Reklama

Reklama

Madhouse

  • USA There Was a Little Girl (více)

Obsahy(1)

Julia je učitelka ve škole pro neslyšící. Má vyšinuté dvojče umístěné v sanatoriu pro duševně choré. V den jejich narozenin se podaří jejímu šílenému dvojčeti Mary uprchnout ze sanatoria. Mary Julii chystá překvapení v podobě masakru hostů na její narozeninové párty. (Chatterer)

Recenze (15)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku se nabízí mírné srovnání s obdobným kanadským hororem Všechno nejlepší k mým narozeninám z téhož roku, i když musím říct, že u There Was a Little Girl jsem se bavil o něco víc. Přesto tento film pomyslně prohrál se svým kanadským soupeřem a objevil se v amerických kinech až o dva roky později (pod alternativním názvem Madhouse). Jde o nadprůměrný slasher se solidně hutnou atmosférou a několika krvavými scénami, které si užijí zejména diváci se strachem ze psů. Jedno z umírněnějších děl ze seznamu „video nasties“, které, jak hádám, spíše než pro brutalitu, jíž zde až tak moc není, leželo v žaludku britských cenzorů kvůli nechvalnému zobrazení jedné z postav, která by podle nich měla být vnímána jako respektu hodná páteř společnosti. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Noční můra pro kynofobiky. Zpočátku to sice vypadá na to, že hlavní mordýřkou tu bude ona vyšinutá sestřička, co utekla z blázince, jenže pravda je trochu jinde. O 3 ze 4 killů se tu totiž postará pěkně nasranej rotwajler, co se včetně roztrhanejch krků a ukousnutejch rukách neštítí zabít ani děcko. Ten pravej masakr, díky němuž byl film přiřazenej do seznamu "Videonasties", ale nastane až v samym závěru, kde se o slovo přihlásí sekáček nebo ruční vrtačka. Navíc to má solidní atmošku a koukatelnou (rozuměj šukatelnou) hlavní hrdinku. Takže spokojenost a Georgeovi díky za tip. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snad proto, že snímek není čistým hororem, ale má v sobě prvky gialla a typických mysteriózních snímků té doby, kdy se kladl důraz na kameru, prostředí, hudbu (ti Kanibalové byli místy hodně slyšet) a vlastní příběh byl upozaděn, nesedne tohle každému. Já byl spokojen a film mi přišel napínavý po celou dobu. Juliina sestra - dvojče Mary je v nemocnici, protože tělo jí napadl záhadný virus, který ji deformuje. Když se sní Julia na naléhání strýce Jamese, jenž je knězem, po letech setká, noční můry se vrátí. A když se Mary podaří z nemocnice utéci, je jasné, že v den jejich narozenin se stane něco hrozného. Dostatek mrtvol a pěkné vraždy. Nevím zda jedna hvězda patří práci s vrtačkou nebo sekerou, jelikož obojí je výživné. Nejděsivější mi ale přišlo vraždění pomocí psa. Rotvajleři se s oblibou používají v hororech, zejména satanských a čarodějnických, a za mě budí hrůzu, jen je člověk vidí. Napadení mladé ženy na začátku schodiště a roztrhání jejího hrdla mi přišlo nejbrutálnější. Děsivější už je snad jen záběr z Fulciho The Beyond. Výborné jsou interiéry starého domu, kde se snoubí perfektně zařízený byt Julie s poněkud extravagantním bytem majitelky a s vybydlenými prostory a sklepem. Ocení zejména příznivci mysteriózní Itálie. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Spoiler v komentu! Určitě malé překvapení kdo za tím vším stojí, jinak to celkem ušlo. Taková klasika osmdesátek, i když to není pravá Amerika, ale Itálie. Jo a vrtačkou vrtat do lebky psa je také příjemné zpestření. :D ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

“There Was a Little Girl“, titul známy aj pod alternatívnym názvom “Madhouse“, síce ponúka dobrý námet na spracovanie, Ovidio G. Assonitis ho však využil len veľmi chabo. Pomalší rozjazd sa režisérovi nepodarilo zastaviť, naopak ho predlžoval ako sa dalo, čo malo za následok nudnejší a málo zaujímavý priebeh, ktorý iba pozvoľne plynul. Assonitis svoj “Madhouse“ zabalil do pekného šatu (príjemná kamera a ešte príjemnejšia hlavná hrdinka), ale to je len vonkajšia, pekne lesknúca sa bublina, ktorá časom splasne. Jedným z autorov scenára k filmu je aj samotný Ovidio. Titulnej postavy príbehu zasadeného hlavne do domu šialencov (toto označenie ako tak naplní až v závere), sa ujala fešná Julia (Trish Everly), ktorá je nútená prežívať svoje neľahké noci na mieste plnom spomienok. Trápi ju totiž osud svojej sestry umiestnenej na lekárskej klinike. S blížiacou sa oslavou dňa narodenín je tento jej pocit ešte citeľnejší. Akoby toho nemala dosť, záhadné udalosti a nepríjemnosti nenechajú na seba dlho čakať. ### Slabší taliansky horor, z ktorého som mal miestami pocit, že sa z časti nepriamo inšpiroval Kubrickovym hororom THE SHINING (1980), do ktorého sa záhadným spôsobom primiešala jungle hudba v štýle CANNIBAL HOLOCAUST-u Riza Ortolaniho. Scéna, pre mňa najviac pamätná sa k tejto náväznosti taktiež dá radiť - Beštiálny rotvailer prerážajúci bielu výplň dverí svojou hlavou ako Jack Nicholson so sekerou búšiaci do dverí. Krvilačnému psíčkovi sa toto jeho vyčíňanie počas celého filmu, už bez ujmy v tomto prípade nezaobišlo. ### Zaujímavosťou hororu “Madhouse“ je jeho distribučná história vo Veľkej Británii. Na UK trh sa film dostal v roku 1983 zásluhou distribučného štúdia “Medusa“ – verzia skrátená oproti originálu o 1 minútu a 15 sekúnd. Táto Cut verzia nachádzajúca sa na vtedajšom britskom trhu sa dostáva v novembri toho roku zásluhou cenzorov z BBFC na zoznam tzv. Video nasties. Toto rozhodnutie zaväzuje poverené orgány kompletne stiahnuť film z domácej distribúcie. Ban je nekompromisný. Nezostrihaná verzia bola však v obehu. Jej zohnanie ale asi nebolo najjednoduchšie, ale hlavne nie trestné. K re-releasu Uncut zostrihu sa v Británii pristúpilo až v roku 2004, kedy “Madhouse“ vychádza zásluhou distribučného štúdia “Film 2000“ na DVD v remasterovanej podobe. Zvuková kvalita tejto verzie je ale nevalná. O štyri roky na to preto vychádza nová, širokouhlá verzia určená pre región 1 (release 18. december 2008). ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Klasický béčkový námět, který dokazáli italští tvůrci přetesat v atmosferický horrorový kousek, to jsem rozhodně od There Was a Little Girl nečekal. Ovidio G. Assonitis natočil svého "Občana Kana", aniž by to od něj kdy vůbec někdo čekal (Tentacoli a Piranha mluví za vše). Předvším skvělá práce s kamerou, výborné lekačky a pěkný dějový zvrat, který by byl možná lepší až v poslední čtvrtině filmu, zdobí tenhle kouskek. Mrzelo mě jen, že Ortolani vykrádá sám sebe (po kolikáté už recykluje Cannibal Holocaust?) a slabší gore-efekty. Ale jinak velká spokojenost a naprostý souhlas s Kangaxovým hodnocením. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel tak perfektne zrežírovaný nudný a zdĺhavý snímok. Veľký to paradox. Assonitis má v tomto prípade nadané režisérske oko a výborne pracuje s kamerou a svetlom. Jeho scenár je však veľmi nedotiahnutý, s minimom napätia. A tak akýsi svojský klon gialla skončil na polceste k majstrovskému dielu. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol otras, či po režisérskej, scenáristickej, hereckej alebo hudobnej stránke. Na giallo to nemá tajomno, dynamiku, na slasher zas krutosť a bezohľadnosť a na Video Nasty to má malo zvráteností. Za par atmosferických momentov dávam 2*, ale ináč to je velká slabota. R. Ortolani mal veľmi zlý deň, táto hudba, čo zaznela vo filme, bola celkom vedľa. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film „There Was a Little Girl“ není zlý ani herecky a takový Dennis Robertson si svou roli očividně užíval, čímž jí dal nezapomenutelné kouzlo. A ve filmu je toho rozhodně víc. Práce s neslyšícími a využití hluchého chlapce pro nepříjemnou gradaci, dobrá práce s gore, i když ne vyloženě výjimečná, a skvělé finále, které je vizuálně velmi dobře zvládnuté ve smyslu nepříjemně temného prostředí a scény. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Solídne kills, výborne nakrútené, skvelý príbeh, vynikajúci záver, ktorý to ťahá ešte o hviezdičku vyšie. Aj hudba tomu pridáva takú špeciálnu americko/taliansku príchúť. Nie som si ale istý, či sa tam hodili všetky tie cheesy postavy, hlavne nie v inak skvelom závere a či sa to neprehnalo s tým "šialeným smiechom" a "veselým šialenstvom". Naopak, napriek snahe mi to pripadalo zasa cheesy. Ale inak spokojnosť, nie až taká ako s najväčšími talianskymi peckami, ale good. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Veľmi inteligentne nakrútený thriller/slasher, ktorému výborne sadne pomalšie tempo. Oproti iným, hlavne americkým nízkoropočtovým shlasherom úplne absentujú trápne humorné vložky a dialógy majú hlavu a patu. Tvorcovia dokonca dosť pracujú so svetlom a jemnejšou atmosférou, čo je u tohto žánru vec nevídaná. Niektoré scény dokonca evokujú giallo a taliansku krv tvorcov cítiť dosť často... Pomalšie tempo rozprávania mi vyhovovalo, celkom som si film užíval a preto bodmi ja šetriť nebudem...:) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Hezky drastický začátek mě spolehlivě navnadil svou atmosférou a v té se za celý film v podstatě nepolevilo. Tento film sice není áčková třída, někteří herci by potřebovali trošku proplesknout i efekty jsou lacinější, ale atmosféricky to pro mě bylo na špici. Navíc to má dosti nepředvídatelný děj a je hodně nejednoznačné, kdo za tím vším stojí, protože role se tam mění opravdu rychle a zaručeně ve vás Madhouse vyvolá během projekce paranoiu. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Jedno veľké sklamanie. Žiadny "giallo" krvák sa nekoná a namiesto toho tu je len jedna zohyzdená obluda so svojím rotvajlerom, ktorý spácha značnú časť vražd. Filmu chýba atmosféra, scény vražd sú väčšinou mimo záber a jednotlivé postavy sú banda retardovaných a otravných blbcov, ktorých mi nebolo ľúto ani trochu. Navyše tu chýba aj nejaké zmysluplné rozuzlenie. Nikdy viac. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadlo na solidní thriller, jenomže postupem času nabral příběh poněkud těžkopádný směr, aby ve finále končil už ve vyloženě bizarních vodách. Přesto tohle italské dílko má něco do sebe. Je to kvalitně zrežírované, hudba je výborná a některé scény mají sílu, byť v podstatě všechno násilné obstará rozzuřený rotvajler (právě finální zúčtování s touhle bestií je myslím na celém filmu nejlepší :-)). Postavy se tam chovají dle nedobré tradice žánru dosti nelogicky (kolikrát musí člověk slyšet „neotvírej dveře“, aby je prostě neotevřel?), navíc nejsou ani moc sympatické, ale co mě nejvíc nakrklo, bylo to – pozor SPOILER – že ve filmu není ukázána vražda toho malého kluka. Děti jsou sice jakýmsi nepsaným pravidlem ve filmu chráněny, ale přesto – to mohlo být parádní gore... Toho se divák dočká tedy až v posledních deseti minutách, byť nic šokujícího to taky není. Celkově se mi film i docela líbil, ale prostřední část filmu je taková hluchá a celé dílo kazí. Proto to bude jen za tři hvězdy. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení!Slasher s velmi děsivou atmosférou a špičkovou hudbou.Už dlouho jsem neměl takový strach.Paráda!!! ()

Reklama

Reklama