěstí nečeká. Jejich kočár musí zastavit, jelikož na cestě probíhá pohřeb. Proč? Domorodci se bojí lupičů mrtvol, a tak pohřbívají své blízké na veřejných místech, kde je uloupení těla obtížnější. Hned poté se setkají s tajemným mužem Murderem Legendrem (Bela Lugosi), kterému padne Madeleine rovněž do oka. Legendre vlastní mlýn na cukrovou třtinu, kde pro něj pracuje armáda nemrtvých, a majestátní hrad na skále u moře. Přesvědčí Beamonta, aby ho nechal z Madeleine udělat pomocí voodoo zombie, a tak s ní mohl zůstat navždy, jelikož ona je zamilována jen do Neila. Legendre má ovšem vlastní děsivý plán. Působivá černobílá kamera snímá temné exteriéry hřbitova a krajiny, ale i výtvarně nádherné gotické interiéry hradu. Zajímavou scénou je moment, kdy se zoufalý Neil opíjí a truchlí nad ztrátou manželky a hosté s tanečníky v restauraci jsou jen stíny. Zombie zde ještě nejsou krvelačnými zrůdami, ale výhodnou pracovní silou, co připomíná otrokářství. Jejich bezcennost ukazuje scéna pádu jednoho z nich do mlýna. Samotný příběh připomíná Tajemný hrad v Karpatech (J. Verne), ovšem zde se divák dočká šťastného konce. Na maskách a líčení se podílel Jack Pierce (Dracula 1931, Frankenstein 1931, Mumie 1932, Werevowolf of London 1935 aj). Démonický Lugosi se snaží ovládat všechny na plátně i diváky před ním svým uhrančivým pohledem. Klasický snímek dnes osloví především žánrové fanoušky, vyzdvihnout je ale třeba kromě příběhu i novátorskou kameru. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prvý zombie horor v dejinách je niekde na pomedzí nemého a zvukového filmu a síce disponuje voodoo, tropickým prostredím Haiti a je tu aj Bela Lugosi, všetko ide navnivoč kvôli mizernej réžii. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že vrcholné scény přicházejí už na začátku a postupně se z filmu vytrácí atmosféra. Vrcholem je pro mě scéna, kdy Beaumont přichází za nekromantem Lugosim do mlýnu na cukrovou třtinu plného oživlých mrtvol. Lugosi je démonický čaroděj a jeho nemrtví sluhové jsou docela děsiví. Je tady vidět, že z masky zombie nemusí nutně odpadávat odumírající tkáň. Aby maska působila strašidelně stačí vytřeštěný pohled, temně podbarvené oči, bledá pleť a strnulý pohyb. Vypadá to patřičně efektně. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

White Zombie je filmem kterej je zařazen v knize Stevena Jay Schneidera 101 Hororů které musíte vidět, než umřete. Patrně jde o první film v němž se objevují Zombie. Ty tu však nejsou největším zlem. Tím je tady "ďábelský" Bela Lugosi který za pomocí voodoo praktik dělá ze Zombie svoje otroky kteří mu věrně slouží. 3hvězdy... Nemáte zápalku ? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kulisy sú kúzelné, atmosféra temná, herecké výkony nekonečne teatrálne, masky vydarené a metafory ľahko čitateľné. Takže čo viac si od 80 rokov starého hororíku želať. Asi viac napatia, lepšie tempo príbehu a menej pátosu. Ale bolo by to potom ešte ono? Nie je práve naivita podania v kombinácii s revolučnými myšlienkami, ktoré tieto staré diela ponúkajú práve to, prečo si k nim nachádzajú cestu dnešní fanúšikovia hororu? Kvôli strachu a zakrývaniu očí White zombie a jej podobné filmy predsa nepozeráme. WZ je inteligentné a brakovo naivné podobenstvo zároveň. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jakýkoli film s Belou Lugosim nemůže zklamat, já alespoň žádnej špatnej neviděl, a tak ani White Zombie není výjimkou. Lugosi je tu opět draculovsky efektně uhrančivej, s podmanivou měkkou výslovností a aristokratickým vystupováním, nakonec je to film, kam přesně pasuje, a proto není divu, že každá scéna s ním je lahůdková. Problém je, že tento snímek funguje tak nějak obráceně - první polovina je skvělá a atmosférická, po celém Haiti duní vúdú bubny, napětí graduje, návštěva v Belově mlýně je dramatická a znepokojivá - ale od chvíle, kdy Neil začíná pátrat po ztracené Madeleine, se to jenom zhoršuje. O velmi jednoduchém finále ani nemluvím. I tak jde o vynikající kousek, který by měl vidět každý milovník starých hororů, ale kdyby se udržela nastavená laťka první části, mohlo jít o dokonale vybroušený diamant. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Skúsený divák by azda podcenil tento film, treba si uvedomiť v akej dobe vznikol a takisto istý novátorský prístup, lebo sa v ňom po prvýkrát objavili živé mŕtvoly - zombie. Béla Lugosi predvádza svoj známy part, ale herec to bol skutočne hrozný. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jste-li milovníky zombíků, potažmo tohoto subžánru celkově, rozhodně zde nečekejte rozpadající se mrtvoly či ultra rychlé nemrtvé, kterým po stovkách bude muset čelit hlavní hrdina. To ani omylem. Zde jsou presentováni jako obyčejní lidé, kteří přijdou o svou vlastní vůli za pomoci voodoo rituálu a zakázaného prášku. Navíc je v poslušnosti drží až hypnotizující pohled Bely Lugosiho, který se své role zhostil opět bravurně. Ani se nakonec nedivím, že dlouho hořce litovat toho, že si nechal tak „málo“ zaplatit (800 dolarů). Celkový rozpočet tohoto filmu byl 50 000 dolarů. Kromě představitele hlavního padoucha si zaslouží velké uznání i práce kameramana. Nádherné černobílé snímání okolí, hřbitova, ruin i nejrůznějších hrátek se stíny dopomohlo k navození zajímavé atmosféry a nepotřebovali k tomu ani přemíru násilí a vymazlené speciální efekty. Jen ten samotný závěr byl poněkud rozpačitý a dle mého ne moc vydařený. Spíš bych ho označil až za směšný, ale to musíte posoudit sami. Bílá Zombie však navždy zůstane nesmazatelně zapsána do historie hororového žánru, stejně jako se Bela Lugosi stal za celou svou kariéru jeho legendou. Ač mladší generace budou tento film zřejmě považovat za nudný a nepříliš záživný, já v něm vidím skvostný klenot, i když by se na něm pár chybiček určitě našlo. 70% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Pouhá kapička, monsieur Beaumonte. Do sklenky vína, nebo snad na květinu? Zapomeňte na zahnívající nemrtvé, se kterými přišel Romero. Tohle jsou zombie přímo od zdroje z Haiti. Zombie jsou ale jen okrajový jev, který s náboženstvím voodoo nemá nic společného, a propichování panenek sloužilo pro označování akupresurních bodů v léčitelství. Zombie nepřiváděli na svět kněží ale černokněžnící a film se tohoto faktu drží. O voodoo v něm není ani zmínka. Panenky si ale tvůrci upravili k obrazu svému. Označení nemrtvých, tak jak je známe teď, je přejaté odtud kvůli jisté shodě v chování. ● Bílá Zombie připomíná spíš němý film. Pojetí je velmi expresionistické, ve fimu se moc nemluví, herci přehrávají a film má bohatý hudební doprovod. Je to takový hybrid z raného období mluveného filmu, který stojí především na úžasné atmosféře, vizuálu a ďábelském Belovi, který vyřezával ze svíček voodoo panenky a oběti dostával pomocí drog do katatonického stavu blízkého smrti, aby je po pohřbení mohl „oživit“ a zotročit. Docela ale zamrzí, že celkově velmi dobrý pocit zabije odfláknutej konec. ● Mezi nejlepší voodoo počiny považuji videoklip Voodoo People od Prodigi. Než však odhalíme pravdu, můžeme odhalit takové hříchy, za které by se styděl i sám ďábel. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Démon Lugosi praktikuje voodoo rituály , křísí mrtvé a hází svůj draculovský kukuč. Zábavná podívaná pro všechny příznivce starých horrorů. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

První zombie film historie. Říkal jsem si, že případně přimhouřím oči nad dějem apod., ale k mému překvapení jsem nemusel. Děj je lepší než valná většina nynějších zombie hororů, k tomu je i dobře zpracovaný a zahraný. Lugosi je prostě ďábel a tyto role mu sedí. Obrovsky charismatická postava. Černobílá atmosféru filmu umocňuje, což na filmech z té doby miluji a škoda, že z nynějších snímků sílu BW provedení pochopil asi jen Tom Six s The Human Centipede II (Full Sequence). Pár mušek by se na Bílé Zombie našlo, ale ty jsou nepodstatné, jelikož se vztahují spíše k trikovým částím u kterých se k roku vzniku přihlédnout musí, nebo aspoň mělo by podle mě. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vlastně se jedná o jakýsi zpomalený mluvený expresionistický němý film. Herci mají tváře zvýrazněné bílým make-upem, v průběhu celého filmu hraje hudba, jaká zdobila němé filmy a také výrazy a gesta odpovídající odeznívající éře silent movies. Lugosi je jako již tradičně úchvatný a jeho pohled nezaměnitelný. (Mimochodem někteří lidé tvrdí, že přestože zde Lugosi nehraje upíra, jsou mu v jednom záběru vidět upíří špičáky a považují to za nezvratitelný důkaz toho, že Bela byl vlastně Drákula. Já si ničeho takového nevšiml:-)) Mimocodem, některé scény se odehrávaly v kulisách z Draculy, které měli tvůrci filmu od Universalu pronajaté. ()

Reklama

Reklama