Reklama

Reklama

Znamení koně

(seriál)
Česko, (2011–2015), 22 h 34 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Milan Cieslar

Hudba:

David Solař

Hrají:

Vilma Cibulková, Richard Krajčo, Igor Bareš, Tereza Ramba, Jiří Mádl, Bolek Polívka, Valérie Zawadská, Oldřich Navrátil, Miroslav Donutil, Karel Dobrý (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

13. dílný seriál z prostředí chovatelů anglických plnokrevníků a dostihů. Příběh seriálu se odehrává mezi dvěma rodinnými farmami. Jedna se zabývá trénováním koní a má výsledky v dostizích (Jan Hora), druhá je specializovaná na chov anglického plnokrevníka (Marcel Kalina). Dobré umisťování Horových koní na závodech je to, co vzbuzuje v Kalinovi žárlivost a zášť. Horův syn z prvního manželství David se v Praze zaplete do podivných obchodů a pronásledují ho vymahači. Přesto, že farmu svého otce (který se znovu oženil a má dalšího syna Lukáše) David téměř nenavštěvoval, teď za otcem přijíždí. Potřebuje půjčit peníze. Otec mu půjčku odmítne. Tak velké peníze nemá. David se vrátí do Prahy a brzy se dozví, že jeho otec ještě týž večer zemřel na srdeční selhání. David se musí na farmu vrátit. Nepřijede ale sám. Je s ním jeho čtrnáctiletá dcera Adéla, která odmítla odletět se svou matkou do Bruselu. Davida pronásleduje minulost a Adéla je pro něj v téhle situaci přítěží. Navíc na farmě není všechno zdaleka tak idylické, jak by se na první pohled zdálo. Konkurence nespí – chovatel Kalina usiluje stále drsnějšími prostředky o odkoupení Horovy farmy. Dáša, druhá manželka Hory, je ostře proti. David s Lukášem se tajně domlouvají o prodeji za jejími zády. Což vyvolá Dášin silný odpor proti Davidovi. Navíc Dášu sužují pochybnosti, zda její muž zemřel přirozenou smrtí. Některé indicie posilují její podezření, že Janovi do hrobu někdo pomohl. Ukáže se, že Hora měl intenzivní milostný poměr s veterinářkou Bety a v bance si vzal úvěr, který teď Dáša nemá z čeho splácet. Podá trestní oznámení a znovu otevře vyšetřování manželovy smrti. Nic však objasněno není. David prochází peklem, když vymahači objeví jeho úkryt na farmě a zapálí jeho luxusní auto. Má strach o Adélu. Nicméně nakonec se jeho problémy podaří vyřešit a on zůstane na farmě a pokusí se ji postavit na nohy. Nejde to hned, musí překonat několik překážek. Od onemocnění koní až po Kalinovy intriky. David usiluje o otevření chovu anglického plnokrevníka. A Kalina dělá všechno pro to, aby mu v tom zabránil. David se na farmě potýká i s milostnými problémy. Nejdřív má krátký intenzivní poměr s veterinářkou Bety. Ale když se dozví, co bylo mezi ní a jeho otcem, vztah ukončí. Trvale se pak zamiluje do dcery svého konkurenta Kaliny, což samozřejmě přinese řadu dramaticky vypjatých situací. Seriál je hlavně o koních a o koňácích. „Detektivní“ linka kolem Horovy smrti vnáší mezi postavy napětí. Koně působí jako uklidňující prvek, který vyvažuje lidský svět závisti a sobectví. Racionální David nikdy neplánoval, že by se na farmě svého otce trvale usadil, přesto v sobě nakonec objeví Horovy geny a stane se z něho zodpovědný a úspěšný chovatel. Pokračuje v odkazu svého otce. Přesto, že se za Janova života téměř nevídali, sejdou se otec se synem symbolicky až ve chvíli, kdy už si spolu nemohou vyjet na koních. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

InJo 

všechny recenze uživatele

Neurážející seriálová tuctovka. Velký úspěch není pravděpodobný, poněvadž na burany je to málo (filmařsky) debilní a pro náročnější diváky to zase není dostatečně atraktivní a unikátní (podobně koncipovaných záležitostí existují mraky, včetně těch tuzemské výroby), aby s tím ztráceli svůj mnohdy drahocenný čas. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika české seriálové tvorby posledních let, jde jen o to, jestli seriál úplně nepropadne, protože na vyšší metu než "zhlédnuto, neurazí, ale podruhý to nemá cenu" se český seriál momentálně těžko dostává. Srovnání s Filipovou Dobrou vodou krásně ukazuje, jakým směrem se úrověň tohoto žánru nedobrovolně vydala. ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

České seriály mám rád a pokud jsou dobře napsané a zajímavé,rád se na ně dívámVím,že,napsat nějaký slušný seriál není jednoduché a vyžaduje to trochu toho scénáristického umu a nějaký slušný nápad.Tady tvůrci vsadili na koně a na vše kolem nich,včetně osobních dramat či úsměvných momentů lidí,pro které jsou koně celý život.Najdeme tu dva znepřátelené statky(copak to připomíná?),lásku(že by jeden odtud a druhý odtamtud?),drama a samozřejmě koně, a vše,co se kolem nich točí.Ano,není to nijak originální a scénář,ač je slušně napsaný a děj příjemně ubíhá,neoplývá nějakými super nápady.Myslím si ale,že snažit se tvořit originalitu za každou cenu a tím rádoby"umění"je ještě horší.Tady bych trochu zapracoval na dialozích,které místy hercům nepadnou moc do pusy a působí křečovitě,ale jinak jsem byl spokojen.Příjemný a lehce plynoucí příběh,odehrávající se v nádherné krajině se skvělými herci.Zejména musím vyzdvihnout Vilmu Cibulkovou,Oldřicha Navrátila,Igora Bareše,Jirku Mádla,Terezu Voříškovou(tu přece nemůžu opomenout)a velmi příjemně mě překvapil svojí rolí Boleslav Polívka-distingovaný hrabě,gentleman každým coulem.Takže ano,je to obyčejný příběh a dalo se místy zapracovat na lepším vyznění,ale já jsem byl celkem spokojen a porovnám-li to s ostatní seriálovou produkcí a chvilku o tom přemýšlím,vpohodě dávám 70% a jdu se podívat,jestli se někde nepotuluje volný koník. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Napsat kvalitní scénář naplněný smysluplnými dialogy a hodnotným dějem vyžaduje literární schopnosti. Psát scénář a být kýmsi tlačen do nesmyslného počtu dílů je opravdu za trest. Kterého chytrého vlastně napadlo stvořit 13. dílný seriál ze scénáře, kterému by bohatě stačilo 6 dílů a získal by tím navíc na kvalitě. Já osobně už mám dost koukat se na seriály plné hloupých intrik, podrazů a špinavých podnikatelů. Toho máme denně na talíři okolo sebe plno. Přivítal bych něco pozitivnějšího. Tím samozřejmě teď nemyslím uslzený a šťastný závěr seriálu (tak jako nám to podsouvá se zvířátky TV Nova na závěr Událostí), ale průběh všech dílů. ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Seriál mě mile překvapil. Musím však říct, že prvních 5 nebo 6 dílů bylo kvalitnějších, teď to trochu upadá. Někteří herci jsou dobří, hlavně Vilma Cibulková, Igor Bareš,…. jiní horší ;) Ale rozhodně bych seriál nepotopila, jako to udělalo spousta lidí po prvním díle nebo po pár minutách, které viděli. Není to nic převratného, to určitě ne, ale jako oddech na páteční večer docela příjemné. ()

Galerie (264)

Zajímavosti (7)

  • Ve 24. díle navštíví manželé Havránkovi (Valérie Zawadská a Oldřich Navrátil) inscenaci "Žítkovské bohyně" (režie Dodo Gombár) v Městském divadle Zlín. Scény odehrávající se zde, se natáčely za plného provozu a mnozí diváci si štábu ani nevšimli, dokonce ani při natáčení v jedné z lóží divadelního sálu. V seriálu si tak zahrály i skutečné uvaděčky a mnozí herci MDZ (např. Hana Briešťanská, Markéta Kalužíková, Helena Čermáková aj.) si tak v seriálu zahráli dvojrole. Sami sebe v rolích z inscenace "Žítkovské bohyně" a pak i charakterní seriálové role. (funhouse)
  • Seriál se začal natáčet 2. října 2009 v napajedelském hřebčíně. (ČSFD)

Reklama

Reklama