Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský plán na zatopení Silicon Valley má jen jednu vadu. Nepočítá s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Sotva se James Bond vrátí z úspěšné mise v Sovětském svazu, dostane další úkol: prověřit aktivity francouzsko-anglického průmyslníka Maxe Zorina, který vyrábí a dodává mikročipy pro anglickou armádu. Jedna z těchto tajných součástek se totiž ocitla právě v nepřátelském Rusku. Zorin provozuje i chov dostihových koní, kteří v závodech pravidelně vyhrávají. Bond na dražbě Zorinových hřebců zjistí, že muž ve spolupráci s bývalým nacistickým lékařem Mortnerem dopuje koně steroidy přímo během závodů, a to pomocí dálkově ovládaných mikročipů. Ostatně samotný Zorin je vlastně Mortnerovým dílem: narodil se za války jako výsledek Mortnerových steroidových pokusů na těhotných ženách. Je nadprůměrně inteligentní, ale také psychopatický. Už se vymkl z rukou KGB a připravuje šílený plán: pomocí obří exploze hodlá zatopit Silicon Valley (Křemíkové údolí) u San Francisca, tím zničit osmdesát procent světové produkce počítačových čipů a převzít v tomto oboru světový monopol. Že to bude stát životy milionů lidí, jej vůbec nezajímá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (340)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Posledna Bondovka s dedkom Mooreom a pôvodnou Moneypenny. Konecne. V bitkach Moore nikdy nevynikal, v zlozitejsich kaskaderskych scenach bol prilis casto natacany so zadnou projekciou, pri baleni zien ktorym mohol byt otcom uz pôsobil uchylne a hlasky v tomto diely vyrazne ubudli. Evidentne sa chystala zmena nielen predstavitela Bonda ale aj stylu serie. Ale na poslednu chvilu to nakoniec zobral znova Moore a bola to chyba. S Daltonom to mohlo dopadnut o triedu lepsie. Stylom je to serioznejsia Bondovka so zaporakom s megalomanskym planom. Bohuzial jak plan tak zaporak mi pripadali priemerny. Walken sa neustale diabolsky usmieva ale napriek tomu prilis drsne nepôsobi. Jeho poskok a zabijak v jednom Grace Jones vyvolava skôr odpor ako obdiv nad tym, co dokaze. Mlade Bondgirls su pekne ale chemia medzi nimi a starym Bondom uz nefunguje. Tanya Roberts pôsobi otravne a jej znalosti som jej neveril ani na sekundu. Skoda, ze väcsi priestor nedostala ruska agentka Fiona Fullerton. Potesil ma kratky vystup Dolpha Lundgrena ako poskoka generala Gogola. Velkym plusom su uz tradicne vdaka reziserovi Glenovi spickovo prevedene akcne sceny. Uvod na lyziach, pôsobiva nahanacka v Parizi, nahanacka na hasickom aute a finale na moste Golden Gate. Postupne zistujem, ze sa Jackie Chan so svojimi blaznivymi kuskami vyrazne inspiroval u Bonda. Ale aspon ich vylepsil a zaobišiel sa pri nich bez zadnej projekcie. Vysledkom je standardna mierne nadpriemerna Bondovka. 6/10. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ano, byla to vyhlídka na vraždu, ale na vraždu páně scenáristy. Ač jistě dělal, co mohl a do tohoto špionážního guláše neustále přimíchával další a další ingredience, neumíchal z toho nic moc poživatelného. Co chvíli vybublá na povrch zapáchající kousek starého masa (Moneypenny), cosi šlachovitého (May Day), cosi neoškubaného (Ms. Sutton), vejce (Bond) a nějaký ten košťál (Zorin). Nabyl jsem dojmu, že tohle už asi nikoho nebavilo natáčet. Taková poslední křeč. Žádné nové nápady (lyžovačka, honičky, divoká stvoření). Jedinou inovaci, kterou jsem postřehl, bylo, že si Bond jako správný agent se špatnou pamětí dělal zápisky z nějakého odposlechu. Napsal asi čtyři slova. Bond je zde prostě omezený... Spíše je zde jako nějaký upjatý detektiv ze staré školy, takový anglický pan Monk, než nějaký super agent britské tajné služby. Do kladného hodnocení bych zahrnul především Grace Jones, která dokázala na sebe poměrně snadno strhnout veškerou pozornost. Ani Walken nebyl špatný. Byl to úctyhodný protivník, ale protože pokaždé odmítal asistovat u Bondova zabití, vždy mu Bond upláchl a z velkého záporáka stal se v průběhu filmu pěkný pitomec. Jakoby se držel tradičního hesla: Chci zničit svět, ale rozhodně kašlu na to, co udělá nějaký můj imbecilní poskok s nejlepším agentem světa, kterého jsem konečně po mnoha peripetiích zajal. Osmdesát procent filmu nuda jako v Turínském koni, ale ke konci je to už tak napínavé, že mi samou nervozitou začaly padat na zem tortily . ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Mooreových Bondovek. Nedá se sice napsat, že by Moore byl nějak "ve formě" - 007 spolu s ním hraje tak desítka kaskadérů - ale na tom nesejde. Film slušně odsýpá, má senzační akční scény (nejlepší z nich je hořící radnice a útěk v hasičském voze, který citovali Arnie a spol. v Terminátorovi 3), nechybí mu napětí ani humor a má excelentního záporáka. Pohled na Walkena střílejícího horníky samopalem, na jeho šílený výraz, to je silná káva. Finále se vzducholodí a mostem je jedno z mých nejoblíbenějších. Poznámka: Pan Q se tu sice objeví, ale do jeho oddělení se nepodíváme a Bondovi nedá ani jednu "hračičku". Píšu to sem pro ty z vás, které zarazila a urazila nepřítomnost technických vychytávek třeba v Casinu Royale. Jde to i bez nich. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Posledni Mooreova bondovka uz je precejen slabsi. Problem je, ze v ty dvouhodinovy stopazi se tu toho moc nedeje, humoru a hlasek minimum a akce zrovna tak. Ale musi se nechat, ze kdyz uz konecne k nejaky ty akci dojde, tak je docela napadita. Skoro sedesatiletej Moore je sice viditelne unavenej, na Bonda starej, ale neprislo mi, ze by roli vylozene nezvladal, jasne, je poznat, ze ve spouste scenach ho nekdo zastupuje, ale s primhourenim oka se mu ta akce da furt verit. Tentokrat tu je po case zas konecne kvalitni zaporak, Walken je fakt paradni, navic ma zajimavej plan a je jen skoda, ze nedostane vic prostoru. Ten mu kolikrat krade na zaporaka vhodna, ale jako zenska pekne hnusna Grace Jones. Celkove se nekona zadnej prusvih, ale ani zadna pecka, lepsi 3*. ()

woody 

všechny recenze uživatele

14. bondovka - Nuže. Vyhlídka na smrt má skvělého záporáka. Christopher Walken jako nacistický gentický experiment Max Zorin - to je castingový nápad za nápady. Skvostný a děsivý výkon. I takový Blofeld se má na pozoru :-) Pak jsou tu skvělé akční scény - na Eiffelovce, vražedná projíždka na šíleném koni a požár radnice a následný úprk v hasičském autě. Originální zápletku se zničením údolí Silicon Valley. Finále s vzducholodí nad mostem Golden Gate. Mnoho chladnokrevně postřílených mrtvol... Všechno slibuje monstrózní bondovský zážitek. Ale jsou tu velká "ale". Moore byl perfektní Bond. Já ho mám velice rád. Zde už je to však nad jeho možnosti a britského svůdníka mu stěží uvěřím. A pak je tu Bondgirl - Tanya Roberts je sexy, to nepopírám. Ale televizní poronohvězdička jako hlavní hrdinka :-( Zastiňuje ji každý, i zpěvačka Grace Jones jako zrůdná vražedkyně May Day (málem bych na ni zapomněl, další z kladů). Ale pokud se přeneseme nad to všechno zbývá ještě něco. A to něco nedokážu popsat. Nezpůsobuje to stáří hrdiny ani občasná trapnost humoru. Nic takového. Snad divná pachuť 80's. Zkrátka a dobře - nemůžu mu dát plný počet hvězdiček. Přesto podceňována a mnohými odmítaná Bondovka patří mezi ty nejlepší. Ale song Duran Duran nesnáším. Neženže je hrozný, ale má strašný videoklip s létajícími kamerkami. Fuj. PS: Zrovna včera znovu vyhořela Pinewoodská studia. Tedy stejně jako v případě tohohle filmu. A natáčení muselo být na 4 měsíce pozastaveno. Snad nás to nečeká u Casino Royale (31.7.06) ()

Galerie (162)

Zajímavosti (44)

  • Smrtící rybářská návnada - muška - pocházela z nevyužitého materiálu pro film Moonraker (1979), kde byla zamýšlena jako smrtelně jedovatá brož. Režisér John Glen tak záměrně pozměnil koncept na rybářskou návnadu. (Conspi)
  • Hlas vycházející z reproduktorů v San Francisco City Hall patří scenáristovi řady filmů o agentu Bondovy Michaelu G. Wilsonovi. (Conspi)
  • Grace Jones byla do role May Day navržena Barbarou Bach. Jako dominantní záporná ženská postava se stala součástí propagace. Plakáty ji zobrazovaly v opozici vůči Bondovi (Roger Moore) a ptaly se: „Našel konečně James Bond svého protivníka?“ (kenny.h)

Související novinky

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Zemřel Roger Moore, třetí James Bond

Zemřel Roger Moore, třetí James Bond

23.05.2017

Když už se má člověk stát hercem jedné role, měla by ta role stát za to. Roger Moore právě takovým hercem byl (všichni ho totiž znají jako Jamese Bonda) a nikdy nevypadal, že by mu to zase tolik… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama