Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Joseph D. Pistone je zvláštním agentem FBI, který je nasazen do mafiánského podsvětí pod krycím jménem Donnie Brasco. K mafii se dostane tak, že se vydává za odborníka na šperky. V jednom baru si ho všimne jistý Benjamin Ruggiero zvaný Lefty. Chce po Donniem, aby mu pomohl prodat jeden vzácný prsten. Donnie mu řekne, ať prsten dá raději své ženě, protože je falešný. Lefty Donniemu nevěří. Vezme ho s sebou za mužem, který mu prstem prodal. Donnie muže zmlátí a donutí ho, aby jako náhradu dal Leftymu své drahé auto. Lefty začíná Donnieho brát... Lefty je mafián, ne zrovna s vysokým postavením, ale s kontakty na ty nejvyšší bosse. Zpočátku je vůči Donniemu opatrný, ale netrvá moc dlouho a vezme ho do mafiánské společnosti a dokonce se za něj zaručí. To znamená, že kdyby Donnie někdy zradil nebo něco zkazil, schytá to i Lefty. V mafiánských špičkách to začíná vřít. K moci se dostává Sonny Black. Lefty je naštvaný, protože ho přeskočili. Myslí si, že svůj rajon měl dostat on, a ne mladší Sonny. Mezitím Donnie postupně shromažďuje důkazy proti mafiánskému podsvětí... Sonnymu kšefty moc nejdou, a tak se na Donnieho doporučení rozhodne omrknout Floridu, kde mafie není moc rozrostlá. Všechno jde výborně, po dohodě s místním mafiánským bossem si tam zřídí vlastní hernu. Donnie tím  splní úkol od FBI a zapojí ještě jednoho agenta z Floridy do akce… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Film se natáčel od 19. února 1996 do 23. května 1996 na různých místech amerického státu New York/Malá Italie (Manhattan, Staten Island, Brooklyn), dále ve městečku Clifton, které se nachází v americkém státě New Jersey a také na ostrově Captiva Island, který se nachází na Floridě. (Trajektt)
  • Michael Francheze, bývalý Capo rodiny Colombo, se při jedné příležitosti shledal s Joe Pistonem/Donniem Brascem poté, co již oba patřili do programu na ochranu svědků. Michael se nechal slyšet, že Joe je „pořád v roli“ a i dnes by bez problémů do mafie zapadl. (Sealteam6)
  • Akce „Donnie Brasco“ ovlivnila celou Cosa Nostru způsobem, s jakým nikdo nepočítal. Přes 100 členů mafie ze všech pěti rodin bylo odsouzeno k dlouholetým trestům vězení. (Sealteam6)
  • Donnie/Joe ve skutečnosti musel čekat 6 měsíců než vůbec došlo ke kontaktu s členem mafie. Během té doby trávil v baru denně několik hodin a občas se zmínil barmanovi o své specializaci, což byly krádeže šperků. (Sealteam6)
  • Ve filmu je zadána Joe Pistonemu/Donniemu Brascovi „zakázka“ na likvidaci Anthonyho "Bruna" Indelicata, syna "Sonnyho Reda" Indelicata, což je podle skutečnosti. Měla to být finální zkouška před tím, než se z Donnieho/Joea stane právoplatný člen mafie. Ve filmu je sice Donnie/Joe stažen z utajení právě ve chvíli, kdy se chystá zakázku splnit, ale ve skutečnosti byl stažen dříve. (Sealteam6)
  • Mafiánská poprava tří kapitánů rodiny Bonanno v suterénu je sice vyobrazena relativně přesně, ale nebyla provedena skupinou okolo Sonnyho Blacka a tedy u ní ani nebyl přítomen Joe Pistone/Donnie Brasco. (Sealteam6)
  • V jedné ze závěrečných scén je Lefty (Al Pacino), jak ukládá do skříně své šperky poté, protože pro něj bylo „posláno“ a věděl, že bude zabit. Ve skutečnosti tohle udělal Sonny Black (Michael Madsen), který dal šperky svému oblíbenému barmanovi s vědomím, že bude zabit. (Dr Lizal)
  • Ve skutečnosti FBI zatkla ​​Leftyho ještě předtím, než dojel na místo setkání, když pro něj Sonny Black nechal „poslat“, aby ho popravil. Lefty byl odsouzen za spiknutí, vraždy, vydírání, distribuci a kontrolu nebezpečných látek a provozování nelegálního hazardu. Byl odsouzen na dvacet let vězení, ale v roce 1992 byl předčasně propuštěn, když mu bylo diagnostikováno poslední stádium rakoviny plic. Zemřel v roce 1994. Sonny Black byl zavražděn a jeho tělo se o rok později objevilo na ostrově Staten. (Dr Lizal)
  • Al Pacino přestal kouřit krátce předtím, než začalo natáčení, a tak ve filmu kouřil bylinné cigarety. Režisér Mike Newell řekl, že strašně smrděly. (Dr Lizal)
  • Podle scenáristy Paula Attanasia bylo zatčení Johnnyho Deppa za zničení hotelového pokoje v roce 1994 důvodem, proč nakonec získal hlavní roli. Mysleli si o něm, že je „temný a nebezpečný“. (Dr Lizal)
  • Al Pacino (Lefty) údajně miloval, když mohl mluvit bohatým slangem mafie. (Dr Lizal)
  • Skutečný Joseph D. Pistone prohlásil, že když byl v utajení, neviděl svou rodinu i dva roky. (Dr Lizal)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama